BEHOV AV KOORDINERANDE SAMARBETSORGAN

Folke Malmgren
 

Helt nyligen hade Finergy besök av FN:s biträdande direktör dr Irene Freudenschuss-Reichl, chef för UNIDO ("industriutveckling"). Vid sitt pressinformationstillfälle upplyste hon om att begreppen Energi-Transport ursprungligen inte gavs någon explicit formulering när Agenda 21 skisserades 1992. Medvetandet om beroendeförhållandet energi-transport-atmosfär tillkom på österrikiskt förslag, som ett EU-initiativ 5 år senare, när tillgången på färksvatten och energi lyftes fram som de viktigaste utmaningarna inom kommande år. Nu i april, snart 10 år efter Rio, var ämnet för den 9:nde sessionen för CSD (hållbar utveckling) riktat just på energi, transport och atmosfär.

Denna månad 8-10 juni arrangeras i Berlin en "Impuls Conference" för att stöda initiativet till att skapa en representation för förnybara energier inom ramen för FN. Organisationen skall heta IRENA, International Agency for Renewable Energies. Organisatörer är Eurosolar (European association for Renewable Energies) och danska Nordvetjysk Folkecenter for Vedvarende Energi.

I Sverige har SERO (Sveriges Energiföreningars RiksOrganisation) fungerat över 18 år och arbetat för kontakt mellan separata intresseföreningar och myndigheter. Helt nyligen läste vi pressmeddelandet från svenska regeringskansliet "Näringsminister Björn Rosengren träffar representanter för vindkraftindustrin: Grunden lagd för fortsatt samverkan". Ett 25-tal representanter för tillverkare, projektörer, kraftbolag och berörda myndigheter sammanstrålade för att dryfta "hur man bäst skapar stabila förutsättningar för en långsiktig konkurrenskraftig vindkraftindustri".

Vad har vi i vårt land?
Vi har ett antal intresseorganisationer, industriföretag, projektörer och agentföretag som var för sig arbetar för en utveckling av teknologier som såväl nationellt som globalt har erkänt stora framtidsutsikter inom räckhåll. Det är fråga om nya, växande aktörer inom ramen för miljövårdande energiproduktion, alla representanter för hållbar utveckling. Biomassa, småskalig vattenkraft, vind, solvärme/solel, biogas, för att nämna dem som vi har naturtillgångar till i vårt land. Därtill kommer värmepumpteknologi och andra inbesparings- och effektiveringsmetoder. De kunde vara betjänta av ett samlande, icke-statligt företagsbaserat organ för att driva en samordnad utveckling på ett för nationen fördelaktigt sätt.

Många bäckar..
Det är nu en olycklig situation att var organisation för sig tvingas uppge att de, trots sina positiva framtidsvyer, inte kan erbjuda ett tredje alternativ till de tyngre konkurrenterna gas- och k-kraft. En summering av envars utredningar om vilka möjligheter de har att bidra till landets förväntade energibehov kunde förändra utsiktsbilden totalt. Uppskattningsvis 10-15 TWh årlig elproduktion inom prognoserbar framtid torde inte erbjuda oöverstigliga hinder vare sig ekonomiska eller ifråga om sakkunnighet eller arbetskraft, snarare enastående chanser till förnyelser. Utbyggnaden kunde dessutom ske stegvis expanderande och skapa sysselsättning och exportmöjligheter i takt med den förutspådda konsumtionsökningen och det beräknade behovet av nedkörning av fossilbränslebaserad el- och värmeproduktion.