Ulkosuomalaisparlamentin säännöt

1 artikla

Ulkosuomalaisparlamentti koostuu maailmalla toimivien suomalaisyhteisöjen edustajista.

2 artikla

Edustajat valitaan siten, että jokainen yhteisö on oikeutettu lähettämään yhden edustajan parlamenttiin, yhteisö, jonka jäsenmäärä ylittää 500, kaksi edustajaa ja yhteisö, jonka jäsenmäärä on yli 1000 kolme edustajaa. Yhteisön tulee ilmoittaa halukkuutensa osallistua Suomi-Seura ry:lle Parlamentti päättää lopullisesti edustusoikeuksista.

3 artikla

Ulkosuomalaisparlamentti kokoontuu kahden-kolmen vuoden välein. Parlamentti voi myös kokoontua ulkosuomalaisyhteisöjen aloitteesta puhemiehistön niin päättäessä. Joka viides vuosi, Suomen Tasavallan juhlavuosina järjestetään laajempi juhlaistunto.

4 artikla

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä toimii Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja. Parlamentti valitsee istuntokaudeksi varapuhemiehiä, joiden tulee edustaa eri maantieteellisiä alueita. Puhemies ja varapuhemiehet muodostavat puhemiehistön, joka kokoontuu myös istuntojen välissä. Varapuhemiehiä valittaessa todetaan samalla kuka henkilö osallistuu puhemiehistön kokoukseen varapuhemiehen ollessa estynyt.

5 artikla

Jokaisella maailmalla olevalla suomalaisyhteisöllä sekä Suomi-Seura ry:llä on oikeus tehdä aloitteita ulkosuomalaisparlamentin käsiteltäväksi. Aloitteet ja sihteeristön niistä tarvittaessa hankkimat asiantuntijalausunnot tulee toimittaa parlamentin edustajille hyvissä ajoin ennen istuntoa.

6 artikla

Ulkosuomalaisparlamentin ollessa koolla edustajat kokoontuvat täysistuntoihin ja osallistuvat valiokuntatyöhön. Päätösesitykset tulee tehdä täysistunnossa ja päätökset tehdä vasta valiokuntakäsittelyn jälkeen.

7 artikla

Pysyviä valiokuntia ovat kansalaisuusvaliokunta, kulttuurivaliokunta, nuorisovaliokunta, opinto- ja koulutusvaliokunta, sosiaalivaliokunta, seniorivaliokunta, sääntövaliokunta, talousvaliokunta ja tiedotusvaliokunta. Muita valiokuntia perustetaan tarvittaessa. Eri maantieteellisten alueiden edustus valiokunnissa tulee taata.

8 artikla

Puhemiehistö kokoontuu tarvittaessa yhdessä valiokuntien puheenjohtajien kanssa laajennettuun puhemiehistön istuntoon.

9 artikla

Parlamentin käyttämät kielet ovat suomi, ruotsi, englanti ja venäjä.

10 artikla

Istunnoissa pidetään pöytäkirjaa.

11 artikla

Suomi-Seura ry sitoutuu toimimaan ulkosuomalaisparlamentin päätösten mukaisesti, ja edesauttamaan niiden toteuttamista kääntymällä Suomen ja mahdollisuuksien mukaan muiden maiden viranomaisten ja muiden tahojen puoleen sekä tiedottamalla niistä aktiivisesti.

12 artikla

Näiden sääntöjen muuttamiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö ulkosuomalaisparlamentin istunnossa.

13 artikla

Ulkosuomalaisparlamentin säännöt vahvistetaan kunkin yhteisön taholta ja päätöksestä ilmoitetaan Suomi-Seura ry:seen.

uparl@uparlamentti.org