Ulkosuomalaisparlamentin keskustelusivu

Tervetuloa Ulkosuomalaisparlamentin keskustelusivulle! Mielipiteesi ja kysymyksesi ovat tervetulleita.

 

Suomen passi ei ole unilelu.

Kirjoittaja: Mikko A. Nahkuri mikko.nahkuri@strath.ac.uk
Päiväys: 16.3.2000 19:35
Kommentti aiempaan viestiin

Kiitos, Mikko, asiataytteisesta viestista.

...Eli maksaisimme vapaaehtoisesta PR-tyosta ihmisille Suomen kansalaisuudella. Kansalaisuus ei mielestani ole maksuvaline.
Sen lisaksi; ihmiset, joille nama ulkosuomalaiset Suomea edustavat, tuskin vaativat Suomen passia nahtavakseen.

Ymmarran paluumuuton olevan paljon helpompaa ja mielekkaampaakin mikali Suomen kansalaisuus on tallella, enka missaan nimessa halua vihjata etta paluumuuttajien pitaisi jollain tavalla 'maksaa' kansalaisuuksistaan.

Mutta: olen ymmartanyt etta kaksoiskansalaisuutta tarvitsisivat eniten suurimman osan elamastaan EUn ulkopuolella asuneet, jotka ovat tehneet elamantyonsa muualla, mutta haluavat kuitenkin viettaa elamansa ehtoopaivat Suomessa (huomaa kuinka yritan valttaa 'elake'-sanaa).
Kyynisesti voisi vaittaa etta nama ihmiset hyotyvat Suomen korkeasta (ja kalliista) koulutustasosta, muuttavat ulkomaille osaajina, maksavat veroja ja rikastuttavat isantamaataan, ja palaavat sitten mokkeilemaan Suomeen kun siirtyvat elakkeelle.

En halua vaittaa (enka usko) etta he ovat hyvaksikayttajia, mutta epailen vahvasti kuinka paljon he oikeasti rikastuttavat taitotiedollaan enaa Suomea.
Enemman Suomea varmaankin rikastuttaisivat ulkomaista tyokokemustaan Suomessa kayttavat.

Joka tapauksessa: mielestani suomalaisuus ei ole (eika ainakaan PITAISI olla) passin varista kiinni, eli kansalaisuutta ei pitaisi antaa jonkinlaiseksi unileluksi. Yritan siis erottaa turhan tunteilun kansalaisuuslainsaadannosta.

Toisaalta: kansalaisuus ei ole pelkastaan nippu paperia sidottuna pahvikansiin, mielestani (tunteellisesti) Suomen kansalaisuus ei kuulu kuin niille jotka Suomessa asuvat, eli en halua etta paadymme 'Bahaman skotti -tilanteeseen', jossa Sean Connery (asuttuaan vuosikymmenia Bahamalla) rupesi sekaantumaan aanekkaasti Skotlannin sisapolitiikkaan. Kuka toivottaisi Keke Rosbergin (persoonaan puuttumatta) tervetulleeksi SUomen poliittiseen elamaan?

Noniin, uskon yha ettei paluumuuttajia jaa palaamatta Suomeen pienen paperisodan takia.

Mikko

Takaisin hakemistoon, Kommentoi tätä aihetta, Kirjoita viesti uudesta aiheesta

 

Kirjoita viesti Takaisin keskusteluun