Helsinkiläiset järjestöt toivovat Helsingin kaupungilta kestävää energiaratkaisua

Helsingin seudun Maan ystävät (Myhki) ja Helsingin yliopiston Maan ystävät (Hymy) valmistelivat Helsingin kaupungille jätetyn kunnallisaloitteen, jotta kaupunki osaltaan irtisanoutuisi viidennen ydinvoimalan rakentamisesta ja panostaisi voimakkaammin energian säästöön sekä uusiutuvien energialähteiden tuotantoon, esimerkiksi käynnistämällä tuulipuiston rakentamisen Helsingin vesialueelle. Myös TEP allekirjoitti aloitteen. Aloite luovutettiin kaupunginvaltuuston valtuustoryhmille 26.2.2003. Valtuusto ei ole viimeisimpien tietojen mukaan vielä käsitellyt aloitetta. Todennäköisesti sitä käsitellään syksyllä. Alla aloitteen liitteenä kansalaisjärjestöille tullut taustateksti ja sen jälkeen varsinainen kaupunginvaltuustolle lähtenyt aloite.

Helsingin kaupunki ja TVO

Helsingin kaupunki omistaa ydinvoimalahakemuksen jättäneestä Teollisuuden Voima Oy:stä noin 9,2 prosenttia. Suurin omistusosuus tulee Helsingin kaupungin tytäryhtiöstä Oy Mankala Ab:sta (vesivoimalaitos Kymijoessa), josta kaupunki omistaa 95,8 prosenttia. Pohjolan Voima Oy:stä Helsingin kaupunki omistaa 1,4 % ja Etelä Pohjanmaan Voima Oy:stä 8 % (Etelä-Pohjanmaan voima puolestaan omistaa Pohjolan Voima Oy:stä 4,3 %).

Teollisuuden voima Oy:n mukaan periaatepäätös sitoo omistajia ja se uskoo, että "kaikki omistajat lähtevät mukaan, koska kaikki olivat hakemuksen takana" (HS 16.6.2002). TVO:n hallituksessa päätös viidennen ydinvoimalan periaatepäätöksen hakemisesta valtioneuvostolta tehtiin yksimielisesti. Helsingin Energian toimitusjohtaja Seppo Ruohonen sanoo kuitenkin, että Helsinki ei ole vielä sitoutunut mihinkään. "TVO on itsenäinen yhtiö, joka hakee lupansa. Seuraava vaihe on katsoa, ketkä lähtevät mukaan hankkeeseen," Ruohonen painottaa. "Lähteekö Helsinki mukaan hankkeeseen, se kysytään erikseen. Tämä menee tietyssä järjestyksessä".

Tarkkaan ottaen TVO:n hallituksen päätökseen sisältyy lausuma, että Mankalan osalta ydinvoimalaan osallistuminen edellyttää omistajan eli Helsingin kaupungin päätöstä. Mielestämme Helsingin tulee tehdä ydinvoimalan rakentamisen osalta kielteinen päätös.

Sen lisäksi, että ydinvoima edustaa kestämätöntä energiantuotantoa, periaatepäätös viidennestä ydinvoimalasta voi tulla kalliiksi Helsingin kaupungille ja kaupunkilaisille. Ydinvoimalan kustannuksiksi on arvioitu 1,7-2,5 miljardia euroa, jolloin Helsingin osuus olisi 200 miljoonan euron paikkeilla. Näin suoraviivaista ydinvoimalan rahoitus ei kuitenkaan ole, sillä osa rahoituksesta katetaan lainalla. Nykyisten TVO:n reaktorien rahoitus järjestettiin siten, että osakepääoman osuus oli 20 prosenttia ja lainan 80 prosenttia. Samassa suhteessa Helsingin sijoitus viidenteen ydinvoimalaan olisi arviolta 40 miljoonaa euroa. Päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Uusiutuvat energialähteet

Tuulivoima on nopeimmin kasvava energiantuotantomuoto maailmassa. Markkinoiden keskimääräinen kasvuvauhti on ollut runsaat 30 % vuosittain. Suomen Tuulivoimayhdistyksen (www.tuulivoimayhdistys.fi)) ja Motivan (www.motiva.fi) mukaan tuulivoima voi olla taloudellisesti kilpailukykyinen ydinvoiman kanssa jo nyt. Arvelut sähkön hinnan noususta lähivuosina mitä todennäköisimmin entisestään vahvistavat tuulivoiman taloudellisuutta, onhan se polttoaineesta riippumaton energiantuotantomuoto. Tuulivoiman lisäksi esimerkiksi energiansäästöä, puuhakkeen käyttöä sekä biojätteestä tuotetun biokaasun tuottamista ja hyödyntämistä tulisi edistää Helsingin alueella.

Valtioneuvoston tekemän ja eduskunnan vahvistaman periaatepäätöksen mukaan viides ydinvoimala olisi sähköteholtaan 1000-1600 MW. Helsingin kaupunki omistaa TVO:sta noin 10 prosenttia, joka tarkoittaa kaupungin osalta noin 100-160 MW:n sähkötehoa. Se voitaisiin toteuttaa energiansäästönä kaupungin rakennuksissa sekä panostamalla uusiutuviin energialähteisiin.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tilaaman tuulivoimaloiden teknistaloudellisen sijoituspaikkaselvityksen mukaan tuulivoiman maksimikapasiteettia Helsingin vesialueilla on jopa yli 400 MW! (www.hel.fi/ksvàjulkaisuja ja selvityksiä/2001). Rannikon läheisille matalille alueille rakentaminen nimenomaan vaatii suuren kokoluokan hankkeita. Helsingin edustalle voitaisiin käynnistää esimerkiksi offshore

-tuulipuistohanke, joka koostuisi 2-2,5 MW tuulivoimaloista. Kaupunkisuunnitteluviraston raportin mukaan Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa on suunnitteilla useita vastaavia hankkeita.

Helsingin energiantuotanto

Helsingin energiantuotantorakenne ei ole tällä hetkellä kestävällä pohjalla. Lämmön hankinta perustuu kokonaisuudessaan fossiilisiin polttoaineisiin. Sähkön hankinnassakin fossiilisten polttoaineiden osuus on 66% ja ydin- ja ostosähkön osuus 28,3%, uusiutuvien energialähteiden jäädessä 5,5 prosenttiin. (www.helsinginenergia.fi/vuosi2001/pdf.html).

Siten Helsingin kaupungin jättäytyminen pois ydinvoimalahankkeesta sekä panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin olisi kestävää energiataloutta edustava ratkaisu, josta helsinkiläiset voisivat olla ylpeitä.

Helsingissä 29.1.2003

Maija Mäntykoski
puheenjohtaja, Helsingin seudun Maan ystävät ry (Myhki)
Helsingin yliopiston Maan ystävät (Hymy)

Leo Stranius
puheenjohtaja, Maan ystävät ry

Kunnallisaloite Helsingin kaupungille

Helsingin kaupunki irti ydinvoimalahankkeesta!

Teollisuuden Voima Oy on saanut eduskunnalta periaatepäätöksen uuden ydinvoimalan rakentamisesta.

Helsingin kaupunki omistaa Teollisuuden Voima Oy:stä välillisesti kymmenisen prosenttia, pääosin tytäryhtiönsä Oy Mankala Ab:n kautta. Vaikka TVO teki ydinvoimahakemuksen muodollisesti yksimielisesti, TVO:n hallituksen päätökseen sisältyy lausuma, että Mankalan osalta ydinvoimalaan osallistuminen edellyttää omistajan eli Helsingin kaupungin päätöstä.

Helsingin kaupungin energiantuotanto ei ole mielestämme kestävällä ja riskittömällä pohjalla. Esitämme, että Helsingin kaupunki tekee päätöksen irtisanoutua ydinvoimalahankkeesta.

Laskennallisesti Helsingin kaupungin omistusosuus TVO:sta vastaisi uuden reaktorin sähkötehosta noin 100-160 MW:a. Tämä sähköteho olisi toteutettavissa energiansäästöä sekä uusiutuvia energialähteitä, kuten bioenergiaa ja tuulivoimaa hyödyntäen.

Esitämme, että Helsingin kaupunki sijoittaa ydinvoimainvestointia vastaavan summan energiansäästöön ja uusiutuviin energiantuotantomuotoihin. Helsingin kaupungin tulee ensi tilassa mahdollistaa tuulipuistojen rakentaminen Helsingin merialueelle, sekä kaavoituksellisesti että taloudellisesti.

Allekirjoittajina Helsingissä toimivia järjestöjä ja Helsingin asukkaita