Nyt Irlanti hylkäsi perustuslakiesityksen!

Irlanti on ainoa poikkeus

Vaihtoehto EU:lle kansalaisliike vetoaa kansanedustajiin –
Hylätkää EU:n perustuslaki

paluu


Vaihtoehto EU:lle:

Nyt Irlanti hylkäsi perustuslakiesityksen!

Euroopan unionin poliittinen eliitti on kovakorvaista. Nyt kaatuneen perustuslakiesityksen valmistelussa ainoa muutos Ranskan ja Belgian aiemmin hylkäämään esitykseen oli se, että se pyrittiin saamaan voimaan ”tavallisena” sopimuksena. Syntyi ns. Lissabonin sopimus joka ehdittiin hyväksyä 17 jäsenmaassa vähin äänin ja käytännössä ilman sen kummempaa keskustelua.

Sopimuksesta päättäminen saikin monissa maissa huonon farssin piirteitä. Vieläkään ei sopimusta ole olemassa selkeässä luettavassa muodossa ja on todella kummallista, että se pyrittiin saamaan hyväksytyksi keinolla millä hyvänsä. Tuskin Suomenkaan eduskuntaan valitut kansanedustajat pystyvät sanomaan mitä he ovat olleet hyväksymässä!

Irlannin kansanäänestys osoittaa kouriintuntuvasti, että viimeistään nyt on perustuslakisekoilun asemesta syytä käynnistää vakavat keskustelut Euroopan unionin tavoitteista ja sen tarjoamista vaihtoehdoista, jotka ottavat oikealla tavalla huomioon myös tavallisten kansalaisten mielipiteet. EU:n linja osoittautunut virheelliseksi ja johtanut järjestelmän vain kriisistä toiseen. Sen linja on sellainen, jota kansalaiset eivät hyväksy.

On syytä onnitella irlantilaisia heidän antamastaan muistutuksesta EU:n poliittiselle eliitille!

________________________________________________________________________

Lisätietoja:  VEU:n  09 682 3422
puheenjohtaja Olli Salin 050 5991210

takaisin


Tiedotusvälineille 10.6.2008

Vaihtoehto EU:lle -kansanliike:

Irlanti on ainoa poikkeus

Irlannin kansalaisia  on syytä onnitella heille tarjoutuvasta tilaisuudesta päättää EU:n perustuslakiesityksestä eli Lissabonin sopimuksesta kuluvan kuun 12. päivänä. Näyttää siltä, että minkään muun Euroopan unionin jäsenvaltion poliittinen johto ei halua kuulla kansalaisiaan.

Me suomalaiset emme voi muuta kuin toivoa, että irlantilaiset käyttävät viisaasti valtaansa ja päättävät hylätä esityksen. Vähättelevistä puheista huolimatta esitys jatkaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien mitätöimistä, voimistaa EU:n militarisointia ja tekee siitä käytännössä sotilasliiton ja perustuslain hyväksyvistä maista sen jäseniä.

Lissabonin sopimus jatkaa Euroopan unionin liittovaltiokehitystä luomalla yhä lisää ylikansallista lainsäädäntöä. Se voimistaa kaiken kaupallistamista ja uhkaa selvästi kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikkaan.

Se tuo suomalaiseen työelämään uuden elementin, jonka mukaan työehtosopimusten tulkintaan vaikuttavat pääoman kaupalliseen ja kilpailun vapauteen perustuvat intressit, joiden tulkinta alistetaan Ey-tuomioistuimen päätösvaltaan.

Kaikkialla tavalliset kansalaiset ovat eri mielipidemittauksissa olleet toista mieltä näistä ”uudistuksista”, mutta heidän mielipiteitään ei haluta kuulla.

Olemme varmoja, että kehitys, jota ihmiset eivät halua, ei voi olla kestävää.

_______________________________________________________________________

Lisätietoja: Vaihtoehto EU:lle Tiedotuskeskus ry puh. 09 682 3422, veu@co.inet.fi

takaisin

 


Tiedotusvälineille 10.4.2008

Vaihtoehto EU:lle kansalaisliike vetoaa kansanedustajiin –
Hylätkää EU:n perustuslaki

Eduskunnan käsittelyyn tänään tuleva Lissabonin sopimus on sisällöllisesti sama kuin Euroopan unionin perustuslakina tunnettu esitys, joka kaatui Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä. Sen hyväksyminen vie kohti keskitetympää, epätasa-arvoisempaa ja epädemokraattisempaa unionia. Sen myötä Euroopan unionista rakentuu yhä etäisempi järjestelmä tavallisista kansalaisista ja päätöksenteko keskittyy entistä enemmän isojen jäsenmaiden hallintaan.

Euroopan unioni on tähän asti perustunut jäsenmaiden välisiin sopimuksiin, mutta nyt hyväksyttäväksi esitetty Lissabonin sopimus synnyttää laillisesti ja perustuslaillisesti uuden EU:n. Se tekee EU:sta omavaltaisen kansainvälisen toimijan, jolla on oikeushenkilöllisyys ja riippumaton olemassaolo. Se on erillinen ja ylempi kuin jäsenvaltionsa, ja se voi neuvotella jäsentensä puolesta kansainvälisiä sopimuksia. Perustuslaissa ei siirretä toimivaltaa yhdessäkään asiassa Brysselistä takaisin jäsenvaltioihin.

Lissabonin sopimuksessa todetaan, että lainsäädäntö, jota unionin toimielimet antavat käyttäessään unionille annettua toimivaltaa, ovat ensisijaisia jäsenvaltioiden lainsäädäntöön nähden. Tätä ei ole sanottu missään aiemmassa EU-sopimuksessa. Lisäksi, se pätee kaikkiin hallinnonaloihin, ei pelkästään aikaisempien sopimusten pääosin taloudellisiin alueisiin. Tämä hävittää jäsenvaltioiden poliittisen riippumattomuuden. Perustuslaillisesti ja poliittisesti jäsenvaltioista tulee käytännössä EU-valtion osavaltioita, joiden kansalliset perustuslait ja tavallinen lainsäädäntö ovat alisteisia EU:n lainsäädännölle.

Perustuslaki siirtää EU:lle myös entistä enemmän nyt jäsenmaille kuuluvaa ulkopoliittista päätösvaltaa. Sille perustettaisiin uuden sopimuksen mukaan EU:n yhteinen ulkoministerin virka ja jäsenvaltioista erillinen diplomaattikunta. Jäsenvaltioita kiellettäisiin harjoittamasta itsenäistä ulkopolitiikkaa ja niiden edellytettäisiin tukevan aktiivisesti ja varauksetta unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Se on uusi pitkä askel kohti EU:n yhteistä puolustuspolitiikkaa ja käytännössä lopettaa sen Natoon kuulumattomien jäsenmaiden puolueettomuuden.

Perustuslaki laajentaa suuresti EU:n toimivaltaa ja sen toimialoja antamalla Luxemburgin EU-tuomioistuimelle vallan päättää EU-kansalaisten perusoikeuksista. Näin se ylittää kansalliset perustuslait ja korkeimmat oikeudet.

EU:n toimivaltaan kuuluvissa asioissa siirryttäisiin yhä enenevässä määrin yksimielisyyspäätöksistä määräenemmistöpäätöksiin ilman uusia sopimuksia ja niiden vahvistamista kansallisesti parlamenteissa tai kansanäänestysten kautta.

EU:n perustuslaki tekee liberaalista markkinataloudesta, taloudellisen kilpailun maksimoinnista, pääoman vapaasta liikkumisesta ja julkisten palvelujen yksityistämisestä perustuslaillisia periaatteita, jotka uhkaavat romuttaa pohjoismaisen hyvinvointijärjestelmän

Vetoamme kansanedustajiin – Hylätkää EU:n perustuslaki!                    

Eduskuntatalolla 10.4.2008
VEU:n koollekutsuma mielenosoitus

takaisin