Tiedote        1.3. 2001 kello 11.30


Reilun kaupan banaanit tulivat Suomeen

Reilun kaupan banaanit tulevat myyntiin maaliskuun alussa kaikkien kaupparyhmien liikkeisiin pääkaupunkiseudulla. Banaaneja tulee myyntiin myös muualle maahan S-ryhmän kauppoihin mm. Pirkanmaalla, Joensuussa, Savonlinnassa ja Mikkelissä sekä kahteen K-kauppaan Kouvolassa. Pääkaupunkiseudulla banaaneja myy yli 130 liikettä: Citymarketit, K-Supermarketit, Kahden ja yhden K:n K-kaupat, Prismat, Maxit, S-marketit, suurimmat Valintatalot, Stockmannit ja Sestot.

Reilun kaupan banaanit näkyvät Helsingin katukuvassa 2.3. perjantaina, kun 14 banaanipukuista jakaa banaaneja ja tietoa Reilusta kaupasta työmatkalaisille kello 7.30-9.00.
Banaanit näkyvät myös seuraavalla viikolla Helsingin katukuvassa. Reilun kaupan vapaaehtoiset maistattavat 26 pääkaupunkiseudun kaupassa Reiluja banaaneja tämän ja ensi viikonlopun aikana.

Kauppaketjujen suunnitelmissa on laajentaa banaanien jakelua kevään aikana myös muualla maahan. El Guabo -osuuskunnan perheviljelijät viljelevät Suomeen tulevat banaanit Ecuadorissa. Reilun kaupan järjestelmä takaa heille 7,75 dollarin korvauksen laatikolta (18 kiloa). Markkinoilla banaaneista maksetaan 3-5 dollaria laatikolta, pahimmillaan Ecuadorissa hinnat ovat alle dollarin laatikolta.

Reilun kaupan banaanien lanseeraustilaisuudessa käyttivät puheenvuoron kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi, Reilun kaupan edistämisyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen , Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tapio Saraneva, tuoteryhmäjohtaja Jari Simolin Keskosta ja banaanintuottaja Hortencia Beltran.

- Minulla on 12 hehtaarin banaaniviljelmä ja olen myynyt kolme vuotta Reilun kaupan järjestelmän kautta. Ilman merkkijärjestelmää minun olisi pitänyt luopua viljelystä. Muut ostajat maksavat niin alhaista hintaa, ettei sillä elä, kertoo Hortencia Beltran El Guabo-osuuskunnasta.

Kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi totesi kuluttajien voivan ostopäätöksillään "markoilla äänestäen" ottaa kantaa maailmantalouden käytäntöihin. Ostamalla Reilun kaupan tuotteita kuluttaja voi luottaa siihen, että tuotteet ovat tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja ympäristön kannalta kestävällä pohjalla. Samalla teko on kannanotto näiden arvojen puolesta yleisemminkin.

Reilun kaupan banaanit ovat menestyneet hyvin maailmalla. Esimerkiksi Sveitsissä Reiluilla banaaneilla on tällä hetkellä jo 22 prosentin markkinaosuus ja Hollannissa noin viisi prosenttia markkinoista. Reilun kaupan banaanit ovat myös myynnissä Belgiassa, Isossa Britanniassa, Irlannissa, Luxemburgissa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Reilun kaupan banaaninviljelijöitä on Ghanassa, Dominikaanisesta tasavallassa, Costa Ricassa, Winward-saarilla, Kolumbiassa ja Ecuadorissa.



Miksi Reiluja banaaneja?

Banaanien suurimuotoinen plantaasiviljely on yksi tropiikin ympäristön kannalta haitallisimmista viljelymuodoista. Reilun kaupan banaaninviljelijät sitoutuvat noudattamaan ympäristömääräyksiä, jotka edellyttävät mm. kemiallisten torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käytön vähentämistä. Kiellettyihin torjunta-aineisiin kuuluvat muun muassa kemialliset rikkaruohontorjunta-aineet, jotka ovat yksi haitallisimmista myrkyistä banaaninviljelyssä.

Reilun kaupan elefanttimerkki takaa banaaninviljelijöille sellaisen hinnan tuotteesta, jolla tulee toimeen ja on esimerkiksi varaa laittaa lapset kouluun. Mikäli käytetään palkattua työvoimaa, järjestelmä takaa työntekijöiden oikeudet: kohtuullisen korvauksen, inhimilliset työolot ja –ajat ja oikeuden liittyä ammattiliittoon. Esimerkiksi El Guabo -osuuskunnan banaanitiloilla työntekijöille maksetaan kuusi dollaria päivässä, kun alueen muilla tiloilla korvaus on neljä dollaria.

Reilun kaupan järjestelmän pohjana ovat YKn ihmisoikeuksien julistus ja lapsen oikeuksien julistus sekä kansainvälisen työjärjestön ILOn työelämää koskevat perussopimukset, esimerkiksi alle 15-vuotiaiden työtekijöiden käyttö on kielletty. Reilu kauppa on kauppaa ilman turhia välikäsiä. Järjestelmä antaa köyhille viljelijöille pääsyn markkinoille ja mahdollisuuden tulla toimeen omalla työllään.

Reilun kaupan elefantilla merkitty kahvi ja tee tulivat kauppoihin syyskuussa 1999, ja sen jälkeen valikoima on laajentunut kaakaolla, suklaalla, sokerilla ja hunajalla. Reilun kaupan merkkiä myöntää ja valvoo Suomessa Reilun kaupan edistämisyhdistys ry.



Reilun kaupan järjestelmän hyödyt

Ensimmäiset Reilun kaupan banaanit tulivat Hollannin markkinoille vuonna 1996. Banaanien myynti on noussut joka vuosi. Vuonna 1998 myynti oli 14,600 tonnia ja 1999 myynti oli 18,190 tonnia. Vuonna 2000 myynti kasvoi edelleen. Reilun kaupan järjestelmän kautta viljelijät saavat lisäansioita yli 2 miljoonaa dollaria vuodessa, kun verrataan Reilun kaupan ja maailmanmarkkinahintojen eroa. Kolmen ensimmäisen vuoden aikana viljelijät ovat saaneet 6 miljoonaa dollaria lisäansioita. Monille viljelijöille Reilun kaupan järjestelmä on ollut ainoa keino pystyä jatkemaan tuotantoa maailmanmarkkinahintojen romahduksen aikana kesällä 1999.



Lisätietoja
Tiedottaja
Tuulia Syvänen, P. 09-72686630 / 040-5256954
Toiminnanjohtaja
Lasse Kosonen 09-72686650 / 040-5583577
www.reilukauppa.fi


LEHDISTÖKUVIA
voi imuroida
www.reilukauppa.fi -sivuilta kohdasta Lehdistö tai pyytää tiedottajalta.

 

Alkuun  Ajankohtaista  Yhdistys  Lehdistö  Tuotteet  Lisätietoa  Kuvia  Linkkejä  Palaute