EU:n toimielinten luottamussopimus


Subject: EU:n toimielinten luottamussopimus
From: Rauno Merisaari (raunom@vasemmistoliitto.fi)
Date: to 07 tammi  1999 - 15:40:51 EET


--
Rauno Merisaari
MEP Outi Ojalan erityisavustaja
puh. (09) 77 47 4209, 050- 56 34 842
fax. (0) 77 47 4200
email: raunom@vasemmistoliitto.fi

Tiedote 7.1.1999

Euroopan parlamentin jäsen OUTI OJALA:

LUOTTAMUSSOPIMUS EU:n TOIMIELINTEN VÄLILLE

Euroopan parlamentin, komission ja jäsenmaita edustavan neuvoston välille tarvitaan täksi kevääksi näiden elinten keskinäistä luottamusta lisäävä sopimus, esittää Euroopan parlamentin jäsen Outi Ojala (vas). Muutoin päätöksenteko EU:ssa uhkaa puuroutua ja uudistamista ja laajentamista merkitsevät ratkaisut jäävät kohtalokkaalla tavalla tekemättä.

Ojalan mielestä asioiden käsittelytapa esimerkiksi Euroopan parlamentissa on ryöstäytymässä päätöksentekijöiden käsistä. Kyse ei enää välttämättä ole toimielinten perinteisestä arvovaltauhittelusta vaan astetta vakavammasta päätöksenteon kriisistä. Tilanne saattaa edelleen pahentua parlamentissa ensi viikolla käytävässä keskustelussa komission vastuuvapaudesta ja luottamuksesta. - Näin EU-vaalien alla eletään helposti hermostuneessa hengessä ja pisteitä yritetään keräämään usein huhujen varassa. Italialaisen europarlamentaarikon nostama syyte virka-aseman väärinkäytöstä EU- komissaari Erkki Liikasta vastaan hänen vaimonsa työnteon takia kuvastaa miten hataralla pohjalla monesti ollaan liikkeellä.

Jos nykyinen nokittelun ja skandaalien lietsonnan ilmapiiri jatkuu, siirtyvät esimerkiksi EU:n tulevaa rahoitusta koskevat päätökset loppuvuoteen, Suomen puheenjohtajakaudelle - ehkä sen ylikin. Myös pyrkimykset EU:n työllisyyspolitiikan tehostamiseksi uhkaavat rapautua ja EU-maiden uusien vasemmistohallitusten myötä avautuva mahdollisuus sosiaalisen Euroopan rakentamiseen heikkenee.

Parlamentin, komission ja neuvoston välisen sovun edellytys on Ojalan mukaan se, että EU:n päätöksenteon avoimuutta ja julkisuutta lisätään. Parlamentilla on jo EU:n perussopimustenkin nojalla oikeus saada kunnon selvitys komissiolta unionin varojen käytöstä. Terveen hallinnon merkki on, että se kykenee selvittämään ja raportoimaan myös väärinkäytöksistä. Toisaalta europarlamentin on otettava vastuullisempi ote päätöksentekoon nyt, kun parlamentin sananvalta lisääntyy uuden Amsterdamin sopimuksen voimaantullessa.

Ojala puhui torstai-iltana Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Lisätietoja: Outi Ojala p. 050-5252411.



This archive was generated by hypermail 2a24 : su 28 huhti  2024 - 01:20:17 EEST