Reilun kaupan merkin historia


Merkin historia on yli kymmenen vuotta vanha

- Max Havelaar on Reilun kaupan uranuurtaja
-
Muita nautintoja
-
Merkit maailmalla
-
Reilua kauppaa käydään myös maailmankaupoissa


Reilun kaupan merkki sai alkunsa kun hollantilaiset avustustyöntekijät kysyivät meksikolaisilta kahvinviljelijöiltä, mitä he kipeimmin tarvitsevat. Viljelijät vastasivat, että antakaa meille mahdollisuus ansaita toimeentulo omalla työllämme. Kahvin maailmanmarkkinahinta oli alhaalla, ja viljelijöiden saama hinta monien kahvikaupan välikäsien jälkeen vielä alhaisempi. Hinta ei riittänyt peittämään viljelyn kustannuksia, saati tarjonnut palkkaa työntekijöille.

Max Havelaar on Reilun kaupan uranuurtaja

Meksikolaisten viljelijöiden toiveen pohjalta perustettiin Max Havelaar -merkki vuonna 1988. Merkki kahvipaketin kyljessä takaa, että kahvin viljelijöille on maksettu kohtuullinen hinta raakakahvista. Ehtona on, että kahvi ostetaan pienviljelijöiden osuuskunnilta, joita Max Havelaar valvoo. Kahvi tulee perheviljelmiltä, jotka myyvät raaka-aineensa osuuskuntien kautta. Valvonnalla varmistetaan, että myyntitulot hyödyttävät viljelijöitä. Raakakahvin ostohintana oli maailmanmarkkinahinta ja pieni hintalisä. Jos maailmanmarkkinahinta ei kata tuotantokustannuksia eikä tuo kohtuullista korvausta työlle, käytetään minimihintaa, joka kattaa kohtuulliset tuotantokustannukset. Tuottajien velkaantumisen välttämiseksi kahvin ostaja sitoutuu maksamaan osan ostohinnasta etukäteen.

www.maxhavelaar.nl
www.maxhavelaar.dk

Muita nautintoja

Pian Reilun kaupan periaatetta päätettiin soveltaa myös muihin trooppisiin tuotteisiin, aluksi teehen ja kaakaoon. Koska teen ja kaakaon tuotannosta vain pieni osa tapahtuu osuuskunnissa, kriteerit laadittiin uudelta pohjalta. Tee- ja kaakaoviljelmien työntekijät ovat palkkatöissä, joten heihin pätee ILO:n (YK:n alainen kansainvälinen työjärjestö) määrittämät työntekijän perusoikeudet. ILOn ehdot takaavat oikeuden järjestäytymiseen, työturvallisuuteen ja työsuhteen jatkuvuuteen. Lapsityövoiman käyttö on kiellettyä. Reilun kaupan tuotteista maksettava lisähinta ohjataan työntekijöiden rahastolle, joka päättää sen käytöstä. Yleensä rahaa käytetään asuntoihin, terveydenhoitoon jne. Luonnollisestikaan sitä ei käytetä paikallisen lain ja käytännön työnantajalle asettamien velvotteiden suorittamiseen.

Merkit maailmalla

Max Havelaar aloitti ensimmäisenä merkkinä Hollannissa vuonna 1988. Sen jälkeen merkki on Max Havelaar, TransFair tai FairTrade -nimillä levinnyt kohta kaikkiin Euroopan maihin, USAhan, Kanadaan ja Japaniin.

Pohjoismaista ruotsalaiset ehtivät ensin perustaen Rättvisemärkning-järjestön 1996. Norjassa Max Havelaar -merkki aloitti 1997. Eri nimistään huolimatta järjestöt toimivat samalla periaatteella ja kaikki ovat jäseniä FLO:ssa (FairTrade Labelling Organizations International), joka vastaa Reilun kaupan kriteereiden luomisesta, valvomisesta ja kehittämisestä. Reilun kaupan merkkiyhdistysten myötä Reilun kaupan tuotteita alettiin tuoda myös kaupallisia jakeluteitä pitkin ja myydä tavallisissa kaupoissa.  Suomeen Reilun kaupan edistämisyhdistys perustettiin 1998.

Hollanti
www.maxhavelaar.nl

Kanada
http://www.web.net/fairtrade/

Iso-Britannia
http://www.gn.apc.org/fairtrade/

Ruotsi
www.raettvist.se

USA
url:www.transfairusa.org

Italia
www.citinv.it/equo

Saksa
www.transfair.de

Tanska
www.maxhavelaar.dk

Itävalta
www.oneworld.at/transfair

Lisää kansainvälisiä  linkkejä!

 

Reilua kauppaa käydään myös maailmankaupoissa

Ensimmäisenä reilua kauppaa käytiin tiettävästi Britanniassa, jonne Oxfam-jäjestö toi  1950-luvun lopulla kiinalaisten pakolaisten tekemiä tuotteita, muun muassa neulatyynyjä. Oxfam perusti Alternative Trading Organisationin vuonna 1964. Hollantiin perustettiin ensimmäinen Reilun kaupan tavaroita maahantuova yhdistys vuonna 1967. Ensimmäinen Reilun kaupan myymälä avautui pari vuotta myöhemmin.

Suomessa Maailmankaupat (entiset kehitysmaakaupat) ovat tuoneet tuotteita kehitysmaista samanlaisilla periaatteilla kuin Reilun kaupan merkkijärjestö 1980-luvun alusta. Tällä hetkellä 18 Euroopan maassa on noin 3000 reilun kaupan tuotteisiin keskittynyttä liikettä.

 

Alkuun  Ajankohtaista  Yhdistys  Lehdistö  Tuotteet  Lisätietoa  Kuvia  Linkkejä  Palaute