Maailmanrakastaja, joka ei voinut lempiä isänmaataan ilman muttia

Hellen kouluvuodet ajoittuivat sortovuosiin. Eräitä kirjoituksia toverikunnan lehteen vuosilta 1909-1910 sävyttää huoli isänmaan kohtalosta. Näihin aikoihin 13-vuotias Helle helskyttää isänmaanrakkauttaan myös päiväkirjassaan tosin tunnustaen, ettei hän kuitenkaan voi "lempiä" Suomea ja sen kansaa ja kieltä "intohimoisesti, kaiken muun unohtavalla rakkaudella". 14- vuotiaana Helle jo julistaa päiväkirjassaan epäilevänsä, onko isänmaanrakkaudella oikeutusta. Aivan erityisesti häntä näyttää arveluttavan se, että isänmaanrakkaus, joka velvoittaa rakastamaan oman synnyinmaan kansaa, tuntuu oikeuttavan, "vastoin vuorisaarnaa", vihan toista kansaa kohtaan. "Isänmaanrakkaus ei sovellu yhteen kristinopin kanssa", päättelee Helle todeten kuitenkin "tulleensa siihen tulokseen, ettei ole lakannut Suomea rakastamasta". "Olen vain laajentanut rakkauteni koko maailmaan. Kaikkia maapallon kansoja lemmin", julistaa nuori tyttö, joka jo lapsena oli tahtonut joululahjaksi maapallon.

Syksyllä 1911 Helle Cannelin kirjoitti toverikunnan lehteen vielä perusteellisemman erittelyn isänmaanrakkaudesta otsikolla "Isänmaanrakkaudesta sananen" Siinä hän kyseenalaistaa myös isänmaanrakkauden "luonnostaan lankeavuuden"ja "jalouden". Hän toteaa olevan täysin mahdollista, että ihminen saattaa kokea olevansa "hengenheimolaisempi" jonkun muun kansan kanssa kuin oman synnyimaansa kansan. Hän kyselee, eikö isänmaanrakkaudessa, pikemminkin kuin jaloutta, ole paljon "itserakkautta, itsekkyyttä, suvaitsemattomuutta, julmuutta, kostonhimoa, puolueellisuutta ja vihaa". Nämä kaikki tulevat hänen mukaansahyvin näkyviin sodassa, jota "puolustetaan usein sillä, että se herättää isänmaanrakkautta, rohkeutta ja kuntoa". Suorastaan "verisenä ironiana" hän pitää sitä, että kristittyjen kansojen "sotiessa keskenään, ne molemmat rukoilevat Korkeimmalta, rauhan ja rakkauden Jumalalta, omalle puolelleen kallistumista ja kostoa tuolle toiselle". Toisaalta hän toteaa "ajattelemalla voitavan tulla myös tulokseen, että isänmaanrakkaus on opaikallaan". onhan se saanut "kunkin omistamaan huolensa siihen maahan, jossa on syntynyt ja kasvanut. Näin on maa "tullut tasaisesti viljellyksi ja parannetuksi".

Helle Cannelin ei liene vuonna 1911 osannut ennakoida, kuinka kovaan testiin hänen käsityksensä isänmaanrakkaudesta, joka ei merkitsisi vihaa edes niitä kansoja kohtaan, joiden kanssa oma synnyinmaa on sodassa, seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä joutuisi.

(Lähteet: Kauppi 1976, 27 + mainitut arkistolähteet)

--------> miltei kirkostaeroaja