Ulkosuomalaisparlamentin keskustelusivu

Tervetuloa Ulkosuomalaisparlamentin keskustelusivulle! Mielipiteesi ja kysymyksesi ovat tervetulleita.

 

ALLEKIRJOITUSKAMPANJAN MERKITYKSEST

Kirjoittaja: MIKKO mikko.harjulehto@suomi-seura.fi
Päiväys: 3.9.1999 14:02

ALLEKIRJOITUSKAMPANJA ULKOSUOMALAISTEN KAKSOISKANSALAISUUDEN PUOLESTA

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön alullepanema allekirjoituskampanja ulkosuomalaisten kaksoiskansalaisuuden puolesta on lähtenyt käyntiin. Allekirjoituksia saapuu parasta aikaa päivittäin ulkosuomalaisparlamentin sihteeristön Suomi-Seuran toimistoon. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa suoraan kansanedustajiin ja nostaa samalla ulkosuomalaisuuden yleistä profiilia.

Ulkosuomalaisparlamentti luotiin elokuussa 1997 ulkosuomalaisten omaksi demokraattiseksi vaikutuskanavaksi. Ulkosuomalaisparlamentin suuri suosio ulkosuomalaisten keskuudessa osoittaa tämän edunvalvontafoorumin tarpeellisuuden. Ulkosuomalaiset nostivat oman parlamenttinsa yhdeksi painopisteeksi jo pitkään mieltä hiertäneet kansalaisuuskysymykset.

Ongelmallinen kansallisuuslaki

Ulkosuomalainen joutuu erittäin raskaan valinnan eteen, jos hän haluaisi käytännön syistä ottaa uuden asuinmaansa kansalaisuuden. Suomen kansalaisuuden menetys on se hinta, jonka pitäisi maksaa. Hinta on useimpien mielestä kohtuuttoman kova.

Toinen ongelma koskee ulkosuomalaisnuoria. Ulkosuomalaisnuoret joutuvat todistamaan yhteenkuuluvuutta osoittavia siteitä säilyttääkseen Suomen kansalaisuuden 22:n ikävuodenkin jälkeen. Tämä on jo periaatteellinen ongelma. Ulkosuomalaisnuoren suomalaisuus kyseenalaistetaan tämän täyttäessä 22. Side Suomeen, suomalaiseen kulttuuriin ja suomen tai ruotsin kieleen on joka tapauksessa olemassa - omien vanhempien kautta. Puutteellinen tiedottaminen lain määräyksistä ulkomailla asuville kansalaisille tekee edellä mainituista pykälistä erittäin ongelmallisia. Monet menettävät kansalaisuutensa silkasta tietämättömyydestä.

Kaksoiskansalaisuudesta aiheutuvat haitat ovat yksittäistapauksia ja marginaalisia suhteessa kaksoiskansalaisuudesta saatavaan kokonaishyötyyn. Tämä on viimeistään Ruotsin kansalaisuuskomitean perusteellisen selvitystyön jälkeen selvä. Kaksoiskansalaisuudesta hyötyisi suuri ryhmä vakituisesti ulkomailla asuvia ihmisiä. Valtiolle koituvia haittoja ei Ruotsin kansalaisuuskomitean mukaan ilmennyt. Ruotsin kansalaisuuskomitea suositteleekin Ruotsin lain muuttamista kaksoiskansalaisuutta sallivaksi. Myös Suomi valmistelee parasta aikaa kansalaisuuslain uudistusta. Ulkosuomalaiset ovat oman parlamenttinsa puitteissa painostaneet suomalaisia päättäjiä muuttamaan kansalaisuuslakia ihmisystävällisempään suuntaan. Mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen ei valitettavasti sisälly kuitenkaan vielä uuden lain luonnokseen.

Jatkuvaa painostusta tarvitaan

Viranomaiskeskusteluja kansalaisuusasioista käydään jatkuvasti. Jatkuvaa painostusta tarvitaankin muutoksen aikaansaamiseksi. Ajatuksen ulkosuomalaisten maailmanlaajuisesta allekirjoituskampanjasta herätti Keski-Euroopan suomalaisia edustava varapuhemies psykologi Päivi Oksi-Walter huhtikuussa pidetyssä puhemiehistön kokouksessa. Kampanjan tärkeys tunnistettiin heti. Puhemiehistö tekikin saman tien päätöksen allekirjoituskampanjan aloittamisesta.
Syksyn ja alkutalven aikana kerätään allekirjoituksia. Allekirjoitukset luovutetaan eduskunnalle keväällä 2000. Ulkosuomalaisten allekirjoitukset tulevat olemaan selvä viesti kaksoiskansalaisuuden tarpeellisuudesta. Ja hyötyyhän Suomikin siitä, että ulkosuomalaiset pysyvät läheisessä ja ongelmattomassa suhteessa myös viralliseen Suomeen.

Vaikutusta myös muihin ulkosuomalaiskysymyksiin

Ulkosuomalaisilla on mahdollisuus tuoda itsensä allekirjoituskampanjan kautta taas sisäsuomalaisten päättäjien ja erityisesti suuren yleisön tietoisuuteen. Ulkosuomalaisparlamentin menestyksellinen istunto viime marraskuussa oli huomattava askel tietoisuuden nostattamisessa. Kaksipäiväinen istunto keräsi noin 247 ulkosuomalaisedustajaa Helsinkiin. Ulkosuomalaisparlamentista raportoitiin kaikissa suomalaisissa tiedotusvälineissä.
Onnistunut allekirjoituskampanja muistuttaisi sisäsuomalaisia taas sadoista tuhansista serkuistaan ulkomailla. Yleinen kasvanut tietoisuus ulkosuomalaisuudesta helpottaisi todennäköisesti myös muiden ulkosuomalaiskysymysten ajamista.

Ulkosuomalaiset toimivat Suomen ja suomalaisen kulttuurin lähettiläinä maailmalla. Olisi aika, että tämä tosiseikka tiedostetaan Suomessa paremmin. Vanhan ja toden sanonnan mukaisesti "ei oikeutta maassa saa, ken itse sit ei hanki". Nyt on mahdollisuus hankkia itse oikeutta allekirjoittamalla adressi ulkosuomalaisten kaksoiskansalaisuuden puolesta !


Allekirjoittajan ei tarvitse olla Suomen kansalainen. Suurin osa ulkosuomalaisista ei ole enää Suomen kansalaisia. Ensiarvoista on, että kokee yhteenkuuluvuutta Suomeen ja haluaa vaikuttaa yhteisen asiamme hyväksi.
Allekirjoituslomakkeita voi tilata Suomi-Seuran toimistosta: Mariankatu 8, FIN-00171 Helsinki, puh.:+358-9-684 1210, fax: +358-9- 684 121 40 tai sähköpostitse: mikko.harjulehto@suomi-seura.fi.

Takaisin hakemistoon, Kommentoi tätä aihetta, Kirjoita viesti uudesta aiheesta

 

Kirjoita viesti Takaisin keskusteluun