puolueaktivisti, joka ylisti yksilöllistä hulluutta

Kansalaissodan vuosina Helle Cannelin löysi oman puolueensa, vuonna 1918 perustetun Kansalliseen edistyspuolueen, joka määritteli itsensä "ulkopuolella luokka- ja säätyrajojen toimivaksi, edistysmieltä osoittavien kansalaisten yhteenliittymäksi". Hän oli puolueensa aktiivijäsen, joka tuli valituksi mm. Helsingin kaupunginvaltuustoon (1937-1945) ja kahdesti kansanedustajaehdokkaaksi (1939 ja 1945).

Ollessaan keväällä 1919 pohjustamassa opettaja Mandi Hannulan valintaa eduskuntaan Helle Cannelin painotti puheissaan kahta polttavaa yhteiskunnallista ongelmaa, työväenkysymystä ja naiskysymystä, joiden molempien hän näki syntyneen "luonnollista tietä", "nykyisen teollisuusyhteiskunnan, ns. kapitalistisen yhteiskunnan pohjalta.Siksi niitä hänen mielestään ei voinut "moittia hulluiksi" eikä "noin vain yliolkaisesti sivuuttaa", vaan niihin oli "kiinnitettävä huomiota, tarkasteltava, mikä vaatimuksissa on oikeutettua, mikä ei ja toimittava sen mukaan".

Osasi Helle Cannelin liikkua puheissaan kevyemmilläkin linjoilla. Kansallisen edistyspuolueen puoluepäivällisillä 1926 hän antoi näytteen siitä, että puoluevaikuttamisessa voi viljellä myös huumoria, pitämällä ylistyspuheen hulluudelle.

(Lähteet: Kauppi 1976, 100-103 + mainitut arkistolähteet)

--------> työsisarfeministi 1939- 1944