Ulkosuomalaisparlamentin keskustelusivu

Tervetuloa Ulkosuomalaisparlamentin keskustelusivulle! Mielipiteesi ja kysymyksesi ovat tervetulleita.

 

USP koolla Helsingissä

Kirjoittaja: Juha Savolainen juha.savolainen@suomi-seura.fi
Päiväys: 13.11.2000 10:15

ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI KOOLLA HELSINGISSÄ

HUOLI VANHUSTENHOIDOSTA, ELÄKKEIDEN VEROTUKSESTA
JA SUOMEN OPETUKSESTA YHDISTÄVÄT ULKOSUOMALAISIA

Ulkosuomalaisten vanhusten hoito omalla äidinkielellään, ulkomaille maksettavien työeläkkeiden lähdeveron alentaminen ja viranomaistiedotuksen parantaminen ulkosuomaisille nousivat Helsingissä 6.-7. marraskuuta järjestetyn ulkosuomalaisparlamentin toisen varsinaisen istunnon pääaiheiksi. Istunto hyväksyi kaikkiaan 58 päätöslauselmaa.

Päätöslauselmissa kehotettiin kiinnittämään huomiota ulkosuomalaissenioreiden lisääntyneeseen tarpeeseen saada suomen- tai ruotsinkielistä hoitoa. Esillä oli voimakkaasti myös ulkomaille maksettavien työeläkkeiden lähdeveron alentaminen kansainväliselle tasolle. Viranomaisilta toivottiin entistä tehokkaampaa tiedotusta Suomen kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista. Tietoa halutaan myös erilaisista valtioiden välisistä koulutus- ja harjoitteluvaihto-ohjelmista.

Ulkosuomalaisparlamentti toi julki ilonsa edellisen istunnon suurten asioiden edistymisestä: ulkosuomalaispoliittinen ohjelma on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alussa ja kaksois-kansalaisuus sallitaan parhaillaan työn alla olevassa uudessa kansalaisuuslaissa. Kansalai-suusvaliokunnan päätöslauselmiin sisältyikin esitys neuvottelujen aloittamisesta lain voimaan astumisen jälkeen niiden maiden kanssa, jotka eivät hyväksy kaksoiskansalaisuutta.

Istuntoon osallistui 229 edustajaa ja 32 tarkkailijaa192 suomalaisyhteisöstä kaikkiaan 23 maasta. Istunnon avasi Tasavallan Presidentti Tarja Halonen ja tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan myös eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen ja arkkipiispa Johannes. Puhetta istunnossa johti Ulkosuomalaisparlamentin puhemies, Suomi-Seuran puheenjohtaja Pertti Paasio.

Lisätietoja: ulkosuomalaisparlamentin sihteeri Juha Savolainen, puh. 09-684 12131, toimin-nanjohtaja Paula Selenius, puh. 09-684 1210, ja tiedotuspäällikkö Leena Isbom, puh. 09-684 12123.

Ulkosuomalaisparlamentti on perustettu ulkosuomalaisten järjestön Suomi-Seura ry:n aloitteesta Helsingissä 1997. Suomi-Seura toimii Ulkosuomalaisparlamentin sihteeristönä. USP:n jäseniä ovat sen säännöt ja perustamisasiakirjan ratifioineet yli 350 ulkosuomalaisyhteisöä.

Maailmalla asuu toista miljoonaa ulkosuomalaista, joista noin 250 000 on Suomen kansalaisia.




Takaisin hakemistoon, Kommentoi tätä aihetta, Kirjoita viesti uudesta aiheesta

 

Kirjoita viesti Takaisin keskusteluun