Suoraan sisältöön  Ulkosuomalaisparlamentin Logo Ulkosuomalaisparlamentti
Suomeksi |    På svenska |    In English |   
* Perussivu
* Mikä on ulkosuomalaisparlamentti?
* Toiminta
* Miten mukaan?
* USP:n alueet
* Ajankohtaista
* Kaksoiskansalaisuus
* Kysymyksiä & vastauksia
* Yhteystiedot
* Ota yhteyttä
* Linkkejä
* Sivukartta
*

Ajankohtaista

24.3 .2005 Ulkosuomalaiset vetosivat Radio Finlandin lähetysten puolesta
Yleisradiossa on harkittu pitkälle meneviä suunnitelmia ulkosuomalaisten ja tilapäisesti ulkomailla olevien suomalaisten radiopalvelujen supistamiseksi ja siirtämiseksi vain internetissä tai maksullisten mobiilipalvelujen välityksellä kuunneltaviksi. Yleisradiolla on sopimus nykyisten lyhyt- ja keskiaaltolähetysten lähettämisestä maailmalle ensi vuoden loppuun saakka. Mitä tämän jälkeen tapahtuu Radio Finlandin lähetyksille, on vain arvailujen varassa.
Lue lisää


24.3 .2005 195 ulkosuomalaisyhteisöä osallistumassa USP:n istuntoon

Ulkosuomalaisparlamentin neljäs varsinainen istunto järjestetään 23. – 24.5.2005 Helsingin Finlandia-talolla. Yhteisöjen ilmoittautumismääräaika päättyi 23.2.2005. Puhemiehistö on hyväksynyt myös myöhään tulleet ilmoittautumiset. Näin ollen parlamentti-istuntoon osallistuu 195 yhteisöä 20 eri maasta. Istuntoon odotetaan saapuvan 248 edustajaa ja 81 tarkkailijaa. Kaikkein eniten ilmoittautumisia tuli Keski-Euroopan alueelta, toiseksi eniten yhteisöjä ilmoittautui Itä-Euroopan alueelta. Ohessa aluekohtaiset ilmoittautumismäärät:
1. Keski-Eurooppa: 49 yhteisöä, 63 edustajaa, 29 tarkkailijaa
2. Itä-Eurooppa: 32 yhteisöä, 37 edustajaa, 11 tarkkailijaa
3. Pohjois-Eurooppa: 31 yhteisöä, 47 edustajaa, 21 tarkkailijaa
4. Välimerenmaat, Lähi-itä ja Afrikka: 30 yhteisöä, 38 edustajaa, 10 tarkkailijaa
5. Yhdysvallat ja Latinalainen Amerikka: 28 yhteisöä, 31 edustajaa, 6 tarkkailijaa
6. Kanada: 12 yhteisöä, 15 edustajaa, 1 tarkkailija
7. Maailmalla asuvat suomenruotsalaiset: 6 yhteisöä, 8 edustajaa, 2 tarkkailijaa
8. Australia ja Aasia: 7 yhteisöä, 9 edustajaa, 1 tarkkailija


22.3 .2005 USP:n istuntoon ilmoittautuneille ulkosuomalaisyhteisöille
Hyvä ulkosuomalaisyhteisön edustaja,
Kiitos ilmoittautumisesta ulkosuomalaisparlamentin neljänteen varsinaiseen istuntoon! Ilmoittautumismääräaika päättyi 23.2. ja istuntoon ilmoittautui 182 yhteisöä 18 maasta. Yhteisöilmoittautumisten perusteella istuntoon odotetaan saapuvan 235 edustajaa ja 81 tarkkailijaa. Aloitteita toimitettiin määräaikaan mennessä lähes sata. USP:n kotisivuilla http://www.usp.fi - Toiminta – Aloitteet voitte tutustua yhteisöjen toimittamiin alkuperäisiin aloitteisiin. Suomi-Seuran henkilökunta hankkii aloitteista asiantuntijalausunnot ja muuta tarvittavaa taustatietoa, jotta aloitteiden käsittely valiokunnissa sujuisi mahdollisimman joustavasti. Tarpeen vaatiessa kutsumme asiantuntijoita myös valiokuntiin.
Lue lisää

1.3.2005 Suomesta tulevien eläkkeiden verotus kevenee (21.2.2005 SR Sisuradio Helsinki/ Katri Nisula)
Suomesta maksettavien eläkkeiden verotukseen on tulossa kevennyksiä. Suomessa valmistellaan parhaillaan lähdeverouudistusta, jossa nykyinen tasavero on tarkoitus korvata progressiivisella verotuksella. Uudistus hyödyttää etenkin pienituloisia. Suomalaisen verottajan koura on ankara. Kaikista ulkomaille maksettavista tuloista peritään tällä hetkellä sama, 35 prosentin suuruinen lähdevero. Esimerkiksi Ruotsissa täsmälleen sama vero on kymmenen prosenttiyksikköä alhaisempi. Korkea vero on kismittänyt etenkin Suomesta eläkettä saavia pienituloisia eläkeläisiä, joita Ruotsissakin asuu kymmenin tuhansin. Vauhtia verouudistukselle saatiin kuitenkin vasta kun EU:n komissio puuttui asiaan. Se uhkasi Suomea oikeustoimilla, jollei verotusta uudisteta. Nyt uudistus on sitten vihdoinkin tulossa. Lakiesitystä hiotaan parhaillaan valtiovarainministeriössä. Nykyinen tasavero on tarkoitus korvata progressiivisella verolla. Uudistus tuo lisäkruunuja etenkin pienituloisille. Progressio ei ole mikään alennusautomaatti, jos tulot ovat kovat, verotus saattaa pahimmassa tapauksessa kiristyä.
Kuuntele toimittajan raportti http://www.sr.se/cgi-bin/sisuradio/nyheter/artikel.asp?artikel=563376

1.3.2005 Kansalaisuusmaksu halpenemassa(22.2.2005 SR Sisuradio Helsinki/ Katri Nisula)
Suomen sisäministeri lupaa helpotuksia kalliiseen kansalaisuusmaksuun. Suomen kansalaisuudesta joutuu tällä hetkellä pulittamaan 2200 kruunua, kun Ruotsin kansalaisuuden saa tästä murto-osalla. Sisäministeri Kari Rajamäki lupasi tänään Sisuradiolle että alennuksia harkitaan parhaillaan perheille ja sotaveteraaneille. Suomen kansalaisuuden hintaa tarkistettiin viimeksi alaspäin vuoden vaihteessa. Nyt kansalaisuuden saa takaisin noin 2200 kruunulla. Alle 18-vuotiaille ja sotalapsille maksu on hieman yli 900 kruunua. Alennusten ulkopuolelle ovat jääneet muun muassa veteraanit, jotka pitävät suoranaisena häpeänä sitä, että Suomi ei palauta heille kansalaisuutta ilmaiseksi. Ministeri Kari Rajamäki myöntää, että tässä on tarkistuksen paikka.
Kuuntele toimittajan raportti http://www.sr.se/cgi-bin/sisuradio/nyheter/artikel.asp?artikel=563922

18.2.2005 Kansalaisuuden takaisin saaneita 3453
Suomen kansalaisuuden on saanut takaisin 3453 henkilöä 1.6.2003 - 11.2.2005 välisenä aikana. Keskimääräinen käsittelyaika ilmoituksille viime vuonna oli 101 vuorokautta. Uusi kansalaisuuslaki tuli voimaan 1.6.2003. Sen mukaan kaksoiskansalaisuus hyväksytään aikaisempaa laajemmin. Saadessaan toisen valtion kansalaisuuden suomalainen ei menetä Suomen kansalaisuutta automaattisesti eikä ulkomaalaisen tarvitse luopua aiemmasta kansalaisuudestaan saadessaan Suomen kansalaisuuden. Entinen Suomen kansalainen tai hänen lapsensa voi saada menettämänsä kansalaisuuden takaisin ilmoitusmenettelyllä. Ilmoitus on tehtävä viimeistään 31.5.2008. Kansalaisuusilmoitusten maksu alennettiin 240 euroon 1.1.2005 alkaen. Alle 18-vuotiaat ja v. 1939-1945 Pohjoismaissa olleet sotalapset maksavat edelleen 100 euroa ilmoituksesta. Lisätietoa: http://www.uvi.fi

18.2.2005 Yle lupaa Radio Finlandille jatkoa jossakin muodossa (tiistai 8 helmikuu 2005)
Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja lupaa, että Suomesta maailmalle lähettävän Radion Finlandin toiminta jatkuu tulevaisuudessakin. Mutta missä muodossa, se on edelleen epäselvää. Hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Lintilä sai tiistaina käteensä 15 000 ulkosuomalaisen allekirjoittaman vetoomuksen Radio Finlandin puolesta. Keskusteluja veteraanipoliitikko Pertti Paasion johtaman ulkosuomalaisparlamentin iskuryhmän ja vasta marraskuusta Ylen hallintoneuvostoa vetäneen keskustalaiskansanedustaja Mika Lintilän kesken käytiin tiistaina hymyssä suin, mutta suuria lupauksia ei herunut. Yleisradiolla on sopimus nykyisten lyhyt- ja keskiaaltolähetysten lähettämisestä maailmalle ensi vuoden loppuun saakka. Rahapulan kourissa kärvistelevässä yhtiössä selvitetään parhaillaan, voitaisiinko kalliit lähetykset korvata esimerkiksi netti- tai kännykkäradiolla. Se maksaisi kuulijoille nykyistä enemmän. SR Sisuradio/ Katri Nisula Kuuntele toimittajan raportti sivulta: http://www.sr.se/sisuradio/nyheter/artikel.asp?artikel=555004

8.2.2005 Nuorisotapahtuma Backstage05
Suomalainen elinkeinoelämä järjestää 26. - 27.5. 2005 Ammattitaidon maailmanmestaruuskisojen yhteydessä Backstage2005-nuorisotapahtuman Helsingin Jäähallissa. Backstage2005-tapahtuma tarjoaa asiaa ja viihdettä työelämästä. Tapahtuma antaa nuorille eväitä löytää työelämästä se "oma juttu". Tapahtumassa esiintyvät suomalaiset huippubändit Indica ja Negative. Opettajille, yritysten edustajille, opettajainkoulutuslaitosten opiskelijoille ja opetusalan päättäjille järjestetään nuorisotapahtuman yhteyteen oma VIP-tilaisuus. Tilaisuudessa esitellään hyviä koulujen ja yritysten yhteistyömalleja. Lisätietoa ja ilmoittautumiset: http://www.tat.fi/backstage2005

8.2.2005 Ulkosuomalaiset vetoavat Radio Finlandin puolesta
Ulkosuomalaisparlamentin ja Suomi-Seura ry:n keräämät ulkosuomalaisten vetoomukset lyhyt- ja keskiaaltolähetysten puolesta luovutetaan Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajalle Mika Lintilälle tiistaina 8. helmikuuta 2005. Vetoomukset luovuttavat ulkosuomalaisparlamentin ja Suomi-Seuran edustajat USP:n puhemiehen ja seuran puheenjohtajan Pertti Paasion johdolla.

Yleisradiossa on harkittu pitkällee meneviä suunnitelmia ulkosuomalaisten ja tilapäisesti maailmalla olevien suomalaisten radiopalvelujen supistamiseksi ja siirtämiseksi vain internetissä tai maksullisten mobiilipalvelujen välityksellä kuunneltaviksi. Siten Yle Radio Finlandin perinteiset lyhyt- ja keskiaaltolähetykstet lopetettaisiin. Tämä merkitsisi ulkomailla asuvien suomalaisten yleisradiopalvelujen tuntuvaa supistumista. Nykyisin lähetyksiä voidaan vastaanottaa kautta maailman edullisesti nk. maailmanradion välityksellä.

Tästä uhasta huolestuneet ja ulkosuomalaisilta runsaasti yhteydenottoja saaneet ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura ry päättivät siksi viime vuoden lopulla järjestää vetoomuskampanjan lyhyt- ja keskiaaltolähetysten säilyttämisen puolesta. Vetoomuskampanjaan osallistui 25 maasta yli 15 000 ulkosuomalaista. Eniten vetoomuksia (n. 73 %) tuli Välimeren alueelta, erityisesti Espanjasta. Toiseksi aktiivisin alue oli Pohjois-Eurooppa (13 %) ja kolmanneksi Keski-Eurooppa (12 %).

Yleisradion Radio Finlandin lähetykset ovat ulkosuomalaisille erittäin merkittävä side Suomeen sekä tiedotuskanavana että tunnesiteiden takia. Radio Finlandin ohjelmat pitävät ulkosuomalaiset ajan tasalla Suomen tapahtumista ja erilaiset ohjelmakokonaisuudet ovat erittäin tärkeitä ja elämää rikastuttavia asioita heille kaikille. Lisäksi ohjelmilla on suuri merkitys suomen kielen oppimisessa ja ylläpitämisessä maailmalla.

Tilaisuus järjestetään eduskunnassa kokoustila A 139:ssä klo 13. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita tilaisuuteen.

8.2.2005 Ulkosuomalaisparlamentin Pohjois-Euroopan aluekokous 5. toukokuuta 2005
Ulkosuomalaisparlamentin Pohjois-Euroopan aluekokous pidetään RSKL:n Edustajiston kokouksen yhteydessä
Kokouspaikka Tukholma, Vikingsatamassa laivan konferenssisali
Klo 11.30 Ilmoittautuminen ja kahvi laivan konferenssitilossa
Klo 12.00 USP aluekokous, asialista:
- tulevan täysistunnon valiokuntatyöskentely ja aloitteet
- henkilövalinnat
- yhteisöjen esitykset, ja muut esille tulevat asiat
Kokouksen loputtua n.klo 13.30 poistuvat laivasta ne jäsenet, jotka osallistuvat vain USP:n kokoukseen. RSKL:n Edustajiston toiminta alkaa.
Ilmoittautumiset USP:n alueen v.p.m. Tuula Fominille joko tuulafomin@hotmail.com tai Serenadvägen 16, 1tr 131 40 Nacka

25.1.2005 ”Muistatko vielä? Muistihäiriöt tutkimuksen, hoidon ja arjen valossa” Suomalaiset seniorit maailmalla –seminaari 20.5.2005 Helsingissä
Suomalaiset seniorit maailmalla -työryhmä järjestää ulkosuomalaisparlamentin seuraavan istunnon yhteydessä seminaarin ”Muistatko vielä? Muistihäiriöt tutkimuksen, hoidon ja arjen valossa”. Seminaarin toteutetaan yhteistyössä Kirkkohallituksen, Merimieskirkon ja Suomi-Seuran kanssa. Tänä vuonna seminaari keskittyy dementiaan ja muistihäiriöihin. Vierailevina puhujina ovat mm. hoitotieteen professori Sirkka-Liisa Ekman Ruotsin Karolinska Institutetista, neurologi Kati Juva Helsingin Alzheimer-yhdistyksestä, Suomen kotihoidon toimikunnan pääsihteeri Tarja Helameri ja projektin vetäjä Taina Andreev Helsingin Alzheimer-yhdistyksestä.

21.1.2005 Ulkosuomalaisten verokohtelu puhutti USP:n meppitapaamisessa Brysselissä
Ulkosuomalaisparlamentin puhemies ja Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja, ministeri Pertti Paasio ja Keski-Euroopan alueen varapuhemies Päivi Oksi-Walter tapasivat Brysselissä torstaina 20.1.2005 useita suomalaisia Euroopan parlamentin jäseniä, heidän avustajiaan ja virkamiehiä. Tilaisuudessa esiteltiin USP:n toimintaa ja puhuttiin ulkosuomalaisten edunvalvontatyöstä. Erityisesti puheeksi nousi ulkosuomalaisten eläkkeiden verokohtelu, josta komissio on huomauttanut Suomea lähettämällä joulukuun lopussa lausunnon. Suomen tulee kahden kuukauden kuluessa muuttaa lainsäädäntöään tai vastata muuten komissota tyydyttävällä tavalla. Mikäli komissio edelleen katsoo, ettei Suomi noudata lausuntoa, voi se viedä asian eteenpäin yhteisön tuomioistuimeen ratkaistavaksi. Myös ulkomailla ylioppilastutkintonsa suorittavien tuoreiden ylioppilaiden vaikeus päästä opiskelemaan suomalaisiin korkeakouluihin seuraaksi lukuvuodeksi koettiin ongelmaksi. Päivän ohjelmaan kuului myös tapaaminen komissaari Olli Rehnin kanssa.

14.1.2005 Ulkosuomalaisille kaavaillaan oikeutta sähköiseen etä-äänestämiseen (Kaleva 9.1.2005)
Oikeusministeriön Kansanvalta 2007 –toimikunta ei ole halukas antamaan suomalaisille mahdollisuutta äänestää vaaleissa kotitietokoneellaan ainakaan lähitulevaisuudessa. Sen sijaan ulkosuomalaisille harkitaan oikeutta sähköiseen etä-äänestämiseen, kertoo sanomalehti Kaleva.

14.1.2005 Aurinkorannikon koulu ei saanut lukiolupaa (Helsingin Sanomat 14.1.2005)
Aurinkorannikon suomalaisen koulun kannatusyhdistys ei saanut opetusministeriöltä lupaa järjestää lukiokoulutusta Espanjan Fuengirolassa. Lukiokoulutus oli tarkoitus aloittaa elokuun alussa 2005. Epäämistä perustellaan ministeriön päätöksessä muun muassa sillä, että suunnitellut opetustilat ovat lukiokoulutukseen ahtaat ja epäkäytännölliset. Myös lukion aloittavien opiskelijoiden lukumäärää pidetään suhteellisen vähäisenä. Lääninhallitus ei puoltanut hakemusta. “Opetusministeriö ei myöskään pidä riittävän perusteltuna nykymuotoisen suomalaisen lukiokoulutuksen laajentamista Suomen rajojen ulkopuolelle”, opetusministeri Tuula Haataisen allekirjoittamassa hylkäävässä päätöksessä todetaan. Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtori Juha Helvelahti kertoo, että koulussa ollaan pettyneitä. Ensimmäistä kertaa koulu haki lukiolupaa jo 1998. Toista kertaa asialla oltiin viime syksynä.

7.1.2005 Puhemies Pertti Paasion uuden vuoden tervehdys
Ulkosuomalaisparlamentin puhemies Pertti Paasion haastattelu uuden vuoden kynnyksellä.

Track01.cda, koko 1 kt


Lue haastattelu

5.1.2005 Kansalaisuusilmoitusten maksu alennettiin 240 euroon
Kansalaisuusilmoitusten maksu alennettiin 240 euroon 1.1.2005 alkaen. Alle 18-vuotiaat ja v. 1939-1945 Pohjoismaissa olleet sotalapset maksavat edelleen 100 euroa ilmoituksesta.
Lisätietoa: http://www.uvi.fi

21.12.2004 Suomi tuomiolle ellei ulkomailla asuvien verotus laske (SR Sisuradio/Helsinki/Katri Nisula)
EU:n komissio uhkaa Suomea oikeustoimilla, ellei Suomi laske ulkomailla asuvien verotusta kahden kuukauden sisällä. Suomen valtio perii 35 prosentin suuruista lähdeveroa muun muassa kymmeniltä tuhansilta ruotsinsuomalaiseläkeläisiltä. Toiminnanjohtaja Paula Selenius Suomi-Seurasta on tyytyväinen siihen, että asiaan on nyt puututtu EU-tasolla. Päätös koskee erityisesti ruosueläkeläisiä. Suomi perii 35 prosentin suuruista lähdeveroa kaikista ulkomaille maksettavista tuloista. Jos tulot ovat pienet, vero nousee helposti suuremmaksi kuin jos henkilö asuisi Suomessa. EU:n komissio katsoo, että tämä on kansalaisuuteen perustuvaa välillistä syrjintää. Komissio antaa Suomelle nyt kaksi kuukautta aikaa muuttaa lainsäädäntöä, muutoin komissio vetää Suomen EY-tuomioistuimeen. Suomessa lähdeverouudistusta on valmisteltu jo pitkään virkamiestyönä, mutta asia on pysähtynyt ministeritasolle. Toiminnanjohtaja Paula Selenius toivoo, että komission uhkaus nopeuttaa suomalaista päätöksentekoa, mutta voimaan se voi tulla vasta v. 2006. Asia koskee noin 40 000 ulkomailla asuvaa, joista pääosa on ruotsinsuomalaisia eläkeläiset.
http://www.sr.se/sisuradio/nyheter/artikel.asp?artikel=525379

21.12.2004 EU:n komissio kovistelee Suomea ulkomailla asuvien verotuksesta (Helsingin Sanomat 21.12.04)
EU:n komissio vaatii Suomea muuttamaan ansiotulon ja eläkkeiden verotusta koskevaa lainsäädäntöään. Suomen lain mukaan ulkomailla asuvien henkilöiden on maksettava näistä tuloista 35 prosentin lähdevero, kun taas Suomessa suvien tuloja verotetaan progressiivisesti. Komissio katsoo, että näiden kahden veronmaksajaryhmän erilainen verokohtelu on EY:n perustamissopimuksessa kiellettyä kansalaisuuteen perustuvaa välillistä syrjintää, jos ulkomailla asuvien henkilöiden verorasitus on sen johdosta suurempi kuin vastaavassa tilanteessa olevien, Suomessa asuvien henkilöiden. Suomessa asuvien henkilöiden on maksettava tuloistaan valtion tuloveroa 0-34 prosenttia. Lisäksi maksettavana on kunnallisvero, joka on tasavero ja vaihtelee kunnasta riippuen 16:n ha 20 prosentin välillä. Suomessa asuvat verovelvolliset voivat lisäksi tehdä erilaisia verovähennyksiä, joita ei myönnetä ulkomailla asuville. Tämän vuoksi ulkomailla asuviin voi kohdistua suurempi verorasitus kuin Suomessa asuviin, koska Suomessa asuvien henkilöiden tosiasiallinen veroprosentti voi progressiivisen verotusjärjestelmän tuloksena olla alle 35 prosenttia. Verokohtelun erot ovat merkittävimmät suhteellisen pienituloisen verovelvollisen kuten eläkeläisen tapauksessa. Jos Suomi ei muuta lainsäädäntöään kahden kuukauden kuluessa, komissio voi viedä asian EY-tuomioistuimeen.
Lue lisää

16.12.2004 Mika viestin maailmalla?
Suomi-Seura on julkaissut mediaesitteen, joka tarjoaa vertailevaa yleistietoa suomalaisesta sähköisestä viestinnästä ulkomailla. Esitteessä pohditaan kuluttajan ja tuottajan kannalta eri vaihtoehtoja mm. saatavuuden ja hinnan osalta. Puntarissa ovat perinteiset lyhyt- ja keskiaaltolähetykset, DRM, satelliitit, internet ja matkapuhelinpalvelut. Esitettä saa Suomi-Seurasta suomis@suomi-seura.fi

16.12.2004 Suomen kielen ja kulttuurin seminaari ulkosuomalaisnuorille Kiljavalla 4. - 22.7.2005
Seminaari on ensisijaisesti tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille mutta alle 30-vuotiaille ulkosuomalaisnuorille. Ohjelmaan sisältyy Suomen kielen opetusta sekä luentoja mm. Suomen historiasta, politiikasta, suomalaisesta musiikista ja taiteesta (noin 30 tuntia). Seminaarin aikana tehdään päivän pituiset retket Helsinkiin ja Tuusulan rantatielle. Seminaariin sisältyy myös vapaa-ajanohjelmaa: saunomista, makkaranpaistoa, suomalaisia elokuvia ja suomalaisia paritansseja. Opetuskielinä suomi ja englanti.
Lisätietoja: http://www.suomi-seura.fi tai suomis@suomi-seura.fi

16.12.2004 Eläkepäiviksi ulkomaille -koulutuspäivä, Helsinki 30.9.2005
Suomi-Seuran järjestämät Eläkepäiviksi ulkomaille –koulutuspäivät pidetään seuraavan kerran Helsingissä 30.9. Koulutuksessa käydään läpi ulkomaille muuttoon liittyviä käytännön asioita kuten muuttoilmoituksen tekeminen ja oleskeluluvan hakeminen. Lisäksi luennoidaan muuton vaikutuksesta verotukseen ja sosiaaliturvan siirtymisestä.
Lisätietoja: http://www.suomi-seura.fitai suomis@suomi-seura.fi

23.11.2004 Ylen Suomi nyt -palvelu
Suomi nyt -palvelu koostuu viidestätoista nettikamerasta ympäri Suomea, pohjoisesta etelään ja lännestä itään. Valtaosa kuvista päivittyy kerran parissa minuutissa. Voit katsella kuvaa suuremmassa koossa klikkaamalla sitä. Tervetuloa matkalle Suomeen – nyt. http://www.yle.fi/suominyt/

19.11.2004 USP:n puhemiehistö Helsingissä:Edunvalvontaa ministeritasolla
Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö jatkoi syyskokouksessaan viime aikoina esillä olleiden asioiden ajamista. Jälleen puhuttiin ulkosuomalaispoliittisesta ohjelmasta, lähdeverosta, kansalaisuusilmoitusmaksusta ja Radio Finlandin lähetysten turvaamisesta. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevät- ja syyskokouksien olennainen osa ovat vierailut valtionhallinnon edustajien luona edistämässä ja ulkosuomalaisille tärkeitä asioita. Lokakuisen kokouksensa aikana USP:n kahdeksan varapuhemiestä ja puhemies Pertti Paasio tapasivat työministeri Tarja Filatovin, sisäasiainministeri Kari Rajamäen, toisen valtiovarainministerin Ulla-Maj Wideroosin sekä Yleisradion johtoa.
Lue lisää

8.11.2004 Ulkosuomalaisparlamentin lausunto liikenne- ja viestintäministeriön julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminta 2010 -raportista (julkaisuja 59/2004)
Ulkosuomalaisparlamentti toteaa, että Julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminta 2010 -raportti ei vastaa ulkosuomalaisparlamentin näkemyksiä siitä, miten Yleisradion tulisi palvella ulkosuomalaisia tulevaisuudessa. Raportti mahdollistaa kauhukuvan, jossa ulkosuomalaispalvelut jäisivät vain satelliittiin tai internetiin. Näiden lähetysten vastaanotto ulkomailla on paitsi vaikeaa tai mahdotonta, myös kallista niin vastaanottajalle että Yleisradiolle. Ulkosuomalaisparlamentti pitää huolestuttavana työryhmän esitystä, että päätäntävalta ulkomaille suunnatun ohjelmatarjonnan sisällöstä ja laajuudesta luovutettaisiin Ylen korkeimmalta päättävältä elimeltä, hallintoneuvostolta, operatiivisen johdon käsiin.
Lue lisää

3.11.2004 Kutsu ulkosuomalaisparlamentin neljänteen varsinaiseen istuntoon
Tervetuloa ulkosuomalaisparlamentin neljänteen varsinaiseen istuntoon, joka pidetään 23. – 24.5.2005 Helsingin Finlandia-talolla. Osallistumalla parlamentin istuntoon olette mukana edistämässä Teille tärkeitä asioita Suomessa. Samalla tapaatte muita USP:n toimintaan osallistuvia ulkosuomalaisia, jotka edustavat 405 ulkosuomalaisyhteisöä 33 maasta.

Istunnon lisäksi järjestetään jo perinteeksi muodostunut ulkosuomalaissenioriseminaari ja ulkosuomalaisnuorille tarkoitettu tapahtuma perjantaina 20.5.2005. Samana päivänä pidetään myös monikulttuurisia avioliittoja koskeva seminaari. Istunnon esityslista, seniori- ja ulkosuomalaisnuortentapahtuman ohjelmat ja yhteenveto aloitteista lähetetään viimeistään kuukausi ennen istuntoa.

Toivotamme teidät myös tervetulleeksi sunnuntaina 22.5.2005 Helsingin Tuomiokirkossa pidettävään ulkosuomalaisjumalanpalvelukseen. Samana päivänä USP:n alueet pitävät aluekokouksiaan. Maanantaina 23.5.2005 kokoonnumme Helsingin kaupungintalolla järjestettävälle iltavastaanotolle, jonne kaikki istuntoon osallistuvat ovat tervetulleita.
Lue lisää

3.11.2004 Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina -yleisöseminaari Helsingissä 20.5.2005
Siirtolaisuusinstituutti yhteistyössä ulkosuomalaisparlamentin (USP) kanssa järjestää Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina- seminaarin Helsingissä 20. toukokuuta 2005. USP:n 4. istunnon yhteydessä järjestettävä seminaari on tarkoitettu ensisijaisesti USP:n istuntoon osallistuville ja muille ulkosuomalaisille. Seminaarin aamupäivätunnit omistetaan asiantuntijaesitelmille ja niitä koskevalle keskustelulle. Iltapäivällä kokoonnutaan workshopeihin. Aamupäivän esitelmöitsijöiksi ovat lupautuneet kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä Lapin yliopistosta, Kirkon Perheasiain keskuksen johtaja Martti Esko Helsingistä ja Kulttuurien välisen viestinnän professori Liisa Salo-Lee Jyväskylän yliopistosta. Seminaarin järjestelyistä vastaavat tutkimuspäällikkö Elli Heikkilä Siirtolaisuusinstituutista Turusta, USP:n Keski-Euroopan varapuhemies, perhepsykologi Päivi Oksi-Walter Saksasta ja toimittaja, tutkija Ritva Viertola-Cavallari Italiasta. Seminaaria koskevat tiedustelut voi lähettää sähköpostiosoitteeseen siltaseminaari@suomi24.fi

Opas monikulttuurisiin avioliittoihin aikoville
Projekti monikulttuurisiin avioliittoihin aikoville tarkoitetun oppaan aikaansaamiseksi on käynnistymässä. Tarvitsemme eri puolilla maailmaa asuvien suomalaisten asiantuntemusta mm. eri maiden avioliitto- ja perhelainsäädännöstä. Projektista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Ritva Viertola-Cavallariin (ritviecav@luukku.com).

3.11.2004 5 092 äänesti kunnallisvaalien ennakkoäänestyksessä ulkomailla
Kunnallisvaalien ulkomailla järjestetyssä ennakkoäänestyksessä annettiin yhteensä 5 092 ääntä. Se on runsaat 700 ääntä enemmän kuin vuonna 2000, jolloin kunnallisvaaleissa voitiin ensi kertaa äänestää myös ulkomailla. Suomen edustustojen äänestyspisteissä annettiin 4 822 ääntä ja laivoilla 270. Vilkkainta äänestys oli Espanjassa, jossa ääniä kertyi 1 056, toiseksi eniten, 258 ääntä annettiin Brysselissä ja kolmanneksi eniten, 206 ääntä Ranskassa. Isossa-Britanniassa oli 194 äänestäjää, Saksassa 162, Ruotsissa ja Kosovossa kummassakin 138.

14.10.2004 Radio Finlandin tulevaisuus yhä epäselvä (SR Sisuradio)
Yleisradion ohjelmia maailmalle lähettävän Radio Finlandin yllä heiluu yhä viikate. Suomen hallituksen asettaman, Ylen roolia pohtineen, työryhmän mielestä yleisradion johdolla tulee olla täysi vapaus päättää itse ulkomaanohjelmien sisällöstä ja laajuudesta. Työryhmä jätti mietintönsä keskiviikkona. Lue lisää: http://www.sr.se/sisuradio/nyheter/artikel.asp?artikel=486809

11.10.2004 Yle: Radio Finland valtion vastuulle (Sisuradio)
Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja esittää, että Radio Finlandin toiminta turvattaisiin Suomen valtion suoralla rahoituksella. Ylen johto on uhannut lopettaa tavanomaiset ulkomaanlähetykset vuoden 2006 loppuun mennessä. Tiistai-iltana ulkosuomalaisparlamenttia kuullut hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen rauhoittelee kuitenkin, ettei mitään päätöksiä vielä ole tehty. Lue lisää: http://www.sr.se/cgi-bin/sisuradio/nyheter/artikel.asp?artikel=482656

11.10.2004 Ulkoministeriö uudisti Virtual Finland -verkkosivuston
Ulkoministeriön viestintä- ja kulttuuriosasto on julkistanut uudistetun Virtual Finland -palvelun. Vuonna 1995 perustettu Virtual Finland on suunnattu ihmisille, jotka tarvitsevat kattavaa ja ajankohtaista tietoa Suomesta ja suomalaisista. Palvelua on vuosien varrella päivitetty, mutta kokonaisvaltaisesti se uudistetaan nyt ensimmäistä kertaa. http://virtual.finland.fi/

16.9.2004 Suomen kirkko ulkomailla huolissaan Yleisradion ulkosuomalaispalveluista
Suomen Merimieskirkko ja Suomen ev.-lut. kirkon Kirkkohallituksen ulkosuomalaistyön toimisto ovat huolestuneina seuranneet Yleisradion suunnitelmia vähentää ulkosuomalaisille kohdennettua palvelua.
Yleisradion ulkosuomalaisille kohdistetut radio- ja TV-lähetykset muodostavat yhteyden kotimaahan ja sen kulttuuriin tavalla, joka tukee ulkomailla liikkuvien ja asuvien suomalaisten identiteetin säilymistä ja ajantasaisena pysymistä. Tämä on kansakuntamme yhteisten etujen mukaista. Yleisradion itsensä tekemien tutkimusten mukaan ohjelmien lähettäminen suomalaisille maailmalla nauttii suomalaisten kannatusta julkisen palvelun tehtävänä.
Yleisradiossa oli harkittu ja valmisteltu varsin pitkälle meneviä suunnitelmia ulkosuomalaisten ja tilapäisesti maailmalla olevien suomalaisten radiopalvelujen supistamisesta lähivuosina. Palvelut jäisivät vain satelliitteihin tai internetiin. Niiden vastaanotto on kuitenkin usein vaikeaa tai mahdotonta, ja joka tapauksessa kalliimpaa kuin radion kuuntelu.
Lue lisää

14.9.2004 Kannanotto ulkosuomalaislähetysten puolesta
Suomi-Seura ja ulkosuomalaisparlamentti vetosivat suomalaislehtien päätoimittajiin ulkosuomalaislähetysten säilyttämisen puolesta:

Arvoisa päätoimittaja,
Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö ovat kesän aikana ottaneet kantaa Yleisradion tehtävään palvella suomalaisia maailmalla. Yleisradiossa oli harkittu ja valmisteltu varsin pitkälle meneviä suunnitelmia ulkosuomalaisten ja tilapäisesti maailmalla olevien suomalaisten radiopalvelujen supistamisesta lähivuosina. Palvelut jäisivät vain satelliitteihin tai internetiin. Niiden vastaanotto on kuitenkin usein vaikeaa tai mahdotonta, ja joka tapauksessa kalliimpaa kuin radion kuuntelu. Julkinen keskustelu on hidastanut Yleisradion suunnitelmia, mutta ei välttämättä muuttanut niitä.
Lue lisää

13.8.2004 JULKILAUSUMA
Ulkosuomalaisparlamentin Välimeren maiden, Lähi-idän ja Afrikan edustajat ovat Helsingissä 9.8.2004 pitämässään kokouksessa antaneet seuraavan julkilausuman:
- Yleisradion tulee jatkaa radionsa vapaata saatavuutta koko maailmassa vähintäänkin nykyisessä laajuudessa.
- Yleisradion tulee lähteä mukaan maailmanradion digitalisointikehitykseen muun Euroopan tavalla. Parikymmentä eurooppalaista radioyhtiötä on aloittanut digitaalisen kaukolähetystoiminnan, muun muassa Sveriges Radio.
- Suomalaiset maailmalla eivät saa joutua heikompaan viestintäasemaan kuin esimerkiksi ruotsalaiset - nimenomaan ajatellen vastaanoton maksuttomuutta.
- Yleisradion ei tule profiloitua matkapuhelin- ja internetalan apuyhtiöksi ja sisällöntuottajaksi, vaan Yleisradion tulee tarjota julkisen palvelun vaihtoehto kalliille matkapuhelin- ja nettipohjaisille järjestelmille, eetterin kautta. Satelliittitelevisiolähetykset tulisi saada maksutta nähtäviksi, samaan tapaan kuin esimerkiksi Deutsche Welle, Ranskan TV5, BBC World, Kroatian ulkomaantelevisio tai Hollannin ulkomaantelevisio. Ylen satelliittiradiot ovat nyt saatavilla maksutta, mikä myönteisenä todettakoon.
Lue lisää

14.6.2004 Ulkomailla äänesti kolmannes enemmän kuin viime eurovaaleissa
Ulkoasiainministeriön tiedote 141/2004 11.6.2004 Suomen edustustojen ulkomailla toimittamissa Euroopan parlamentin vaaleissa annettiin 9 832 ennakkoääntä, mikä on noin kolmannes enemmän kuin vuonna 1999, jolloin ääniä kertyi yhteensä 7 418. Ruotsissa äänestäjiä oli 1 406 (1 108 vuonna 1999), Belgiassa 967 (736), Saksassa 693 (498) ja Espanjassa 487 (344). Yksittäisistä äänestyspaikoista vilkkaimmin äänestettiin Brysselissä, jossa kävi 940 äänestäjää. Tukholmassa kävi 531 ja Lontoossa 304 äänestäjää. Europarlamentin vaaleissa ulkomailla äänestäneiden määrä on merkittävästi pienempi kuin eduskunta- tai presidentinvaaleissa. Viime eduskuntavaaleissa 2003 ulkomailla annettiin 26 750 ääntä ja vuoden 2000 presidentinvaaleissa 37 006 ääntä. Europarlamentin vaaleissa vakinaisesti EU-maissa asuvat suomalaiset voivat rekisteröityä äänestäjiksi asuinmaissaan. Tällöin heillä ei ole äänioikeutta Suomen europarlamenttiedustajien vaaleissa. Europarlamenttivaalien äänestysprosentti oli Suomessa 41,1. Äänestysvilkkaus kasvoi selvästi edellisistä EU-vaaleista. Koko EU:n äänestysprosentti on jäämässä 44,2 prosenttiin.
Oikeusministeriön vaalisivut http://www.vaalit.fi

14.6.2004 Ulkomaanmediakeskustelusivut
Suomi-Seuran johtokunnan jäsen Juhani Niinistö on avannut yksityiset ulkomaanmediasivut osoitteessa http://www.ulkomaanmedia.net Viestintä ulkomaille näyttää olevan ajankohtainen aihe Suomessa, oli sitten kyse ulkosuomalaisten radio- ja televisiopalveluista tai vähiin käyneestä vieraskielisestä ulkomaantiedotuksesta.

14.6.2004 Radio Finlandin lähetykset säilytettävä
Tuoreiden lehtitietojen (Helsingin Sanomat 9.6.2004) mukaan Yleisradio on lakkauttamassa ulkosuomalaisille tarkoitetun radiokanavan Radio Finlandin perinteiset lyhyt- ja keskiaaltolähetykset. Jatkossa lähetyksiä voisi kuunnella vain satelliitin välityksellä tai maksullisesti internetissä. Ylen palvelut ulkomailla asuville Suomen kansalaisille supistuisivat todella tuntuvasti, koska näitä lähetyksiä kuunnellaan pääsääntöisesti juuri lyhyt- ja keskiaaltolähetyksiä vastaanottavista maailmanradioista. YLE Radio Finlandin palvelu on maailmanlaajuista, ja kanavan kohderyhmänä ovat noin 250 000 ulkomailla asuvaa Suomen kansalaista sekä lisäksi huomattava määrä muita ulkosuomalaisia ja matkailijoita. Radio Finland pitää yllä ulkosuomalaisten yhteyttä Suomeen, tukee suomalaisen kulttuurin harrastusta ulkomailla sekä suomen ja ruotsin kielen säilymistä ulkosuomalaisten ja heidän jälkeläistensä keskuudessa. Radio Finlandin kulujen osuus YLE:n radiotoiminnan talousarviosta on vain noin 3 %.
Lue lisää

14.6.2004 EU:n jäsenmaille yhteinen koulutuspassi
Ensi vuonna kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa otetaan käyttöön yhteinen koulutuspassi, jonka tarkoituksena on parantaa opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkuvuutta EU:ssa. Harhaanjohtavasti europassin nimellä kulkevaan asiakirjaan voi kerätä henkilökohtaiset tiedot esimerkiksi koulutuksesta ja kielitaidosta. Kyseessä on siis yhteinen eurooppalainen CV eli ansioluettelo. Yhtenäistämisen uskotaan helpottavan tähän asti erilaisten opiskelu- ja pätevyyspapereiden vertailua. Koulutuspassiin kerätyt tiedot eivät kuitenkaan tarkoita esimerkiksi jäsenmaissa erilaisten tutkintojen tunnustamista. Lomakkeen voi ensi vuonna saada esimerkiksi kouluviranomaisilta tai sen voi ladata internetistä. Suomessa koulutuspassin käyttöönotosta vastaa Opetushallitus. Lomake tulee olemaan kaikilla EU:n virallisilla 20 kielellä. Esimerkiksi suomalaisen on kuitenkin täytettävä tiedot liitteineen ranskaksi, jos mielii opiskelemaan ranskalaiseen oppilaitokseen. "Tämä helpottaa huomattavasti paperisotaa, joka muutoin on hyvin mittava", opetusministeri Tuula Haatainen (sd) arvioi hanketta jäsenmaiden ministerikokouksen jälkeen Brysselissä. Koulutuspassin saama suosio riippuu muun muassa siitä, kuinka hyvin työnantajat ja oppilaitokset ottavat uudistuksen vastaan. Käyttöönotto riippuu myös siitä, millaista palautetta nuorisolta tulee, eli onko siitä hyötyä esimerkiksi Saksassa", neuvotteleva virkamies Simo Juva opetusministeriöstä arvioi.

3.6.2004 Ulkosuomalaisille annettu virheellistä tietoa äänioikeudesta
Kymmenettuhannet ulkomailla asuvat suomalaiset ovat saaneet ilmoituksen äänioikeudesta kahdesta maasta. Postiluukusta on kolahtanut kaksi ilmoitusta äänioikeudesta: yksi Suomesta, toinen jostain toisesta EU-maasta. Väestörekisterikeskus joutuu lähettämään kymmenille tuhansille äänestäjille oikaisukirjeitä, joissa ilmoitetaan, ettei ihmisellä olekaan äänioikeutta Suomessa, koska hänet on merkitty myös toisen maan äänioikeusrekisteriin. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä kertoo, että äänestäjiä hämmentävä kaksoisäänioikeus johtuu siitä, että maiden äänioikeusrekisterit valmistuvat eri aikoihin. Jääskeläinen toteaa, että ainoa ratkaisu tähän olisi se, että EU säätäisi vaaliluettelot valmistumaan samaan aikaan joka maassa.

3.6.2004 Nuorille oma EU-portaali
Jos aiot opiskelemaan tai töihin tai lomalle toiseen EU-maahan, jos haet tietoja tapahtumista tai mahdollisuuksista Euroopassa, jos sinulla on kommentteja tai kysymyksiä EU-asioista, Euroopan komission avaama uusi nuorten tarpeisiin kehitetty portaali on hyvä aloituspaikka. Portaalin kautta saat Eurooppaa käsittelevää tietoa, uutisia ja voit keskustella kaikista EU-asioista, jotka liittyvät nuorisoon. EU:n nuorisoportaalin ovat kehittäneet nuoret eurooppalaiset toisille Euroopan nuorille. Lue lisää: http://europa.eu.int/youth

3.6.2004 Eurooppalainen sairaanhoitokortti käyttöön 1.6. alkaen
EU-jäsenmaissa otettiin 1.6.2004 käyttöön eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortin avulla on mahdollista saada välttämätön sairaanhoito oleskeltaessa tilapäisesti toisessa EU-jäsenvaltiossa. Kortti osoittaa, että henkilö on sairausvakuutettu jossakin jäsenmaassa ja että hänellä on oikeus saada toisessa jäsenmaassa oleskelun aikana välttämätön sairaanhoito. Eri jäsenvaltioissa myönnettävät kortit ovat ulkoasultaan yhteneväisiä. Käyttöönotettava kortti korvaa tähän asti käytetyt paperiset sairaanhoitolomakkeet. Päätökset sähköisen eurooppalaisen kortin käyttöönotosta tehdään myöhemmin. Lue lisää

28.4.2004 Ulkosuomalaisparlamentin kyselyn tuloksia
Ulkosuomalaisparlamentin kysely lähetettiin 410 yhteisölle. Sen lisäksi sitä mainostettiin usp:n tiedotteiden sekä nettisivujen kautta. Vastauksia tuli 72, mikä on 18 % usp:n toimintaan osallistuvista yhteisöistä. On kuitenkin huomioitava, että vastaajista osa edusti yhteisön kantaa, osa omia henkilökohtaisia mielipiteitään;. Kyselyt palautettiin seuraavasti:
-70 % internetin välityksellä
-18 % kirjeitse
-12 % faksin välityksellä
Lue lisää

11.3.2004 PLOTEUS-portaali auttaa löytämään tietoja eri puolilla Eurooppaa tarjolla olevista opiskelumahdollisuuksista
PLOTEUS-portaali tarjoaa tietoa EU-alueen maiden eriasteisista oppilaitoksista ja kursseista, kansallisista koulutusjärjestelmistä, mahdollisuuksista päästä mukaan eurooppalaisiin vaihto-ohjelmiin sekä yhteystietoja ja käytännön tietoa toiseen maahan muuttavalle. PLOTEUS-palvelun tarjoaa Euroopan komissio.Lisätietoja: http://europa.eu.int/ploteus

* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@uparlamentti.org

Päivitetty 1.8.2003 / Webmaster