ARVIO WEB-SIVUSTOISTA

AY-UUTISET MAAILMALTA

Lupaava alku, kielikysymys ratkaisematta:
SAK:n kymmenillä veljesjärjestöillä
paljon hyvää aineistoa nettisivuillaan

(29.11.1999 - Juhani Artto) Maissa, joissa kymmeniä prosentteja aikuisväestöstä omaa Internet-yhteyden, web-julkaiseminen ja sähköposti tarjoavat ay-järjestöille merkittävän uuden työvälineen. Tuoretta ja taustoittavaa aineistoa sekä muuta tietoa on mahdollista välittää nopeasti suurelle osalle ay-aktiiveja ja muille kiinnostuneille. Myös kontaktit järjestöön päin sujuvoituvat.

Maailman vauraassa osassa kaikki vaikutusvaltaiset ammatilliset keskusjärjestöt ovat alkaneet julkaista omia web-sivustojaan. Ratkaisujen taso on kirjava. Toiset ottavat ensiaskeleita, toiset ovat kehityksessä pitemmällä.

Tässä jutussa arvioidaan SAK:n yli 20 ulkomaisen veljesjärjestön web-sivustoja. Mukana on verkkojulkaisuja kuudesta maanosasta.

Arviointiperusteena on yli 30 vaatimuksen lista. Listaa voi käyttää yhtä hyvin ammattiosastojen ja -liittojen kuin keskusjärjestöjen sivujen arvioimiseen.


Ruotsin LO - [http://www.lo.se/]

Ruotsin LO:n web-sivusto kuuluu Euroopassa SAK:n veljesjärjestöjen parhaimmistoon. Hyvää on paljon, puutteita tai heikkouksia vähän.

Aineisto on suunnattu Ruotsin ay-aktiiveille. Englanniksi tarjolla on ainoastaan pitkähkö selostus LO:n periaatteellisista lähtökohdista, rakenteesta ja kamppailun keskeisistä aiheista.

Parasta antia ovat monesta tärkeästä asiasta julkaistut raportit ja selvitykset. Marraskuun lopulla tuoreimmat aineistot kertoivat ruotsalaisperheiden talouden kehityksestä 1950-1998 ja isosyaniitin vaaroista. Laajasti kerrotaan myös LO:n tasa-arvotyöstä ja yritysrahastoista. Järjestön asiantuntijoiden useita kertoja vuodessa laatimat suhdanneanalyysit löytyvät "Ekonomiska Fakta" -painikkeen takaa.

Pieni miinus on se, että osa tausta-aineistoista on siroteltu julkaisun eri osiin perustelemattomasti. Esimerkiksi etusivun "Arkivet"-painikkeen takaa löytyy vain muutama raportti.

Etusivu täyttää kuitenkin korkeat vaatimukset. Sen otsikot ja painiketekstit antavat selvän kuvan siitä, mitä sivusto tarjoaa ja mistä etsityt tiedot löytyvät.

Järjestön perusesittelyyn ja ajankohtaisiin lehdistötiedotteisiin pääsee suoraan etusivulta "Det här är LO" ja "Pressinformation" -painikkeiden kautta. Lehdistötiedotteet samoin kuin puheenjohtaja Bertil Jonssonin sähköisen kuukausiviestin voi kuka tahansa kiinnostunut tilata omaan sähköpostilaatikkoonsa.

Keskustelupalstan seuraaminen on mahdollista kaikille, mutta palstalla julkaistaan vain LO:n ammattiliittojen jäsenten kirjoituksia. Marraskuun lopulla aiheena oli demokratia.

LO soveltaa sivustossaan tarkoituksenmukaisesti erilaisia tekniikoita. Eräistä seminaareista ja ajankohtaisista tapahtumista on tarjolla ääniversioita, lokakuun rasisminvastaisesta mielenosoituksesta jopa liikkuvaa kuvaa. Etusivun "Se hela manifestationen på webbteve!" -linkki vie mielenosoitukseen. Suhdannekatsaukset on toteutettu asiallisesti pdf-sivuina.

Ulkoasu on eleettömän niukka. Tilaa on käytetty säästeliäästi.

Järjestön lehti, LO-tidning, on luettavissa sivuilta, mutta syitä kertomatta sarja päättyy viime toukokuun lopun numeroon. Sivuston selaaja jää ihmettelemään, onko koko lehti lakkautettu vai onko vain sen sähköisestä julkaisemisesta luovuttu tilapäisesti.

Myös linkkikokoelman teko ja hakukoneen kohteena olevan aineiston päivitys ovat jääneet kesken. Kansainvälisyys on heikosti esillä, vaikka LO kuuluu kansainvälisen ay-liikkeen vahvoihin osanottajiin.

Puutteistaan huolimatta LO:n web-sivusto antaa jo nykyisellään ruotsinkieltä ymmärtäville kiitettävän monipuolisen kuvan järjestön toiminnasta ja käsityksistä.


Norjan LO - [http://www.lo.no/]

Norjan LO:n web-sivusto edustaa korkeata tasoa useimmilla keskeisillä kriteereillä mitattuna. Julkaisu uutisoi, taustoittaa ja auttaa toiminnan organisoimisessa. Keskusjärjestö aikoo selvästi toimia koko jäsenkenttänsä ay-portaalina. Osa uutistyöstä hoidetaan linkeillä jäsenliittojen sivuille. Työnjako vaikuttaa toimivalta.

Etsitty tieto löytyy helposti selkeän jaottelun ansiosta sekä taitavan teknisen sovellutuksen ansiosta. Pääosastojen alakohtien aiheotsikot voi selata etusivulla siirtämällä hiirtä painikkeelta toiselle tarvitsematta klikkailla. Hakutoiminto varmistaa löydettävyyttä.

Aineistoon sisältyy runsaasti työmarkkinasopimuksia, palkkatilastoja ja ohjelmallisia kannanottoja.

Norjan LO selostaa kiitettävästi englanninkielellä historiaansa, palkkapolitiikkaansa ja eräitä muita tärkeitä asioita, mutta ajankohtaismateriaalia päivitetään vain norjaksi.

Ajankohtaisasioiden postituslistalla järjestö palvelee pelkästään norjankielellä. Omia aktiiveja se palvelee hyvin. Kuka tahansa kiinnostunut voi tilata listan viestit tuoreeltaan omaan sähköpostilaatikkoonsa. Avoin postituslista sopii mainiosti keskusjärjestön Internet-työn osaksi.

Julkaisun rakenne on helppo hahmottaa, koska keskeiset navigointipainikkeet pysyvät paikoillaan julkaisun läpi. Tosin tilankäyttö on sen seurauksena hieman tuhlailevaa. Etsitty aineisto näkyy vain pienehkössä ikkunassa. Lyhyissä jutuissa siitä ei ole haittaa.

Voimakkaan punaiset värit miellyttänevät toisia käyttäjiä, ärsyttänevät toisia.


Tanskan LO - [http://www.lo.dk/]

Tanskan LO:n web-julkaisu on vahvimmillaan uutistyössä. Se ulottuu järjestön omista tiedotteista ja lehdistä pieniin lehtikatsauksiin ja A-Pressenin uutisiin, joilla on kuumina linkkeinä oma osastonsa.

Asioiden taustoitus on vähäistä. Marraskuun lopulla etusivulla houkuteltiin klikkaamaan EMU-aineistoon ja LO:n lokakuisen edustajakokouksen asiakirjoihin. Kokouksesta sivuilla tarjotaan myös ääntä ja kuvia.

Muutoin sivustosta voi päätellä, että organisaatiossa vasta pieni osa on millään tavalla integroitu web-julkaisemiseen. Suuri osa lupaavista painiketeksteistä - "politiikka ja näköalat", "ympäristö" yms. - vie vain lyhyiden, esitemäisten selvitysten pariin.

Englanniksi Tanskan LO palvelee vain muutamalla rivillä.

Teknisesti ja rakenteellisesti sivusto on toteutettu kunnianhimoisesti, mutta lopputuloksessa on toivomisen varaa.

Tiukan asian rajoittuminen ajankohtaisaineistoihin ja muutamiin asiakirjoihin panee kysymään, onko voimavaroista liian suuri osa varattu muuhun kuin sisällön luomiseen.

Ulkoasu on asiallisen toimiva.


Saksan DGB - [http://www.dgb.de/]

Saksan DGB on sisällyttänyt web-sivustoonsa omaperäisen ratkaisun. Saksankielisen osan kuudesta pääpainikkeesta "Infothek" on tietopankki, joka koostui marraskuun lopulla 150 asiakirjasta ja 792 suppeasta kannanotosta. Ne löytyvät aihekohtaisesta pudotusvalikosta. Esimerkiksi "koulutuspolitiikka" tulosti linkit 44 koulutuspolitiikkaa käsittelevään tai sivuavaan asiakirjaan ja kannanottoon.

Tietopankissa on aineistoa vuoden 1996 alusta lähtien. Haussa voi tehdä aikarajauksen.

Muiden pääpainikkeiden takana on vain suppeasti esittelevää materiaalia. Lehdistä on näytteeksi lyhyitä katkelmia, tilattavista esitteistä muutaman rivin kuvaukset ja tilaustiedot.

Sivuston rakenne on kaikessa yksinkertaisuudessaan selkeä ja sen vähäeleinen ulkoasu on tyylikäs, graafisen suunnittelun ammattilaisen työtä. Syvemmällä julkaisun uumenissa käyttäjä kaipaa etusivulle palauttavia painikkeita.

"Aktuell" -painike (ajankohtaista) avaa sivun keskusjärjestön tuoreimpien kannanottojen linkkeihin. Viikkoa vanhemmat kannanotot löytyvät tietopankista hakusanojen avulla.

Mistään ei näe, mitä uutta julkaisuun on lisätty kuukaudessa tai kahdessa. Se on kyseenalainen ratkaisu.

Englanninkielinen osa koostuu DGB:n vuoden 1996 laajasta perusohjelmasta ja järjestön esitemäisestä kuvauksesta. Uutisia tarjotaan vain saksaksi.

Keskustelupalsta on miljoonien jäsenten keskusjärjestön ylläpitämäksi vaisu ja sen vuoksi herättää kysymyksen palstan tarpeellisuudesta.

Julkaisija näyttää rajanneen selkeästi sen, mitä kiinnostuneille tarjotaan tietoverkossa ja mitä ei.


Itävallan ÖGB
- [http://edvvie.edvg.co.at/oegb/]

Itävallan ÖGB on julkaissut omia web-sivuja syksystä 1997 lähtien. Tarjolla on kronologisessa järjestyksessä keskusjärjestön tuottamia satoja uutisia ja ÖGB:n Solidarität-aikakauslehden numeroita. Edellisen edustajakokouksen aineistoihin voi tutustua sekä teksteinä että kuuntelemalla.

Muutoin sivusto rajoittuu etupäässä esitemäisiin tietoihin.

Uutisosalla on oma sanahakutoimintonsa. Koko julkaisuun kohdistuva haku tulostaa linkkilistoja, jotka vaativat käyttäjältä epätarkoituksenmukaisen paljon työtä. Linkkirivien informaatio ei kerro selkeästi, minkälainen kukin aineisto on.

Sivustolla on pelkästään saksankielistä tekstiä.


Hollannin FNV - [http://www.fnv.nl/]

Hollanninkieltä osaamattomalle Hollannin FNV:n sivuston anti on niukka. Englanniksi aineistoa on olemattoman vähän ja sekin vanhaa. Linkkikokoelma on kuitenkin hyödyllinen. Tekijät tarjoavat maittain järjestetyn linkkihakemiston suureen määrään ammattiliittoja. Viimeksi kokoelmaa on päivitetty elokuussa 1999.

Hollanniksi FNV:n sivuilta löytyy suuri määrä järjestöjen lehdistötiedotteita ja edustajien puheita. Ne on ryhmitelty kätevästi aikajärjestykseen. Sarja alkaa vuodesta 1996. Työolosuhteet-painikkeen takana on runsaasti aiheittain organisoitua aineistoa.

Etusivulle on sijoitettu pudotusvalikko, joka vie kolmen aihepiirin keskustelupalstoille. Yhdessä pohditaan naisten asemaa työelämässä.

FNV:n sivuston ulkoasu on selkeä ja piristävän poikkeava.


Belgian ACLVB-CGSLB - [http://www.cgslb.be/]

Belgian ACLVB-CGSLB kertoo web-sivustossaan lyhyesti perusasioistaan. Etusivulla valitaan kieli: hollanti tai ranska. Ulkoasu on vaatimaton.


Iso-Britannian TUC - [http://www.tuc.org.uk/]

Iso-Britannian TUC:lla on webissä runsaasti ajankohtaista ja opastavaa aineistoa. Sivuston ensimmäinen versio avattiin 1995. TUC kuuluu ay-liikkeen nopeimpiin Internet-työn aloittajiin.

Myöhemmin uudistettu rakenne - "Virtual House" - on omaperäinen, mutta vaatii käyttäjältä pientä tutustusmiskierrosta ennen kuin sen eri aineistojen sijaintipaikat paljastuvat. Varmin tapa perehtyä "virtuaalitalon rakenteeseen on klikata etusivun "enter building" -painiketta ja edetä sen avaamalta sivulta klikkaamalla "building map" -painiketta.

Työsuojelua koskeva osa on laaja. Opastekstejä tarjotaan työntekijöiden oikeuksista, järjestäytymisestä, opiskelusta, eläkkeistä ja monesta muusta asiasta. Vuosittaiset edustajakokoukset on dokumentoitu hyvin.

TUC julkaisee ahkerasti kannanottoja ajankohtaisiin asioihin. Tuoreimmat löytyvät etusivun "What's New" -painikkeen takaa. Press releases -osastossa kannanottoja voi etsiä sekä kronologisesti että aiheittain. Kuka tahansa kiinnostunut voi liittyä järjestön ajankohtaismateriaalia välittävälle postituslistalle.

"Virtuaalitalo" työstää myös aineistoa, johon pääsevät käsiksi vain jäsenet. "TUC only" -painikkeen takana kysytään käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Keskusjärjestöistä TUC kuuluu Internetiin eniten panostaneisiin.


Irlannin ICTU - [http://www.ictu.ie/]

Irlannin ICTU ylläpitää verkkojulkaisua, jonka etusivun 19 painiketekstiä kertoo selkeästi sen, mitä kokonaisuus sisältää. Kunkin painikkeen takana on tuhti annos ay-aktiiveja hyödyttävää perustietoa.

Aineistoja on valtion budjetista, työsuojelusta, koulutuksesta, sosiaalipolitiikasta ja muista keskeisistä aihepiireistä.

Uutistyö rajoittuu lehdistötiedotteisiin. Ne löytyvät klikkaamalla "Press Releases" -painiketta. Marraskuun lopulla tuorein oli syyskuulta. Sarja alkaa vuoden 1998 alusta.


Ranskan CFDT - [http://www.cfdt.fr/]

Ranskan CFDT kertoo asioistaan suppeasti ja vain ranskaksi. Järjestö julkaisee "Communiqués" ja "Brèves" -painikkeiden takana harvakseen lehdistötiedotteita ja lyhyitä uutisia.

Työajan lyhentämistä sivuilla käsitellään perusteellisemmin. Tarjolla on tutkimuksia ja muuta hyödyllistä aineistoa.


Italian CGIL- [http://www.cgil.it/]

Italian CGIL:n sivusto on laaja ja kehittyneellä tavalla omaperäinen. Järjestö julkaisee etusivulla tuoreimpia uutisia. Niiden alla oleva painike vie toiselle uutisetusivulle, joka sisältää aihevalikon. Se koostuu sopimuksista, terveydestä, eläkkeistä, työttömyydestä ja muista keskeisistä kamppailualoista.

CGIL:n verkkojulkaisun tekijät ovat panostaneet tavallista enemmän linkkihakemistoon. Se auttaa löytämään kiinnostavia lähteitä keskusjärjestön piirissä toimivista järjestöistä aina kansallisiin arkistoihin ja ympäristöliikkeen sivustoihin asti. Hyvin valittujen linkkien avulla vähillä resursseilla voi palvella tehokkaasti oman sivuston käyttäjiä.

Omaa englanninkielistä aineistoa CGIL:n sivuilla ei ole.


Espanjan UGT - [http://www.ugt.es/]

Marraskuun lopulla 1999 Espanjan UGT:n sivusto oli huonossa kunnossa, vaikka järjestö aloitti sen julkaisemisen helmikuussa 1997. Monella sivulla on etsityn tiedon sijasta pelkästään anteeksipyyntö sivuston uudistamisen aiheuttamista katkoksista.

"Novedades"-painikkeen - Uutta - takana avautuu sivu, jota on päivitetty joulukuussa 1998.

Etusivun "Mujeres"-painike vie naisten asemaan liittyviin aineistoihin.

Kielenä on pelkästään espanja.


Portugalin CGTP - [http://www.cgtp.pt/]

Portugalin CGTP:n web-sivusto täyttää vähimmäisvaatimukset. Rakenne on selkeä ja keskeisistä aihepiireistä on tarjolla suppeat tausta- ja ajankohtaismateriaalit.

Etusivun "Actualidades" avaa lehdistötiedotteiden otsikkoetusivun. Vajaassa kahdessa vuodessa järjestö on julkaissut sähköisesti keskimäärin tiedotteen viikossa. Ulkopuolinen saa niistä selvän kuvan keskusjärjestön työn painopisteistä.

Ne ilmenevät myös etusivun "Temas"-painikkeen takana olevalta osastolta, jolla on lyhyitä kokonaisuuksia sosiaaliturvan, työlakien ja eräiden muiden alojen uudistuskamppailuista.

Koko sivuston etusivulla on myös painikkeet koulutusta, naisia ja nuorisoa koskeviin aineistoihin.


Brasilian CUT - [http://www.cut.org.br/]

Brasilian CUT julkaisee omia sähköisiä sivujaan kolmatta vuotta ja kuuluu kolmannessa maailmassa alan edelläkävijöihin.

Sivuston perustamisen jälkeen kehitys ei ole ollut nopeata, mutta ylläpitäjä päivittää aineistoa kuitenkin kohtalaisen usein. Keskeisiä kamppailukysymyksiä esitellään tiiviinä kokonaisuuksina. Tarjolla on tietoa työehdoista, maanomistusta koskevasta taistelusta, naiskysymyksestä, koulutuksesta ja eräiltä muilta ensisijaisilta aloilta.

Uutisosaston kerrotaan olevan rakenteilla. Talous- ja sosiaaliasioita hoitavan Desepin tuorein materiaali on huhtikuulta.

Marraskuun 10. päivän protestipäivää varten etusivulla on oma painikkeensa.

Sisältö on ainoastaan portugalinkielistä.


Yhdysvaltojen AFL-CIO - [http://www.aflcio.org/]

Yhdysvaltojen AFL-CIO on ammatillista keskusjärjestöistä kehittynein web-julkaisija. Sivusto sisältää monipuolisesti ajankohtaista, tausta- ja kampanja-aineistoa ja se on organisoitu niin, että etsitty tieto löytyy helposti. Tarkka hakutoiminto ja "Site Map" (julkaisun karttasivu) täydentävät löydettävyyttä.

Yli 13 miljoonan jäsenen keskusjärjestön toiminnassa on monta painopistettä. Kaikista on runsaasti päteviä selostuksia ja ay-aktivismia organisoivia tekstejä. Kirjo ulottuu nuorista eläkeläisiin, etnisistä vähemmistöistä naistyöhön ja työsuojelusta tulonjakokysymyksiin. Järjestäytymisen edistäminen on keskusjärjestön kovin haaste, ja se näkyy hienosti sivuilla. Liittoon kuulumisen merkitystä perustellaan vakuuttavasti ja organisoijia ohjataan vaikeassa työssään myös webin avulla.

Ajankohtaisosuus löytyy etusivulta, jolle on sijoitettu keskeisiä teemoja käsittelevien ajankohtaisjuttujen johdantorivejä ja "Speeches, News Releases & Testimony" -painike. Vanhimmat tiedotteet ovat vuodelta 1995.

Koko julkaisun pääosastojen painikkeet seuraavat etusivulta kunkin pääosaston etusivulle. "Takaisin etusivulle" ja "Sivun alkuun" -painikkeet on koodattu huolellisesti läpi julkaisun.

Graafisen suunnittelun ammattilaisen luoma ulkoasu pysyy johdonmukaisena sivulta toiselle. Kuvitus on hallittua ja täydentää aineiston näyttäväksi kokonaisuudeksi.

Jopa linkkihakemisto edustaa keskusjärjestöjen sivustojen parhaimmistoa.

Sivusto kertoo sekä AFL-CIO:n jäsenliittojen jäsenille että ulkopuolisille - Yhdysvalloissa ja muissa maissa -  tehokkaasti ja laajasti keskusjärjestön työn perusasioista. Selviä virheitä tai puutteita sivustossa ei ole. Se, että kansainvälisyys näkyy sivustossa vaatimattomasti, ei johdu AFL-CIO:n verkkojulkaisun luojista ja ylläpitäjistä, vaan se heijastaa keskusjärjestön korostunutta keskittymistä kansallisiin teemoihin.


Kanadan CLC - [http://www.clc-ctc.ca/]

Kanadan CLC ylläpitää hyvää web-sivustoa. Maan kaksikielisyyden mukaisesti aineistoa on tasapuolisesti sekä englanniksi että ranskaksi. Uutisosastolla tarjotaan lisäksi linkkiä Altavistan robottiin, joka tulostaa jutuista käännöksiä espanjaksi, italiaksi ja portugaliksi. Palvelu on hyödyllinen, vaikka käännösrobotit toimivatkin vielä varsin vajavaisesti.

Uutisosasto toimii monimuotoisesti. "Union News" tarjoaa uutisia puolentoista jutun viikkovauhdilla. Sen rinnalla on muita ajankohtaisaineiston sähköisiä lähteitä. Käyttäjälle olisi helpompaa, jos uutisosaston koko aineisto olisi saatavilla yhtä väylää pitkin kronologisessa järjestyksessä.

Useimmat muut pääpainikkeet, kuten "Social Justice", "Women", "Environment" ja "Health & Safety" johdattavat lukuisiin tausta-aineistoihin. Hyödyllistä luettavaa on runsaasti.

Pohjoisamerikkalaisen ay-liikkeen tapaan tuote- ja yrityskohtaiset boikotit ovat näkyvästi esillä. "Buy Union" -painikkeen takana järjestö listaa yrityksiä, joiden tuotteista ja palveluista vastaavat ammatillisesti järjestäytyneet työntekijät.

CLC osallistuu aktiivisesti kansainväliseen kamppailuun oikeudenmukaisuuden puolesta. Marraskuun lopulla web-sivuston etusivun pääotsikoissa esiintyivät Itä-Timor, Aasian epäinhimilliset lelutehtaat ja kansainvälisen kaupan kysymykset.


Etelä-Afrikan Cosatu - [http://www.cosatu.org.za/]

Etelä-Afrikan Cosatu kuuluu web-julkaisijana kansainvälisen ay-liikkeen veteraaneihin. Sen sivusto on sen mukaisesti hyvässä kunnossa. Sekä uutisia ja lehdistötiedotteita että taustamateriaalia on runsaasti ja ne ovat helposti löydettävissä.

Helppokäyttöisyys on varmistettu monella tavalla. Pääpainikkeet - "Policy", "News", "Publications" jne. - näkyvät etusivun lisäksi pääosastojen etusivuilla. Koko julkaisun etusivun "What's New!" listaa linkit uusimpiin analyyttisiin aineistoihin. Sanahakuun perustuva hakutoiminto johdattaa tärkeimmillä termeillä suureen määrään kirjoituksia. Hakutulokset kuitenkin esitetään liian niukkasanaisesti niin, että etsitty tieto voi olla monen klikkauksen päässä.

Sivuston rakenne ilmenee "Site Utilities" -painikkeen takana.

Web-julkaisua täydentävät postituslistat. Kiinnostuneet voivat tilata sähköpostilaatikoihinsa tietoja sivuston uutuuksista.

Cosatun julkaisuista hiljattain kuukausilehdeksi muutettu Shopsteward on usean vuoden ajalta luettavissa sähköisessä muodossa.

Ulkoasu vahvoine punaväreineen ja monine voimaa pursuavine ikoneineen poikkeaa useimpien muiden keskusjärjestöjen valitsemasta linjasta. Cosatun ratkaisu heijastaa hyvin järjestön militanttia otetta.


Japanin Rengo - [http://jtuc-rengo.or.jp/]

Japanin Rengo päivittää harvakseen sivustoaan ja se on suppea, mutta kokonaisuus on hyödyllinen ja toimiva. Julkaisu dokumentoi Japanin ay-liikkeen kamppailun keskeistä sisältöä. Aineisto keskittyy keskusjärjestön virallisiin kannanottoihin asiakirjoina ja lehdistötiedotteina, joita on tarjolla lokakuusta 1997 lähtien.

Etusivulla on muiden keskusjärjestöjen vakavan asiallisesta linjasta poiketen iloinen ilme.


Etelä-Korean KCTU - http://kctu.org/

Etelä-Korean KCTU:n sivuston englanninkielinen anti on niukka. Siihen pääsee käsiksi klikkaamalla etusivun lähes huomaamatonta "English"-painiketta.

Julkaisun päivitys on ollut keskeytyksissä viime keväästä lähtien. Kevään kiihkeinä kamppailuviikkoina ajankohtaisjuttuja tarjottiin kiitettävän tuoreina.

Sivusto sisältää esitemäiset tekstit keskusjärjestön historiasta, rakenteesta, periaatteista ja politiikasta.


Singaporen NTUC -
[http://www.ntucworld.org.sp/]

Singaporen NTUC:n verkkojulkaisu heijastaa selkeästi keskusjärjestön sitoutumista valtion päämäärään nostaa maa taloudellisesti ykkössijalle. Tyylikkäästi toteutetuilla sivuilla kerrotaan tuottavuuden ja työvoiman osaamistason kohottamisesta.

Myös ajankohtaisjutut keskittyvät valtion tasolla määriteltyjen toimenpiteiden dokumentointiin. Keskusjärjestön puheenjohtaja toimii Singaporen hallituksessa salkuttomana mininisterinä.


Australian ACTU - [http://www.actu.asn.au/]

Australian ACTU kertoo web-sivustollaan työnsä perusasioista. Ajankohtainen seuranta on toteutettu julkaisemalla viikottain joitakin lehdistötiedotteita ja järjestön johtohenkilöiden puhereferaatteja. Tausta-aineistoa on luettavissa sen verran, että ulkopuolinen voi nopeasti hankkia yleiskuvan ACTU:n kampanjoista ja tavoitteista.


Uuden Seelannin CTU - [http://www.union.org.nz/]

Uuden Seelannin CTU julkaisee suppeata web-sivustoa. Se mahdollistaa kuitenkin hyvin Uuden Seelannin ay-liikkeen seurannan. Verkkojulkaiseminen keskittyy ajankohtaisten tapahtumien raportointiin ja kannanottoihin. Aineistoa on pian kahden vuoden ajalta.


Loppupäätelmät

SAK:n veljesjärjestöt ovat tarttuneet viime vuosina enemmän tai vähemmän määrätietoisesti Internetin hyödyntämiseen. Moni näkee maailmanlaajuisen sähköisen tietoverkon tärkeänä, uutena työvälineenä.

Internet-työ keskittyy oman jäsenkunnan muodostaman ay-liikkeen voimistamiseen. Kansainvälisen verkostoitumisen tarve on otettu ratkaisuissa huomioon varsin rajallisesti.

Monen järjestön web-sivuista ilmenee, että niiden perustamiseen ja ylläpitoon ei ole varattu merkittävästi voimavaroja. Laadulliset tasoerot ovat suuret ja verkkojulkaisujen laajuus vaihtelee melkoisesti. Tendenssinä on, että   voimakkaimmilla keskusjärjestöillä on myös kehittyneimmät sivustot.

Monessa julkaisussa on oivalluksia, joista muiden kannattaa ottaa oppia. Esimerkiksi postituslistan ylläpito web-julkaisun yhteydessä on voimavarojen tehokasta käyttöä.

Vaihteleva taso muistuttaa siitä, että verkkojulkaiseminen voi yltää vain auttaviin tuloksiin, ellei rakenteen, ulkoasun, tekniikan ja sisällön suunnittelua ole annettu ammattitaitoisten osaajien hoidettaviksi.

- - o - -

Huomautukset

  • Kokonaisuus ei sisällä SAK:n kaikkien ulkomaisten veljesjärjestöjen web-sivustojen arviointia. Kustakin maasta on esitelty korkeintaan yksi keskusjärjstö.
  • Arvioiden tekijä osaa lukea tanskaa, norjaa, hollantia ja italiaa vain auttavasti.