TEP-tiedote 3/00

 

INES-konferenssi Tukholmassa 14.-18.6.2000

Challenges for Science and Engineering in the 21st century


Kuva 1. Kuninkaallinen Teknillinen Korkeakoulu

Konferessi järjestettiin pääasiassa Kuninkaallisen Teknillisen Korkeakoulun tiloissa Tukholmassa. Konferenssin tiedotus, sihteeristö ja osa työryhmätyöskentelystä oli rakennuksessa, jota kutsuttiin nimellä 'Sing-Sing' vankilaa muistuttavan keskusaulansa vuoksi. Osa työryhmätyöskentelystä tapahtui Kuninkaallisen Tiedeakatemian tiloissa eli samoissa tiloissa, joissa päätetään Nobel-palkintojen jaosta.


Kuva 2. 'Sing-Sing'

Osanottajia hemmoteltiin korkea-arvoisilla puhujilla, kuten Ruotsin tiede- ja koulutusministeri Thomas Östroos, joka avasi konferenssin. Toisena konferenssipäivänä vierailtiin Tukholman pormestarin luona Kaupungintalolla lounaan merkeissä.

Konferenssin parasta antia olivat epäilemättä pienryhmätyöskentelyyn käytetyt tunnit, jolloin pääsi parhaiten keskustelemaan muiden osanottajien kanssa. Myös ensimmäisen illan Science Theatre esitys toi uuden idean, miten teknillistä tietämystä voisi levittää ihmisille.

Science Theatre on teatteriesitys, jossa näyttelijät esittävät pienen johdannon, jonka jälkeen mukaan liittyy asiantuntija, yleensä professori, joka selittää erilaisia tieteellisiä käsitteitä tai teorioita. Sitten näyttelijät kyselevät ja professori vastaa, kunnes asia kirkastuu tavalliselle tallaajallekin. Esityksessä yritetään teatterin keinoin tuoda tiedettä lähemmäs tavallista kansaa.

Konferensissa kismitti suuresti keskustelun ja puheiden äärimmäisen teoreettinen sävy. Jäi myöskin kaipaamaan keskustelua kehitys- ja teollisuusmaiden tasa-arvosta. Kaikkein räikeimmältä tuntui, kun sukupuolityöryhmän vetäjä käytti yhteenvedossaan esimerkkinä miesten miehelle suunnittelemasta tekniikasta slalom-sidettä, jonka takia naisille aiheutuu enemmän nilkkamurtumia kuin miehille. Tämähän oli tietysti vain esimerkki, mutta jotenkin siinä tiivistyi konferenssin keskustelun painotus.

Pienryhmätyöskentelyn jälkeen työryhmät tekivät kunkin ryhmätyöskentelyn tuloksista posterin, jotka pystytettiin Sing-Sing rakennuksen ala-aulaan. Myös TEP sai oman pienen paikkansa julisteissa, koska sen Soveltuva teknologia  projektia oli päästy esittelemään koulutusta käsittelevässä työryhmässä.

Opiskelijoiden esikokouksen jäsenet olivat erittäin aktiivisia konferenssissa. He julkaisivat joka päivä (yöuniensa kustannuksella) lehteä, jota levitettiin ympäri konferenssialuetta, kuten esimerkiksi jokaisen vessan seinälle. Niissä käsiteltiin ihailtavan kriittisesti konferenssin tapahtumia, kuten ruokatarjoilun lihavoittoisuutta tai tiedemiesten kyvyttömyyttä ennustaa oven paukahtaminen, jos sen jättää sulkeutumaan itsekseen. Niissä myös raportoitiin edellisen päivän tapahtumia. Opiskelijoilla olisi myös ollut viesti annettavana meille senioreille perjantai-iltana. Harmitti kyllä todella pahasti, että niin vähän yleisöä oli vaivautunut paikalle kuuntelemaan mitä sanottavaa nuorisolla oli.


Kuva 3. Tukholman pormestarin vastaanotolla kaupungintalolla (City Hall).

Konferenssi oli antoisa, ja INESin puolelta tuli selvä viesti, että naisia ja nuoria tahdottaisiin toimintaan mukaan. Mutta mikähän siinä on, että meitä ei kuitenkaan haluttu kuunnella? Eräskin nainen kertoi pyytäneensä puheenvuoroa kymmenen kertaa, mutta ei saanut. Sen sijaan puheenjohtaja jakoi puheenvuoroja sellaisille (miehille), jotka hän osasi nimetä etunimeltä. Ehkä myös opiskelijoiden esityksen sijoittaminen perjantai-iltaan klo 18:aan osoittaa, miten tärkeinä järjestäjät loppujen lopuksi pitivät opiskelijoiden näkemyksen kuulemista.

Mia Leskinen


Kuva 4. Mia Leskinen ja Elina Järvenpää INES2000 konferenssissa.