Ulkosuomalaisparlamentin keskustelusivu

Tervetuloa Ulkosuomalaisparlamentin keskustelusivulle! Mielipiteesi ja kysymyksesi ovat tervetulleita.

 

perustelisiko joku

Kirjoittaja: mikko
Päiväys: 4.4.2000 12:37
Kommentti aiempaan viestiin

Hyvä sisäsuomalainen,


Otit monta hyvää kysymystä esille.


Ad 1) Kaksoiskansalaisen äänioikeus useammassa maassa on periaatteellisesti kaksoiskansalaisuuden negatiivinen seuraus. Koska harvat ihmiset todella käyttävät kaksinkertaista mahdollisuutta äänestää, on ongelma pitkälti teoreettinen. Esimerkiksi ulkosuomalaisten äänestysprosentti on perinteisesti ollut noin 6-10%:n tienoilla. Maat, jotka sallivat kaksoiskansalaisuuden, eivät tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta rajoita ulkokansalaistensa äänestysmahdollisuuksia.

Ad 2) Suomen kansalaisuuslainsäädäntö on paras esimerkki siitä, että lait voivat koskettaa myös ulkomailla asuvia kansalaisia.


Ad 3) Ulkomailla asuva, kahden passin omistava ulkosuomalaisnuori joutuu todistamaan niin sanottuja "yhteenkuuluvuutta osoittavia" tekijöitä, kuten tietyn pituisen oleskelun Suomessa tai kielitaidon, jos hän haluaa säilyttää Suomen kansalaisuuden 22:n ikävuodenkin jälkeen.
Nämä henkilöt ovat saaneet kansalaisuutensa suomalaisen vanhemman kautta. Side Suomeen, suomalaiseen kulttuuriin ja suomen tai ruotsin kieleen on joka tapauksessa olemassa. Nämä ulkosuomalaisnuoret haluavat säilyttää Suomen kansalaisuuden, koska he nimenomaan kokevat yhteenkuuluvuutta Suomeen. "Yhteenkuuluvuutta osoittavien" byrokraattisten pykälien hyödyllisyyttä voikin kyseenalaistaa.

Ongelmalliseksi koetaan myös puutteellinen tiedottaminen näistä "yhteenkuuluvuutta" osoittavista vaatimuksista. Ihmiset eivät useissa tapauksissa edes tiedä näistä. Eräässäkin tapauksessa kanadansuomalainen nuori käveli paikalliseen Suomen edustustoon ja ilmoitti haluavansa suorittaa varusmiespalveluksen Suomessa. Virkailija totesi nuoren miehen menettäneen Suomen kansalaisuuden kahdeksan (!) päivää aiemmin ja vaati hänen passiansa.

Ad 4) Tuskinpa voi yleistää, että ulkosuomalaiset eivät seuraisi Suomen tapahtumia. Ulkosuomalaisten enemmistö haluaa ylläpitää läheisiä suhteita vanhaan kotimaahansa. Nykyaikainen informaatioteknologia helpottaa sitä paitsi tiedonkulkua.

Kiitos kommenteistasi !

Parhain terveisin,

Mikko Harjulehto


Takaisin hakemistoon, Kommentoi tätä aihetta, Kirjoita viesti uudesta aiheesta

 

Kirjoita viesti Takaisin keskusteluun