Vindögat
Malmgren.jpg (7508 bytes)    Huvudredaktör: Folke Malmgren
   Övriga: Philip Hildén, Gustav Tallqvist och Jonas Wolff

.
Sammandrag    (Nr. 4 / 2000) Uppdaterad i januari 2000
I VINDENS TECKEN, Herbert Byholm
Vindkraftföreningen har nyligen fyllt 20 år. Den 27.11.1980 infördes vår förening med Ekenäs som hemort i föreningsregistret. En kort tid sedan grundandet kan det tyckas, men för vindkraften har mycket hänt.
 
VINDKRAFTFÖRENINGENS HÖSTMÖTE
Jubileumsårets höstmöte hölls den 23 november i Vasa i ABB:s lokaliteter. Medarrangörer var ABB Transmit Oy och Oy Merinova Ab/ Västra Finlands kompetenscentrum, Arctic OPET. Mötet samlade ett rekordstort antal deltagare, över 60, varav ca hälften var studeranden från den lokala yrkeshögskolan. Jonas Wolff informerade om hur EU-direktivförslaget blivit bemött, samt vindkraftens situation globalt och i Finland.
 
VINDKRAFT PÅ ÅLAND 
Ett seminarium om vindkraft hölls den 13.9.2000 i auditoriet i Ålands lagtings byggnad och samlade 53 deltagare. Elinspektör Jan Kahlroth informerade om hur den åländska elmarknaden avreglerats. Robert Mansén, ÅTC informerade om ÅTC:s kartläggning över lämpliga platser för större vindkraftetablering (3-10 MW/plats) i landskapet. Sven-Anders Eriksson, Kraftnät Åland AB beskrev anslutningsmöjligheterna till elnätet. Erling Gustafsson, Ålands Vindkraft Ab, Ålands Vindenergi Andelslag informerade om dagens ekonomiska förutsättningar. Aktörernas  uppgift och affärsidé är att förverkliga den samhälleliga viljan att bygga vindkraft såsom den politiskt presenterats. 
 
ABB:s WINDFORMER™  - ETT NYTT SYSTEM FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION.
Att tämja vindens krafter har alltid varit en utmaning för människan. En ren och förnybar energi. Utan utsläpp. Utan att förbruka naturresurserna. Men att verkligen ta vara på vindarnas energi och utveckla den för kom-mersiellt bruk har känts långt borta. Under de senaste åren har vissa framsteg gjorts. Tekniken har utvecklats och kostnaderna har sjunkit men vindkraft har ändå varit en förhållandevis dyr energikälla. Fram till nu.
ABB tar steget in i storskalig vindkraftbaserad elenergiproduktion och lanserar nu en både kostnadseffektiv och miljöanpassad vindkraft-lösning.
 
REFERAT FRÅN VIND 2000 
Årets vindenergikonferens arrangerades på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och samlade ett rekordartat antal deltagare, huvudsakligen från Sverige, men även från övriga nordiska länder.
 
BOREAS V: KONFERENSEN I LEVI 29.11–1.12, Anders Åsten
Boreaskonferenserna angående vindkraft i arktisk miljö, har hållits vartannat år. Meteorologiska institutet stod som arrangör för denna femte konferens i Levi. Vid de första konferenserna bestod deltagarna nästan uteslutande av forskare, men allteftersom forskningresultaten nått en vidare krets, har även industrin funnit intresse av att komma med och diskutera. I år deltog över 60 personer från ca. 40 organisationer från ett dussintal länder.
 
PLOCK UR WIND-KRAFT-JOURNAL 4-5/2000 och 
WIND DIREKTIONS nov-2000
Philip Hildén

PRODUKTION SENASTE KVARTAL OCH 12 MÅNADERS PERIOD 
Listan omfattar samma antal möllor som sist, 63 st. Av dem har 56 st producerat elenergi till nätet i över 12 månader. 
 
VINDKALENDERN
29 –30 mars: Second International Workshop on Transmission Networks for Offshore Wind Farms, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Kontakta Thomas Ackermann, tel 46 8 790 6639,  thomas.ackermann@ieee.org
8 –10 maj: SUSTAIN 2001, Amsterdam RAI, Holland. Kontakta Amsterdam RAI, Box 77777, 1070 MS Amsterdam, Holland, tel +31-20-5491212, fax +31-20-5491843, www.sustain2001@rai.nl 
2 –6 juli: European Wind Energy Conference and Exhibition, Köpenhamn. Kontakta EWEA-Brüssel, tel +32 2546 1940, fax +32 2546 1944, ewea@ewea.org.
 
STIMULERA VINDKRAFTUTVECKLINGEN – BLI  KONSUMENT AV GRÖN EL
Klicka fram: www.vaihdavirtaa.net
 

 
Några utvalda delar Nr. 4/2000 finns här nedan. 


I VINDENS TECKEN
Herbert Byholm 

Vindkraftföreningen har nyligen fyllt 20 år. Den 27.11.1980 infördes vår förening med Ekenäs som hemort i föreningsregistret. En kort tid sedan grundandet kan det tyckas, men för vindkraften har mycket hänt.
Den installerade produktionskapaciteten i världen växer med 20 –30% årligen. För tillfället finns ca 15 000 MW installerad.
Vilken roll har Vindkraftföreningen spelat i denna utveckling?
Ingen märkbar betydelse globalt, men lokalt och nationellt har vi verkat för främjande av vindkraften.
I Finland mer än dubblerades vindkraftsinstallationerna under fjolåret; från 17 MW till 38 MW, dvs en ökning med 123 %. Därefter har ökningen planat ut. I relation till andra länder i världen har Finland en hel del att ta igen.
Marknaden är avreglerad; utbud och efterfrågan styr elpriserna. Överkapaciteten på el är enorm inom Europa. Gamla, avskrivna kraftverk producerar en stor del av den el vi konsumerar. Ingen nyproduktion kan konkurrera mot dessa!
Än så länge är Mammon alltför stark och människor ser sig blinda på mark och penni i stället för att beakta miljöaspekterna. Endast en fjärdedels promille i Vasa, där jag verkar, är villig att betala litet mera för ren, förnybar energi. De flesta abonnenterna tycker att tanken med ”grön el” är bra, men när det kommer till kritan är det väldigt få som nappar på.Nya tekniska lösningar kommer att revolutionera vindkraftsmarknaden; det är jag övertygad om! ABB är en av innovatörerna och deras satsningar tillsammans med många andras satsningar kommer säkert att bära frukt.
Själv har jag fått vara med i vindkraftskretsarna i över 10 år och har följt med utvecklingen från små möllor till stora vindkraftverk. Efter 6 år som ordförande för föreningen ger jag nu över budkaveln till Folke Malmgren. Jag har trivts bra med er alla och vindkraften kommer alltid att ha en del av mitt hjärta.
Jag skall avsluta min inledning med min käpphäst, ett kinesiskt ordspråk med följande ordalydelse:
”När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd, medan andra bygger väderkvarnar”.
Vindkraftföreningens uppgift har varit, är och kommer att vara att bygga väderkvarnar!
Jag tillönskar den nya styrelsen och alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt År i vindens tecken!

[ Tillbaka till innehållsförteckningen ]



 

VINDKRAFT PÅ ÅLAND.
Sammandrag efter Jan Kahlroth

Ett seminarium om vindkraft hölls den 13.9.2000 i auditoriet i Ålands lagtings byggnad och samlade 53 deltagare.
Elinspektör Jan Kahlroth informerade om hur den åländska elmarknaden avreglerats. Kunder med timmätare får välja elleverantör. En konsekvens är att de åländska vindkraftaktörerna nu kan konkurrera om försäljning av el till slutkunderna men att de utsätts för sänkt lönsamheten p.g.a. de låga nordiska elenergipriserna.
Robert Mansén, ÅTC informerade om ÅTC:s kartläggning över lämpliga platser för större vindkraftetablering (3-10 MW/plats) i landskapet. Oaktat miljökonsekvenserna är de vindtekniskt fördelaktigaste: Krogstadbergen/Lumparby, bergsryggarna i området Pettböle-Tjudö-Kroklund i Saltvik och Finström, arkipelagen kring Nyhamn i Lemland, Mellantorp i Hammarland, Västerbergen i Eckerö och Kökar. Robert Mansén påpekade att utbyggnaden av parker hittills har begränsats av landskapets budgetmedel.
Sven-Anders Eriksson, Kraftnät Åland AB beskrev anslutningsmöjligheterna till elnätet och påpekade att anslutning av parker i den storleksordning man talar om bör ske på 45kV-nivå.
Erling Gustafsson, Ålands Vindkraft Ab, Ålands Vindenergi Andelslag informerade om dagens ekonomiska förutsättningar. Räntor, skador och elpris utgör risker. För verksamheten är de politiska målsättningarna avgörande. Aktörernas  uppgift och affärsidé är att förverkliga den samhälleliga viljan att bygga vindkraft såsom den politiskt presenterats.
Erling Gustafsson visade kalkyler som, baserade på ett 40 % investeringsstöd och en avskrivningstid på 14 år, skulle kräva ett försäljningspris kring 15 p/kWh medan rådande nivå är 11,5 p/kWh. Det behövs något annat än investeringsstöd för att beslut om utbyggnad skall kunna tas.
Gunnar Lundström från svenska Statens Energimyndighet (STEM) berättade om dagens verksamhets-förutsättningar i Sverige och vindkraftprogrammet från 1998 om 0,5 TWh inom 5 år. Idag, och sannolikt till utgången av nästa år, kan leverantören utnyttja 15 % investeringsstöd och få marknadspriset 13,5 + miljöbonus 16,2 + ett extra tillfälligt stöd på 9 öre = 38,7 öre/kWh. Därefter blir det sannolikt kvot och gröna certifikat. Byggkostnaderna för vindkraft i Sverige är ca. 8 500 SEK/kW, men tendensen är att priset ökar. Havsbaserad vindkraft  kostar omkring 17 200 SEK/kW.
Landskapsstyrelseledamot Danne Sundman presenterade landskapsstyrelsens förslag till ny målsättning . Han konstaterade att det under de senaste fem åren har rått en ändrad politisk vilja gällande vindkraften och att nettoeffekterna är betydelsefulla vid energiproduktion.
En ny målsättning är aktuell. Tre alternativ gavs; vidare utbyggnad med 5,6 MW,  21 MW eller 30MW till år 2010, beroende på om man grundar sig på nuvarande målsättning (10% av konsumtionen till 2006), en EU-direktiv-baserad (22%) eller Kyoto-protokolls-baserad inriktning.
Alla alternativ bedöms vara tekniskt realiserbara, dock så att de två större alternativen fordrar medverkan av semioffshore och/eller offshore parker.
Föreslogs att målsättningen skulle vara att andelen vindkraft på längre sikt, 10-15 år, skall motsvara gemenskapsmålsättningen för de förnybara energikällorna, nämligen 22,1 %. Dagens låga elenergipris medför att  extraordinära stimulansåtgärder behövs för att en dylik utbyggnad skall kunna åstadkommas
Henrik Lindqvist, ÅVA informerade om investeringsbehovet. Det har tills dags dato investerats ca. 35 miljoner mk i åländsk vindkraft. För att uppnå 22% vindkraft år 2010 krävs ytterligare ca. 130 miljoner mk.
Utgående från att det kostar ca. 5 500 mk/kW för att bygga vindkraftverk onshore och med uppmätt årsproduktion erhålles ett jämförelsetal för investering i vindkraft = 2,45 mk/kWh/år.
En investering i t.ex. Nyhamn är dyrare och har beräknats till 7 000 mk/kW. Motsvarande jämförelsetal för den investeringen är 2,1 mk/kWh/år beräknat på den högre produktion som förväntas där. En jämförelsen på dessa grunder visar att lönsamheten bör vara bättre i Nyhamn.
Av förd diskussion och seminariet kunde konstateras:

(fm)[ Tillbaka till innehållsförteckningen ]



BOREAS V: KONFERENSEN I LEVI 29.11–1.12
Anders Åsten 

Boreaskonferenserna angående vindkraft i arktisk miljö, har hållits vartannat år. Meteorologiska institutet stod som arrangör för denna femte konferens i Levi. Vid de första konferenserna bestod deltagarna nästan uteslutande av forskare, men allteftersom forskningresultaten nått en vidare krets, har även industrin funnit intresse av att komma med och diskutera. I år hade över 60 personer från ca. 40 organisationer anmält sig, och arrangörerna konstaterade nu att 72% av deltagarna företrädde industrin eller kommersiella intressen. Förutom från de nordiska länderna kom delegaterna från Japan, Belgien, England, Estland, Schweiz, Skottland, Tyskland och Österrike.
Konferensprogrammet gav även tid skapande pauser och gruppmöten mellan presentationerna. Det är inte alltid de väl förberedda föredragen som för världen framåt, det kan vara spontana reaktioner vid oplanerade kaffediskussioner som skapar de stora idéerna.
Bengt Tammelin (utklädd till Julgubben) hade försett sig med en respektingivande yxa som ordförandeklubba, för att hålla anföranden och paussnacket inom tidtabellen. Den populära kaffesalen var nästan lika stor som auditoriet, och fungerade samtidigt som utställningshall för de kommersiella och ideella organisationer. Sammanlagt 13 organisationer deltog i utställningen.
Efter välkomstord från Kittilä kommun (som kan tänka sig ett eller annat vindkraftverk då brytningen vid den planerade guldgruvan äntligen kommer igång?) kom turen till Sophia Fantechi som informerade om vindkraftens ställning i EU:s ‘5th Frame Programme’ för ekonomiskt stöd till beaktansvärda projekt. Se web-adresserna nedan.
Forskningsresultat från Mellaneuropa (Henry Seifert, Michael Durstewitz) visar att nedisning av turbinblad och mätutrustning troligtvis förekommer mycket allmännare än man hittills har trott. Kartbilden nedan visar att nedisning förekommer allmänt – inte bara i Skandinavien, utan över hela Europa, i bergskedjorna ända ned till Medelhavskusten.
I Tyskland har myndigheterna beslutat att utfärda isvarning för farligt placerade möllor på ett avstånd vars storlek bestäms av formeln R = 1,5 * (D + H), där D betecknar rotordiametern och H navhöjden. En lösryckt isbit från ett rotorblad anses vara en riskfaktor.
De tyska forskarna har haft hjälp av det man kallar ‘250 MW programmet’. Det är ett program, där investeringsstöd betalas ut i efterskott, mot att mölleägaren sänder in regelbundna driftrapporter.
Shigeo Kimura från Japan har undersökt isbildningens inverkan på vindmätningsapparaturen. Redan ett tunt skikt av rimfrost på anemometerkopparna ger ett felresultat på 20%.
Tunna rimfrostlager på turbinbladen sänker produktionen hos en mölla i ungefär motsvarande grad. Man anar att isbildning ofta förekommer utan att användarna är medvetna om sänkt produktion, därför att de felaktiga siffrorna från nedisad mätutrustning pekar i samma riktning.
Bruket av isfri mätutrustning är ökande. Som kuriositet kunde forskare från Finland och Sverige visa att vissa modeller av isfri mätutrustning leder till för höga mätvärden i vissa situationer av svår isbildning: själva sensorn är isfri, men på grund av svår isbildning i omgivningen kommer sensorn att ligga i en istunnel som förvränger mätresultatet.
Det är svårt att estimera energiproduktionen i områden med isbildning. Utanför de arktiska områdena förekommer nedisning på höga höjder och i bergsområden. Erfarenheten visar att WASP-metoden är svår att applicera på bergsområden. De andra metoderna (KAMM, AIOLOS, GESIMA, MIUU) är i många fall mycket ‘tyngre’, och kräver mera beräkningskapacitet. Ett förslag som i förbigående framkastades på konferensen var att använda någon av de andra metoderna för att producera input-data för WASP, för att sedan göra en s.k. ‘micro-site’ modell för ett mycket litet, geografiskt begränsat område.
Behovet av nya standarder för att kunna hantera och jämföra olika utrustningar i varierande isförhållanden diskuterades. Agrivind AB från Sverige presenterade praktiska erfarenheter av tre olika möllor i kallt klimat i Sverige. Som kuriositet kan nämnas deras erfarenhet av att lastbilarna med betong till fundamenten måste tömmas på en del av lasten – annars skulle det ha runnit över i de branta backarna upp till toppen. Vid installation och service måste turbinrotorn surras invid tornet – annars skulle rotorn ha glidit iväg över snön och ned i dalen.
Konferensen avslutades med en exkursion till vindkraftparken i Olos (5 x Bonus 600 kW med avisningssystem på vingarna). Vi åkte släde efter snöskoter upp på fjället. Vinden var bara ca. 2–3 m/s, under startvind, så fyra av fem möllor stod stilla. Dimman låg tät, man måste gå ända fram till möllan för att se om vingarna roterade. Vi kunde konstatera att de möllor som stod stilla, med avisningssystemet ur funktion, hade respektingivande snö- och ismassor på vingar, torn och nav.

Web-adresser angående EUs energiprogram:
CORDIS:  http://www.cordis.lu/fp5/home.html
EESD:  http://www.cordis.lu/eesd/
DG RTD:  http://europa.eu.int/comm/dgs/research/index_en. html
DG TREN:  http://europa.eu.int/comm/dgs/energy_transport/index_en. html
Overview of RES:  http://www.agores.org/
 

[ Tillbaka till innehållsförteckningen ]