Seuran toiminta | Puhekupla | Arkisto

[puhekupla] apurahojen hakuaika käsillä!


From: heikki jokinen (heikki.jokinen@helsinki.fi)
Date: 14.09.2001 - 13:20:20


Sarjakuvantekijöiden apurahametsästys käynnistyy jälleen!

Sarjakuvantekijöiden valtion apurahoja tulee jälleen hakuun syyskuun ja lokakuun loppuun mennessä. Tällä kierroksella niistä voi hakea kahdesta tuutista, taiteen keskustoimikunnan kohdeapurahoista tai valtion muotoilutoimikunnan erillisapurahoista. Kuten muistanette, taidehallinnossa sarjakuva kuuluu muotoilun alaan. Siitä seuraa se, että muualle lähetetyt hakemukset ohjataan joka tapauksessa muotoilutoimikunnalle koska vain se voi sarjakuvaa tukea. Poikkeuksena ovat taiteen keskustoimikunnan kohdeapurahat, lastenkulttuuriapurahat sekä monitaideapurahat.

Tämä on haettava syyskuun loppuun mennessä:

Taiteen keskustoimikunta myöntää kohdeapurahoja ja lastenkulttuuriapurahoja tiettyjen työsuunnitelmien toteuttamiseen, työkustannusten korvaamiseen, esitys-, esittely- ja julkistamiskustannuksiin sekä taiteen piiriin luettavaan tutkimustyöhön. Lastenkulttuuriapuraha myönnetään lastenkulttuuria edistävään tarkoitukseen.

Mitä se tarkoittaa? Sarjakuvantekijät voivat hakea kohdeapurahaa työskentelyynsä, esimerkiksi uuden albumin työstämiseen tai sen painatuskuluihin. Tätä apurahaa on saanut vuosittain 1-5 sarjakuvantekijää, mutta tulos riippuu tietysti hakemusten määrästä ja laadusta. Saadut summat ovat vaihdelleet välillä 5 000 - 30 000 markkaa. Summien osittainen pienuus johtuu hakijoiden ujoudesta kirjoittaa isompia summia hakemukseensa.

Jos suunnittelet lapsille tarkoitettua sarjakuvahanketta, niin hakemuksen voi kohdistaa lastenkulttuuriin. Sieltä eivät sarjakuvantekijät ole kai koskaan mitään hakeneet, eivätkä tietenkään saaneetkaan. Myöntäjät oletettavasti suhtautuisivat myönteisesti sarjakuvaan lastenkulttuurina. Lastenkulttuurilla on nykyään myös hieman rajatumpiin asioihin kohdistuva erityisavustus, jota voi hakea myös syyskuun loppuun mennessä. Tutustu sen ohjeisiin ennen hakemista, ne ovat yksityiskohtaiset kohdistuen mm. syrjäytymisen estämiseen ja sukupolvet ylittäviin taidekokemuksiin.

Näitä tulee hakea lokakuun loppuun mennessä:

1.

Taideteollisuuden laatutukea voidaan myöntää käsityö- tai taideteollisuustuotteiden valmistusta tai suunnittelua harjoittavalle taiteilijalle tai työryhmälle. Tukea ei myönnetä yhteisöille (yrityksille, yhdistyksille, laitoksille) eikä alan opiskelijoille.

Laatutukea voidaan myöntää työkustannusten, käsityö- ja taideteollisuustuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa tarvittavien koneiden, laitteiden ja materiaalien hankintakulujen, esittely- ja markkinointikustannusten sekä muiden työsuunnitelman toteuttamisesta aiheutuvien kustannusten peittämiseen. Hakemukseen tulee liittää 3-5 kuvallista dokumenttia hakijan aiemmista töistä.

Mitenkäs tämä sitten liittyy sarjakuvaan? Koska sarjakuva on taidehallinnossa taideteollisuutta ja muotoilua, niin tältä momentilta he saavat hakea laatutukea. Sitä on myönnetty viime vuosina 1-3 sarjakuvantekijälle vuodessa ja hakemuksien määrä on ollut myös vähäinen. Myönnöt ovat kohdistuneet sarjakuvalukemiston julkaisukuluihin, cd-romin materiaali- ja markkinointikuluihin tai sarjakuva-albumin tekemiseen ja olleet summaltaan 10 000 - 20 000 markkaa. Tuen ala on laaja ja soveltuu myös sarjakuvaan: albumin tai vastaavan suunnittelu, markkinointi yms.

2.

Taideteollisuuden uustuotannon tukemiseen tarkoitettuja apurahoja voidaan myöntää taideteollisuusalan taiteilijoiden ja suunnittelijoiden omaehtoisten, uusien ja korkealaatuisten tuotannollisten hankkeiden edistämiseen. Apurahan tai avustuksen tarkoituksena on erityisesti edistää uusien tuotannollisten innovaatioiden syntyä ja kehittämistä valmiiksi tuotteiksi.

Tukea voidaan myöntää uuden tuotteen suunnitteluun, tuotekehityksestä ja tutkimuksesta aiheutuviin kustannuksiin, prototyyppien, koe-erien ja koesarjojen valmistamiskustannuksiin sekä tuotantomahdollisuuksien ja markkinoiden selvittämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Tukea voivat hakea taideteollisuusalan taiteilijat / suunnittelijat, työryhmät tai yritykset. Tukea ei myönnetä opinnäytteiden tekemiseen eikä takautuvasti jo toteutuneille hankkeille. Hakemukseen tulee liittää hanketta tukevaa kuvamateriaalia ja/tai kuvia hakijan aiemmista töistä.

Tämä teksti on selvästi tarkoitettu enemmän fyysisiä esineitä muotoileville tekijöille kuin sarjakuvantekijöille. Silti sarjakuva saa hakea myös tältä momentilta rahaa, ja on sitä pari kertaa saanutkin, 20 000 mk B.E.M. -tuoteryhmän suunnitteluun ja 40 000 markkaa Paja-sarjakuvaprojektiin. Mikäli teillä on joitain sarjakuvaan liittyviä tuotannollisia hankkeita tai uusia ideoita työn järjestämiseksi tms. niin hakekaa tätä tukea. Siihen ei edes joka vuosi tule sarjakuva-alan hakemuksia, ja rahaa on siksi vaikea myöntää. Huomatkaa, että tätä tukea voivat hakea myös yritykset, eli kertokaa se kustantajallenne jos haluaisitte toteuttaa jonkin uuden ideanne. Tämän avustusmomentin kohdalla kaivataan samaa luovuutta jolla teette sarjakuvia.

3.

Taideteollisuuden näyttelytukea voidaan myöntää suomalaisen taideteollisuuden koti- ja ulkomaiseen näyttelytoimintaan. Tukea myönnetään näyttelyn järjestämisestä aiheutuvien kustannusten kattamiseen, yksittäiselle henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, ei kuitenkaan liikeyrityksille, valtion laitoksille tai näiden alaisille yksiköille eikä alan opiskelijoille. Näyttelytukea haluavan taiteilijan, työryhmän tai yhteisön tulee jättää toimikunnalle hakemus, johon sisältyy näyttelyhankkeen kustannusarvio ja toteuttamisaikataulu sekä selvitys näytteille asetettavien töiden tekijöiden aiemmasta tuotannosta. Toimikunta edellyttää, että hakemukseen liitetään 3-5 kuvallista dokumenttia kunkin tekijän aiemmista töistä.

Näyttelytuki on melko selkeä asia; sitä voi hakea tulossa oleviin näyttelyihinne. Tältä momentilta sarjakuva on saanut rahaa kaksi kertaa, 5 000 mk ja 10 000 mk näyttelyn järjestämiseen.

Tätä voi hakea koska tahansa:

Lisäksi taiteen keskustoimikunnalla on monitaiteellisen tai taiteen raja-alueilla olevan taidetoiminnan tukemiseen tarkoitettu määräraha. Hakijoina voivat olla sekä yksityishenkilöt että yhteisöt.

Tämä tarpeellinen raha on tarkoitettu hankkeisiin, jotka eivät kohdistu selkeästi yhteen alaan tai ovat järjestelmien ulkopuolella. Siihen on varattu miljoona markkaa, jota jaetaan vuoden mittaan koko ajan. Sarjakuva saattaa tulla kyseeseen joissain vakiintuneet taiteiden rajat ylittävissä tapauksissa, esim. yhteishankkeissa muiden taiteiden kanssa tai muutoin uusia rajoja etsiessään. Tältä momentilta tuettiin myös Sarjakuvantekijät ry:n BD@fi -näyttelyä. Raha on tarkoitettu uuden luomiseen, jos sellaista harkitsette ja tukea kaipaatte niin kokeilkaa tätäkin.

Mitä tulee muistaa ja huomioida?

Tärkeintä on muistaa tehdä hakemus. Koska hakemukset menevät muotoilutoimikuntaan, joka jakaa rahaa useille taideteollisuuden aloille, niin pelkkä hakemusten määrä vaikuttaa sarjakuvan mahdollisuuteen saada ylipäänsä apurahoja. Jos hakemuksia on vain muutama, niin silloin arvellaan että tuen tarvetta ei ylipäänsä ole ja ala on merkityksetön taiteen kentässä. Tukipolitiikka kun on osin raakaa matematiikkaa. Apurahaa tuottamaton hakemuskin sataa siis omaan laariin, se takaa että sarjakuva saa vastaisuudessakin osuutensa apurahoista ja kertoo, että kentällä on painetta avun saamiseen. Tänä vuonna taiteilija-apurahaa haki useampi sarjakuvakriitikko kuin sarjakuvantekijä, mikä on kyllä melko uskomatonta.

Yhtä tärkeää on tehdä hyvä hakemus. Lue ohjeet sekä hakemasi apurahan tarkoitus huolella ja tee hakemus niiden mukaan. Lyhyet selkeät perustelut mukaan niin asia etenee.

Hakulomakkeita voi tulostaa verkosta, http://www.minedu.fi/tkt/apurahat/hakuohjeet/index.html ja niitä saa alueellisista taidetoimikunnista, maakuntakirjastoista ja Helsingissä lisäksi Helsinki-Infosta Jugendsalista, os. Pohjois-Esplanadi 19. Lomaketilaukset voi tehdä myös faksilla 09-1341 7069 ja sähköpostilla birgit.kaistinen@minedu.fi

Seuraavat keskeiset valtion apurahahaut ovat tammikuun lopussa kuvataiteen näyttöapurahat ja kirjastoapurahat sekä maaliskuun loppuun mennessä 1/2 - 5 vuotiset taiteilija-apurahat. Yksityisillä säätiöillä on syksyn mittaan omia hakujaan, seuratkaa niitäkin. Suomen kulttuurirahaston haku päättyy lokakuun lopussa.

Heikki Jokinen

Muotoilutoimikunnan ja monitaidejaoston jäsen


S u o m e n S a r j a k u v a s e u r a n S ä h k ö i s e t S i v u t
pääsivu
| seuran toiminta | kupla-akatemia | piirtäjät | alan toiminta | viikon verkkosarja | posti | linkit