paluu

VAIHTOEHTO EU:LLE LEHTI 1/2002, OTTEITA

SANOTTU EUROSTA

KYMMENEN VUOTTA MAASTRICHTIN JÄLKEEN - MATKALLA EU-LIITTOVALTIOON

HAASTEET KASAUTUVAT DEMOKRATIAN, RAUHAN JA ITSEMÄÄRÄMISOIKEUDEN PUOLESTA TAISTELEVILLE

MONIOPOLIPELIÄ

RAUHANLIIKEET PERUSTIVAT YHTEISTYÖVERKOSTON

SANOTTU SODASTA

SANOTTU EU:N TULEVAISUUDESTA


 

SANOTTU EUROSTA

EU:n pienet maat ja Argentiinan tie
"Valuuttaunioni tekee pienistä euroalueen maista potentiaalisia Argentiinoja. Argentiina teki 1991 sen, mitä Irlanti on nyt tehnyt. Se luopui omasta valuutastaan ja lukitsi pesonsa dollariin. Silloin dollari oli laskussa ja se teki Argentiinan viennistä kilpailukykyisen. USA:n korkotaso oli alhainen ja se vauhditti Argentiinan rahan käyttöä. Tämä tuotti monen vuoden nousukauden ja johti siihen, että maan julkinen velka putosi tasoon, joka oli alhaisempi kuin Irlannin nyt.

Mutta kun dollari kääntyi nousuun 1995 ja USA:ssa alkoi voimakas teknologia-vetoinen kasvu, Argentiinan talous, jolla ei käytännössä ollut mitään yhteistä USA:n talouden kanssa, alkoi kärsiä. Kolmen ja puolen vuoden taloudellinen alamäki ja velan raju kasvu edelsivät taloudellista romahtamista, sosiaalista hätää ja poliittista kaaosta. Sokeinkin tulee näkemään, ettei Irlannilla ole ulospääsyä tästä kehityksestä. Koska sen talous toimii eri tavalla kuin mantereen taloudet, kuitenkin jakaen näiden kanssa yhteisen valuutta- ja rahapolitiikan, se tulee sen jälkeen kun se on muutaman viimeisen vuoden aikana kehittänyt hallitsemattoman nousukauden ja nousevan inflaation, tuottamaan nousevaa työttömyyttä, deflaatiota, laskevia talojen hintoja ja konkursseja. Myös EU-komissio myönsi tämän viimeisessä vuotuisessa talousraportissaan. Lakimiehet sanovat, että Irlanti voi jättää valuuttaunionin ja ottaa käyttöön uuden Irlannin punnan, mutta kaikkien velat olisivat euroissa. Romano Prodi nosti kissan pöydälle muutama viikko sitten: euro kehittäisi kriisin, joka antaisi EU:lle mahdollisuuden ottaa käyttöön sellaisia talouspolitiikan välineitä, joita se ei poliittisista syistä tähän mennessä ole voinut käyttää."

Bernard Conolly, entinen EU-komission ekonomisti, joka euro-kriittisen kirjan "The Rotten Heart of Europe" (Euroopan mätä sydän) julkistamisen jälkeen erotettiin komissiosta.
The Irish Times, 31.12.01


Vain ensimmäinen askel

"Euron historiallinen merkitys on kaksinapaisen talouden rakentaminen maailmassa. Kaksi napaa ovat dollari ja euro. Euro on askel, jonka jälkeen seuraa muita askelia. Euro on vain 'antipasto' (alkuruoka)."
Romano Prodi, CNN haastattelu 1.1.02


Dolleuro "Euro ehkä menestyy pari vuotta, mutta se saattaa - mikä on tietenkin pelkkä otaksuma - hajota seuraavan vuosikymmenen aikana. Se alkaisi niin, että jotkut maat eroavat siitä, ehkä Italia jossain vaiheessa, vaikka Maastrichtin sopimus ei tarjoakaan eroamismahdollisuutta. (......) Mutta haluaisin kiinnittää huomiota myöskin toiseen mahdollisuuteen, josta olen kuullut huhuja Frankfurtin pankkipiireistä. Se on huhu pohdinnoista yhdistää euro ja dollari, vuoden 2007 tienoilla. Robert Mundell, kansantalouden Nobel-palkinnon saaja ja euron henkinen isä, sanoi jo marraskuussa 1999 Pariisissa, että on yhdistettävä euro ja dollari luomalla ensin niille kiinteä vaihtokurssi."

Tohtori Bruno Bandulet
Gold & Money Intelligence finanssipalvelulehden kustantaja Zeit-Fragen 11.2.02

sivun alkuun


KYMMENEN VUOTTA MAASTRICHTIN JÄLKEEN - MATKALLA EU-LIITTOVALTIOON

Kymmenen vuotta on kulunut siitä, kun hyväksyimme Maastrichtin sopimuksen. Sopimus teki EY:stä EU:n ja aloitti liittovaltion rakentamisen. EU:sta on tullut jotain paljon enemmän kuin se kaupan ja markkinoitten yhteistyö, joka myytiin meille vuonna 1994. Viimeisten vuosien aikana kehitys on kulkenut kiihtyvää tahtia kohti liittovaltiota.

EU päättää nykyisin 30 - 40 prosenttia lainsäädännöstä kansallisissa parlamenteissa. Tuskin löytyy yhtään yhteiskunnan aluetta, jossa EU:n säännöt eivät vaikuta meihin. EU päättää myös yhä enenevässä määrin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikastamme.
Ennen Ruotsin kansanäänestystä lupasi silloinen pääministerimme Carl Bildt sekä oppositiojohtaja Ingvar Carlsson, että Ruotsin puolueettomuuspolitiikka ei muuttuisi. Tänään, kymmenen vuotta myöhemmin, se on romutettu. Puolueettomuus ei ole mukana uudessa turvallisuuspoliittisessa ehdotuksessa, josta on neuvoteltu puolueiden kesken. Ihmiset tuntevat itsensä petetyiksi, koska näistä asioista ei ole keskusteltu. EU-vastustajat varoittivat ennen kansanäänestystä Maastrichtin sopimuksesta, jossa puhuttiin sellaisesta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, joka saattaisi johtaa yhteiseen puolustuspolitiikkaan.
Eräänä päivänä joudumme näkemään, miten itsenäisestä Ruotsista ja Suomesta - aivan samalla tavalla kuin puolueettomuudesta luovuttiin - tulee Euroopan Yhdysvaltojen osavaltioita.

Eläinrääkkäystä ja rosvokalastusta
EU päättää yhteisestä valuutasta, yhteisestä poliisista, terroristilainsäädännöstä, yhteisestä turvapaikka-, pakolais- ja viisumipolitiikasta, verojen harmonisoimisesta, elinkeino- ja työmarkkinapolitiikasta, kalastus- ja maatalouspolitiikasta. Me joudumme alistumaan siihen, että EU-jäsenmaksujamme käytetään suoranaiseen eläinrääkkäykseen pitkien kuljetusmatkojen muodossa koko Euroopan halki Italiaan ja Libanoniin. Joudumme myös alistumaan siihen, että EU:n lyhytnäköinen kalastuspolitiikkaa on tyhjentämässä Euroopan vesistöjä kalasta, myös Itämerellä. Kiintiöt ovat liian isot, teollisuuskalastus on liian intensiivistä ja jälkikasvu on liian pieni. Meidän ei tulisi maksaa kruunuakaan EU:n budjettiin ennen kuin saamme takuita siitä, että eläinrääkkäys ja rosvokalastus loppuu.

Perustuslain 'latistuspykälä'
Ennen kansanäänestystä 1994 työryhmä, joka käsitteli 'demokratiaa' ehdotti, että Ruotsin perustuslakia tulisi muuttaa ottamalla käyttöön yleisklausuuli, joka antaisi hallitukselle täydet valtuudet luovuttaa poliittisia kysymyksiä EU:n päätettäväksi. Tästä 'latistuspykälästä' syntyi niin hirvittävä kohu, että silloisen pääministerin, Carl Bildtin, oli pakko sanoa ei tälle ehdotukselle, jotta se ei vaikuttaisi kansanäänestykseen. Tällaista pykälää ei koskaan tarvittaisi, hän lupasi. Nyt, 9 vuotta myöhemmin, 'latistuspykälä' herää henkiin.
Juuri ennen joulua sosiaalidemokraattinen hallitus teki ehdotuksen eduskunnalle päätöksenteko-oikeuden delegoimisesta ja vallan luovuttamisesta EU:lle. Ehdotukset koskevat hallitusmuodon muutoksia ja ovat erittäin pitkälle meneviä. Niiden esittäminen juuri ennen joulua ei ole mikään sattuma. Se on tunnettu temppu estää huomion kiinnittämistä poliittisesti arkoihin kysymyksiin, sillä kansan ja lehtimiesten ajatukset ovat juhlapyhien vietossa.

Neuvottelijoille valtuuksia päättää?
Kyse on kahdesta ehdotuksesta. Ensimmäinen ehdotus koskee sitä, että eduskunta voi hyväksyä EU:ssa tehtyjä sopimuksia ennen kuin neuvottelut on viety loppuun. Se tarkoittaa sitä, että hallituksen neuvottelijat saavat yleiset valtuudet päättää asioista EU:n tärkeissä neuvotteluissa. Toinen ehdotus koskee sitä, että eduskunnalla olisi oikeus luovuttaa mikä tahansa päätösvalta EU:lle, ei kuten tänä päivänä ainoastaan EY:lle. Ainoa poikkeus koskee valtiomuotoa. EY käsittää periaatteessa taloudellista yhteistyötä yhteisillä markkinoilla (ensimmäinen pilari) kuten tullit, kauppapolitiikka, kilpailukysymyset, maatalous- ja aluepolitiikka sekä Schengen-yhteistyö. Nämä ovat tänä päivänä ylikansallisia kysymyksiä, missä EU:lla on täysi valta ja joiden kohdalla EU-päätökset välittömästi toimivat lakeina EU:n jäsenmaissa.

Toisen pilarin asioita EU:n päätettäväksi?
Ruotsin hallituksen ehdotuksen mukaisesti EU:n valta laajennettaisiin käsittämään myös EU:n asioita (toisen ja kolmannen pilarin asioita). Nämä ovat huomattavasti poliittisempia ja käsittävät ulko- ja turvallisuuspolitikkaa, oikeusasioita sekä hyvinvointikysymyksiä kuten sosiaali- ja työmarkkinapolitiikkaa.
Perustuslakimuutos tarkoittaa, että eduskunta voi siirtää koko valtansa koskien poliisia, asevoimia, veroja ja perheoikeutta EU:lle. Ainoa poikkeus on valtiomuoto, mikä tarkoittaa, että EU ei voi luopua kuninkaasta ja Ruotsin eduskunnasta.
Ruotsi on nyt täysin latistunut EU:n edessä.
Valtiotieteen professori Sverker Gustafson kysyy Svenska Dagbladetissa: "Miksi hallitus myy Ruotsin?" Kolme kansanedustajaa Margit Gennser (moderaterna), Björn von der Esch (kristdemokraterna) ja Sven Bergström (centern) kuten koko vasemmistopuolue ja vihreät ovat tehneet ehdotuksen esityksen hylkäämisestä - mutta turhaan.

Tulevaisuuskonventti liittovaltion asialla
Nyt me EU-vastustajat kysymme: mitä tämä tarkoittaa? Onko tämä esimakua siitä mitä tulee tapahtumaan, kun kysymys EU:n kehityksestä tullaan ratkaisemaan hallituksenvälisessä (HVK) konferenssissa vuonna 2004?
Laekenin huippukokouksessa joulukuussa viime vuonna päätettiin asettaa tulevaisuuskonventti, jossa on edustajia EU-parlamentista, EU-komissiosta, EU-jäsenmaiden hallituksista ja kansallisista parlamenteista. Konventin tehtävä on ehdottaa, miten EU:ta kehitetään tulevaisuudessa.
Tästä touhusta uhkaa tulla federalistien ja fasistien suuri farssi. Kolme voimakasta EU-liittovaltion kannattajaa asetettiin johtamaan konventtia. Ranskan entinen presidentti, 75-vuotias Valery Giscard d'Estaing, Italian entinen presidentti Guiliamo Amato sekä Belgian entinen pääministeri Jean-Luc Dehane. Kaikki kolme ovat selvästi puhuneet vallan keskittämisesti kohti liittovaltiota. 100 edustajasta noin 10 on EU-kriitikkoja tai eurooppalaisia, joilla on erilainen näkemys Euroopan kehittämisestä, ja jotka vaativat enemmän yhteistyötä ja vähemmän valtionrakentamista ja liittovaltiota. Eräs EU-kriitikko, joka on saanut paikan konventissa, on tanskalainen EU-parlamentaarikko Jens-Peter Bonde. Varasijalle on yltynyt myös suomalainen EU-kriitikko ja EU-parlamentaarikko Esko Seppänen.

Vastakonventti perustetaan
Konventti tulee tekemään kovasti työtä EU-kriittisten liikkeiden mielipiteiden pyyhkimiseksi päiväjärjestyksestä. Mutta emme anna periksi! TEAM ja Euroopan EU-kriittiset liikkeet tulevat nyt muodostamaan rinnakkaistyöryhmän työstämään vaihtoehtoa yhä selvemmin näkyvissä olevalle EU-liittovaltiokehitykselle. Emme kutsu sitä konventiksi, koska se vie ajatukset Amerikan valtion perustamiskonventtiin 1780-luvulla.
Tämä työryhmä tulee kokoontumaan samanaikaisesti ja samassa kaupungissa kuin EU-konventti käyttääkseen hyväksi julkisuutta. Tulemme kommentoimaan konventin työtä ja esittämään vaihtoehtoisia malleja Euroopalle rakentuen demokratiaan sekä yhteistyöhön itsenäisten valtioiden välillä.
Olemme yhtä lailla eurooppalaisia kuin ne, jotka haluavat perustaa EU-liittovaltion, mutta uskon, että edustamme laajempaa mielipidettä Euroopassa kuin EU-konventti.

Hans Lindqvist
Koodinaattori, TEAM (The European Alliance of EU-Critical Movements)
ent. EU-parlamentaarikko
Ruotsin Keskustapuolueen EU-kriittisen verkoston puheenjohtaja

sivun alkuun


 

HAASTEET KASAUTUVAT DEMOKRATIAN, RAUHAN JA ITSEMÄÄRÄMISOIKEUDEN PUOLESTA TAISTELEVILLE

Menneen ja tämän vuoden tapahtumat eivät lupaa demokratian, itsemäärämisoikeuden, rauhan, ympäristön ja sosiaalisen tasa-arvon puolesta taisteleville kansalaisjärjestöille muuta kuin työtä, työtä ja jälleen kerran työtä.

EU etenee kovaa vauhtia kohti liittovaltiota.
Kehotan kaikkia lukemaan Hans Lindqvistin artikkelin (edellinen artikkeli), joka perusteellisesti kertoo missä tilanteessa ollaan. Jos haluamme edelleen päättää itse, missä suomalaiset sotilaat taistelevat, millä tasolla sosiaaliturvamme, terveydenhuoltomme ja opetusinstituutiomme toimivat, ja jos haluamme ihan oikeasti taistella ympäristön puolesta, meidän on saatava aikaan rintama Suomessa ja koko Euroopassa, joka sanoutuu irti EU:n liittovaltiokehityksestä ja vuoden 2004 Hallitusten välisessä konferenssissa syntyvästä EU-sopimuksesta.
Jos haluamme ylläpitää edes jonkinlaista hyvinvointiyhteiskuntaa, jota on jo vuosia määrätietoisesti ajettu alas EMU -kriteereiden vuoksi, meidän on estettävä verojen, työmarkkinoiden ja sosiaalipolitiikan harmonisoiminen, joka on liittovaltiokehityksen vääjäämätön tavoite.

Suomi etenee kovaa vauhtia kohti NATO-jäsenyyttä aivan kuten EU-kriittiset liikkeet povasivat jo ennen kansanäänestystä 1994. Puolustusministeri Jan-Erik Enestamin mielestä NATO-jäsenyydestä ei tarvitse järjestää kansanäänestystä, sillä NATO on vain yksi kansainvälinen järjestö muiden joukossa. Sillä, missäpäin maailmaa suomalaiset sotilaat ampuvat ihmisiä "demokratian" ja "länsimaisten arvojen" nimissä, ei ole merkitystä hänen mielestään. Ottaen huomioon, että selvä enemmistö suomalaisista edelleen vastustaa NATO -jäsenyyttä, tämä on rankka kannanotto demokratiaa vastaan. Jos haluamme itse päättää, millä perusteella osallistumme sotiin, jotka eivät ulotu meidän rajoillemme saakka, meidän on nyt vaadittava kansanäänestystä sekä NATO- jäsenyydestä että EU:n militarisoinnista, joka sekin etenee kovaa vauhtia.

Jos haluamme edelleen suojella ympäristömme ja edistää maailmanlaajuista tasa-arvoa, meidän on tehtävä rankasti työtä globalisaatiota vastaan, jonka moottorina EU toimii saadakseen EU-alueen ulkopuolella uusia markkinoita ja voidakseen investoida halvempiin tuotantolaitoksiin, jotka vuorostaan mahdollistavat työehtosopimusten ja palkkaehtojen heikentämistä EU-alueella. On ällistyttävää, miten vähän Suomessa käydään keskustelua näistä asioista. On suorastaan kuvottavaa, miten vähän Suomen media kertoo mielenosoituksista ja protesteista näiden asioiden puolesta muualla maailmassa.

Onneksi kansalaisjärjestöjen verkostot toimivat ja voimistuvat samaa tahtia kuin elinkeinoelämän huippujohtajien ja poliittisen eliitin huippukokousten aitaukset kasvavat ja mellakkapoliisien otteet kovenevat. Onneksi he muodostavat loppujen lopuksi aika surkean pienen omaa-napaa tujottavan vähemmistön, joka ei suinkaan edusta koko maailmaa. He ovat uhranneet ihanteensa rahan ja vallan alttarille jo aikoja sitten. Muutosta vaativan merkittävän enemmistön nopeasti kasvavat joukot sen sijaan tulevat joka maailman kolkasta. Vaikka heillä ei ole rahaa eikä moderneja ohjuksia, heillä on paras koskaan keksitty ase: ihanteet ja toivo paremmasta maailmasta.

Ulla Klötzer
VEU, puheenjohtaja

sivun alkuun


 

MONOPOLIPELIÄ

Soittelin sedälleni Kanadaan. Vanhalla Toholammin murteella setä kysyi: "Sanoppa sää mulle ko sää tieät. Kö kaikki on velekaa, Kanata on velekaa, Suomi on velekaa, Ruotsi on velekaa, Venäjä, Intia, Kiina, Saksa, Amerikka on velekaa, Argentiina on palio velekaa. Kelle ne kaikki maailman maat on velekaa?"

Ökysetien rahasammot
USA:ssa ja Englannissa on 26 upporikasta perhedynastiaa, jotka ovat perustaneet useita järjestöjä suojaamaan omaisuuttaan ja valtaansa. Nämä dynastiat omistavat lähes kokonaan ylikansalliset yhtiöt. Ase- ja lääketeollisuus louskuttaa voittoja jatkuvasti näille ökysedille. Jo Abraham Lincoln ammuttiin siksi, että hän presidenttinä yritti siirtää USA:n keskuspankki FED:in kansanvaltaiseen hallintaan. Sen jälkeenkin FED on ollut kohta 150 vuotta yksityisomistuksessa.

Valuuttavoitot rikkaitten kukkaroon

Yenin ja dollarin arvoja muuttelemalla on voitu pelata japanilaisten ja amerikkalaisten omaisuudet ökysetien kukkaroon. Kun euro hyväksytään vielä Ruotsissa, Tanskassa ja Englannissa, sitten sen voi romauttaa. Pörssipelureille olen jo kauan sanonut, että se on vain keino kaapata rahat pikkurikkailta. Ruoasta ei tällä veljeskunnalla ole vielä monopolia. Kun EU laajenee mustan mullan aroille, ruoan tuotantomonopoli on parilla siirrolla heidän hallussaan. David C. Kortenin "Maailma yhtiöiden vallassa" kertoo näistä asioista tarkemmin.

Upporikkaitten saatavat leikkaukseen

Koko maailman asiat ovat kuin mopolipeli, jossa omaisuus on jo lähes siirtynyt yhdelle pelurille. Kaikki maailman maat ovat myös velkaa tälle samalle dynastialle. Se on merkittävä tieto, kun suunnataan tavoitteet ihmisten vapauttamiseen.
Isoäitini kertoi, että sodan aikana meidän lipaston laatikossa oli kahden maatilan arvosta seteleitä. Ensin setelit leikattiin ja sitten inflaatio söi loput. Raha oli menettänyt arvonsa, mutta asia hyväksyttiin, koska säästöt olivat ylimääräistä.
Maailman maitten velkaan voisi suhtatutua samalla kaavalla, koska upporikkaiden saatavat ovat ylimääräistä.

Emme anna valtakirjaa!

Tällä hetkellä meitä ollaan yllyttämässä vihaan maailman muslimeja vastaan. Seuraava rahankeruu olisikin helppo järjestää sodalla muslimit vastaan muut. Annammeko siihen valtakirjan? Haluammeko vihata muslimeja?
Esko Seppäsen uusimmassa kirjassa on tarkasti lueteltu, kuinka USA:lla on ollut sormet pelissä maailmassa käydyissä sodissa jo parisataa vuotta. Millä USA:lla? Tavalliset amerikkalaiset ovat olleet pelinappuloita rahavallalle samoin kuin muutkin riistoa kohdanneet. Ökysedät voivat määrätä jopa arabien öljyteollisuudesta.
Tieto vapauttaa ihmiset. Kun ymmärämme, miksi käydään sotia, miksi pörssi romahtaa, miksi valuuttakurssit heilahtelevat, mistä rahat tulevat vaalimainontaan, meillä on vapaus valita tekemisemme, äänestämisemme ja ostamisemme.

Emme anna valtakirjaa sodankäyntiin, kun tiedämme kuinka paljon se tuottaa tuskaa ja kurjuutta ihmisille ja voittoja vastaavasti George W. Bushin taustavoimille.

Risto Lahnalampi

sivun alkuun


 

RAUHANLIIKEET PERUSTIVAT YHTEISTYÖVERKOSTON

Maailman tilanne on tullut epävakaammaksi sen jälkeen, kun USA:n presidentti George W. Bush julisti terrorismin vastaisen sotansa. Sotatoimia ja pommituksia on odotettavissa lisää, koska maailman rauhaa turvaavat kansainväliset sopimusjärjestelmät ovat pelkkää paperia presidentti Bushille.
Tammikuun lopussa Brysselissä kokoontui lähes 300 rauhan- ja ihmisoikeusliikkeiden edustajaa yli 30 eri järjestöstä miettimään maailman tilaa ja rauhanliikkeen tehtäviä.

Rauhanliikkeet ympäri maailmaa ovat aktivoituneet Afganistanin pommitusten yhteydessä. Pommituksia vastustettiin laajasti ja presidentti Bushin julistama maailman jako "joko meidän puolellamme tai meitä vastaan" koettiin vakavaksi uhkaksi maailman rauhalle.

Suuria rauhanmielenosoituksia on järjestetty monissa maissa - eikä vähiten USA:ssa - mutta Suomessa näistä tilaisuuksista ei raportoida.

Bertrand Russell -säätiön puheenjohtaja Ken Coates Englannista teki viime syksynä aloitteen rauhan- ja ihmisoikeusjärjestöjen verkoston perustamisesta voimistamaan rauhanjärjestöjen yhteistyötä ja niiden äänen kuuluvuutta. Perustava kokous oli Brysselissä europarlamentissa viime tammikuun lopulla. Kokouksen isäntinä toimivat Bertrand Russel säätiön lisäksi muutamat europarlamentaarikot. Ainoana Suomen MEP:inä kokoukseen osallistui Esko Seppänen. USA:n pyrkimys ehdottomaan maailman herruuteen (full spectrum dominance) sekä maalla, merellä, ilmassa että myös avaruudessa oli kokouksen tärkein puheenaihe. Tällainen pyrkimys määriteltiin uudeksi kolonialismin muodoksi. EU antaa USA:lle täyden tukensa ja näin muodoin maailman herruuden avaimet. Tähän rauhanliikkeiden on vastattava mahdollisimman laajalla rintamalla (full spectrum resistance) tekemällä kansainvälistä yhteistyötä.

EU:n militarisointi oli toinen kokousta puhuttanut aihe. Todettiin, että EU:sta ei pidä kehittää sotilaallista vastapainoa USA:lle - se ei lisää rauhan mahdollisuuksia. Euroarmeijaa, joka osallistuisi myös konflikteihin eikä vain ns. rauhan turvaamiseen, ollaan pikku hiljaa kehittämässä. Euroopan kansoilta ei ole kysytty halukkuutta lähteä sotimaan mihin maailman kolkkaan tahansa. Öljy on tietysti Keski-Aasiassakin poliittinen asia numero yksi. Aikoinaan USA pelasi Venäjän ulos Saudi-Arabian öljykentiltä ja on nyt pelaamassa samaa peliä Keski-Aasiassa.

USA:n uudesta ohjuspuolustusjärjestelmästä todettiin, että maailmassa ei ole yhtään ohjusta, joka yltäisi USA:han saakka. Mitä vastaan siis "puolustusjärjestelmä" tehdään? Kokouksessa korostettiin, että USA:n rauhanliike tarvitsee nyt tukea kaikkialta maailmasta.

Verkosto jatkaa keskustelua ja yhteydenpitoa lähinnä internetissä tällä hetkellä. Ensi kesäkuussa kokoonnutaan uudelleen ehkä suppeammalla porukalla suunnittelemaan konkreettista toimintaa. Eräänä konkreettisena toimena taiteilijoiden rauhanliike PAND ja Rauhanpuolustajat järjestivät lauantaina 16.3. ravintola Juttutuvassa Helsingissä tilaisuuden "Toinen Amerikka". Tilaisuudessa korostettiin, että USA:ssa ei ole pelkästään terrorismin vastaista sotaa kannattavia ihmisiä, vaan paljon myös rauhaa haluavia ihmisiä ja järjestöjä.

Marjaliisa Siira

sivun alkuun


 

SANOTTU SODASTA

Uusi globaali maailmanjärjestys
Afganistanin sota ei ole vastaus terrorismiin, eikä se myöskään ole reaktio islamilaiseen fundamentalismiin. Se on tosiasiassa, erään tämän planeetan vaikutusvaltaisimpien miesten sanoin, lopullisen konfliktin alku ennen kuin USA:n johtama maailman dominanssi johtaa kaikkien kansallisten hallitusten kumoamiseen.

USA:n Ulkosuhteiden neuvoston (Council of Foreign Relations, CFR) jäsen ja entinen Carter-neuvonantaja Zbigniew Brezinski sanoo, että tämä tulee johtamaan siihen, että kansallisvaltiot integroidaan uuteen maailmanjärjestykseen, joka on yksinomaan taloudellisten intressien ohjaama ja pankkien, suuryritysten sekä valtansa ylläpitämisestä huolestuneen eliitin sanelema. Pelotteena valistumattomalle lukijalle, joka sattuu lukemaan tästä pelottavasta suunnitelmasta, Brzezinski tarjoaa vaihtoehdon, jossa maailma on kaaoksessa ellei USA kontrolloi planeettaa kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Tohtori Johannes B. Koeppl, Saksan puolustusministeriön entinen virkamies ja NATO:n entisen pääsihteerin Manfred Wörnerin ex-neuvonantaja, sanoo: "Bushin hallinnon takana olevat intressipiirit, kuten CFR, Trilaateraalinen komissio sekä Bilderberg -ryhmä, ovat suunnitelleet ja ovat nyt etenemässä seuraavan viiden vuoden aikana kohti avointa maailman diktatuuria. Ne eivät taistele terroristeja vastaan. Ne taistelevat omia kansalaisia vastaan."

Wilderness Publications, marraskuu 2001


Toinen vaihe alkamassa?
The Observerin ja Berliner Zeitungin mukaan George W. Bush ja Tony Blair ovat melko yksimielisiä siitä, että loppukeväästä alkaisi "terrorisminvastaisen sodan" toinen vaihe. Lehtitietojen mukaan huhtikuussa olisi tarkoitus pitää kokous, jossa tulevan sodan yksityiskohdat käydään läpi.
Observer -lehden mukaan Blair on tietoinen siitä, että todisteita Irakin osallisuudesta 11.9. tapahtumiin ei ole, mutta hän pitää sotaa oikeutettuna, koska Irakilla on ja se kehittää edelleen joukkotuhoaseita.
Väkivalta ja sota näyttävät tulevan vaarallisella tavalla entistä oikeutetummiksi välineiksi kansainvälisen politiikan ratkaisemiseksi.

Euroarmeijan sikiö
Hallitusta (Englannin) syytettiin siitä, että se tosiasiassa kehitteli euroarmeijaa Afganistanin rauhanturvatehtäviin. Ainoastaan yksi ei-eurooppalainen maa valittiin 14 kansakunnan rauhanturvajoukkoon. Kanada, joka oli päättänyt osallistua 1000 miehellä, jätettiin syrjään sekä sellaiset muslimimaat kuten Jordania ja Malesia. Uusi Seelanti on ainoa osallistuja Euroopan mantereen ulkopuolelta.

Bernard Jenkin,
Englannin opposition varjopuolustusministeri, sanoi että Englannin kokoama joukko on euroarmeijan sikiö kaikessa paitsi nimen suhteen.
The Times, 9.1.02


Mielenosoituksia NATO:n turvallisuuskonferenssissa
"Noin kymmenentuhatta ihmistä, jotka huolimatta Müncheniin julistetusta 'poikkeustilasta' olivat matkustaneet Baijerin pääkaupunkiin NATO:n turvallisuuskonferenssin ajaksi, ovat vallanneet takaisin oikeutensa kokoontua ja ilmaista mielipiteensä. Kaikki yritykset toimittaa 'kollektiiviseen kuonokoppaan' lailliset oikeutemme protestoida ja tehdä vastarintaa menivät mönkään.

Vaikka Müncheniin tuloa massiivisesti estettiin ja täydet bussit käännytettiin takaisin kotiin esim. Wienistä, Zürichistä ja Berliinistä, meitä oli tuhansia.

München oli meille poliittinen voitto. Sillanrakentaminen globalisaatiota ja militarisointia vastustavien liikkeiden välillä onnistui, vaikka baijerilaiset instituutiot jo viikkojen ajan olivat yrittäneet estää valmistelujamme.
Jotta emme tulisi väärin ymmärretyiksi, ei ole syytä antaa samppanjakorkkien lentää. Yli 700 vangitsemista ja lukuisat haavoittuneet puhuvat puolestaan.

Protestiksi Münchenin tapahtumista järjestettiin monessa italialaisessa kaupungissa protesteja saksalaisten lähetystöjen ja konsulaattien edessä. Myös Porto Alegressa ja New Yorkissa Münchenin poikkeustila oli puheenaiheena. Tämän viikonlopun kuvat ovat levinneet ympäri maailmaa ja ovat tarkoin näyttäneet, että baijerilaiset poliitikot ovat rikkoneet perustuslaissa taattuja perusoikeuksia.

Münchener Friedensbündnis (Münchenin Rauhankoaliitio) lehdistötiedote 3

sivun alkuun


SANOTTU EU:N TULEVAISUUDESTA

Lipponenkin hermostui tästä…
Britannia harkitsee vievänsä eteenpäin ehdotuksia ankkuroida EU:n kolmen suurimman maan arvovalta YK:n turvallisuusneuvoston tapaiseen elimeen. Suunnitelma tunnustaa virallisesti Saksan, Ranskan ja Britannian valta-aseman, kun unioni laajenee 15 jäsenmaasta 25:een. Britannian ehdotus päätöksenteon helpottamiseksi käsittää vakituisen pääsihteerin johtaman neuvoston kokouksia sekä YK:n turvallisuusneuvoston tapaisen sisäpiirin kokouksia, jotka voisivat tehdä toimeenpanevia päätöksiä 25-jäsenisen neuvoston kokousten ulkopuolella.

Financial Times 20.1.01


Philadelphian konventin tunnelmissa
"EU:n tulevaisuuskonventin päämäärä on esittää hallitustenväliselle konferenssille ainutlaatuinen, täydellinen asiakirja, josta tulisi perustuslaillinen sopimus," tulevaisuuskonventin puheenjohtaja Valery Giscard d'Estaing kertoi EU-parlamentissa helmikuussa. Giscard d'Estaing vertasi EU:n konventtia Philadelphian konventtiin, joka vuonna 1787 valmisteli USA:lle perustuslain. Hän myös muistutti EU-parlamentin jäseniä siitä, että Benjamin Franklin, eräs Yhdysvaltojen perustajista, oli 80-vuotias, kun hän aloitti työnsä Philadelphian konventissa. Giscard d'Estaing täytti 76 vuotta helmikuun alussa. Ensimmäinen luonnos Euroopan perustuslaiksi valmistunee syksyyn 2002 mennessä.

Euobserver 7.2.02

sivun alkuun