Hallituksen puheenjohtajan haastattelu

Mia Leskinen aloitti tehtävänsä hallituksemme uutena puheenjohtajana tämän vuoden alusta. Edessä odottaa haasteellinen taival järjestömme johdossa. Seuraavassa haastattelussa tutustumme Miaan hieman tarkemmin.

1) Kertoisitko jotain itsestäsi; koulutus, perhesuhteet, kuinka asut, miten vietät vapaa-aikasi ja mitä harrastat?

Valmistuin DI:ksi -99. (Tein muuten diplomityöni aurinko-energiaan liittyvästä aiheesta.) Olen ollut naimisissa vajaan vuoden ja minulla on maailman ihanin pieni poika (9 kk). Asumme Töölössä kerrostalossa (ahtaasti). Sijainti on ihanteellinen julkisten kulkuneuvojen ja pyöräilyn kannalta. Vapaa-ajan käsite on minulle tällä hetkellä hieman vieras (kun en ole töissäkään).

Elämäni on aika totaalisesti muuttunut viimeisen vuoden aikana: esikoisemme syntyi ja olen ollut lähes vuoden äitiyslomalla. Sitä ennen harrastin vapaa-aikanani liikuntaa, käsitöitä, lukemista sekä ystävien ja sukulaisten kanssa seurustelua. Jokavuotinen vaellus Lapissa ehti myös muodostua tavaksi ennen Akselin syntymää. Saas nähdä, mitä vielä nyt ehdin harrastaa. Uintiharrastus on jo palannut, mutta muutoin ylimääräinen aika kuluu enimmäkseen Akselin kanssa seurusteluun (ihan omasta vapaasta tahdosta).

2) Miten sait alun perin tietoa TEPistä ja milloin liityit jäseneksi?

Sain tietää TEPistä North Sun -96 konferenssissa, kun työtoverini Petri Konttinen oli järjestänyt TEPin esittelyn sinne. Olin suorastaan vihainen Petrille, kun hän ei ollut kertonut mitään TEPistä, vaikka olimme olleet töissä samassa labrassa jo koko kesän. Tästä kokemuksesta viisastuneena kerron itse aina muistaessani uusille töihintulijoille TEPistä. Liityin jäseneksi lähes saman tien.

3) Kauanko olet ollut hallituksen toiminnassa mukana ja miten olet viihtynyt?

Hallituksessa olen ollut vuodesta -99 asti. Ilmeisesti olen viihtynyt hyvin, kun vieläkin olen mukana :) Vakavasti ottaen: lataan akkuja näiden ihanien ihmisten seurassa. Töissä ja lehtiä lukiessa tuntuu usein siltä, että olen aina vähemmistössä. TEPissä olen tavannut ihmisiä, jotka ajattelevat monesta asiasta samoin kuin minäkin. Se on todella virkistävää.

4) Mitkä ovat mielestäsi TEPin vaikuttavimmat saavutukset?

Hävettää sanoa, mutta en tunne TEPin historiaa riittävän hyvin osatakseni poimia tällaisia. Mutta ainakin olemme onnistuneesti pitäneet yllä tekniikan etiikan keskustelua, kuten esitteessämme kerrotaan. Myös Green Namibia Eco Centren perustaminen on hieno saavutus, sillä todella vaikutetaan siellä elävien ihmisten toimeentuloedellytyksiin sekä uusiutuvien energioiden ja kehitysmaihin soveltuvan teknologian leviämiseen. Kaiken kaikkiaan Namibiassa TEP on saanut paljon hyvää aikaan. Myös Bolivian kylien sähköistysprojekti vaikuttaa lupaavalta, tosin se on vasta alkutaipaleellaan.

5) Mitä asioita ajattelit voimakkaimmin omalta osaltasi painottaa TEP:in toiminnassa lähivuosien aikana?

En ole laatinut mitään suunnitelmaa, mutta omat mielenkiintoni kohteet ovat ympäristö- ja energia-asiat ja sitä kautta kehitysmaiden naisten asema. Rauhantyö on aivan perustavanlaatuinen asia, sitä en meinannut muistaa edes mainita. Väkivallattomuus kuuluu peruslähtökohtiini. TEPin toiminnan painotukset syntyvät todennäköisesti maailman ja Suomen tapahtumien myötä; reagoimme tapahtumiin antamalla lausuntoja, järjestämällä TEP-klubeja päivänpolttavista kysymyksistä ja ottamalla kantaa asioihin.

6) Kantasi ydinvoimaan?

Hankala kysymys vastattavaksi lyhyesti, mutta yritän: Aikaisemmin olin jyrkästi vastaan, mutta nyt kantani on hiukan laantunut. Ajattelen, että pohjoismaisella mentaliteetilla hoidettuna ydinvoimalaitos saattaa olla kohtalaisen turvallinen, ja siten varsin vähäpäästöinen voimanlähde. Viidettä ydinvoimalaa enempää ei Suomeen mielestäni kuitenkaan mahdu johtuen energiantarpeen rakenteesta. Viidennenkin ydinvoimalan suhteen kallistuin kielteiselle kannalle, olin myös tekemässä TEPin kannanottoa. En kuitenkaan ollut ihan mahdottoman pettynyt eduskunnan ratkaisusta. Pelkään kyllä pahoin, että tällä on vaikutusta siihen, miten uusiutuviin energialähteisiin panostetaan, vaikka miten yritettäsiin väittää muuta. Mielestäni meidän tulisi myös näyttää esimerkkiä kehitysmaille, missä on tulevaisuudessa suurin energiantuotannon lisäystarve. On vastuutonta sanoa heille, että tehkää niin kuin me sanomme, älkää niin kuin me teemme.? Sen takia pitäisi keskittyä uusiutuvien energialähteiden kehittämiseen.

7) Minkä suuruinen olisi mielestäsi kohtuullinen valtion tuki kehitysmaille EU-maissa ja miksi?

Pikemminkin kuin tuen määrästä puhuisin mieluummin sen laadusta. Vaikka annettaisiin miten paljon tahansa, ei siitä ole hyötyä, jos avun perillemenoa ei ole varmistettu. Pitäisi keskittyä sellaisiin tukimuotoihin, joissa on otettu huomioon vastaanottajamaan kulttuuri ja varmistettu, että tuki menee varmasti eniten tarvitseville eikä välistävetäjille. Tutkimustenkin mukaan parhaita projekteja ovat ne, joissa kohdemaan naiset ovat mukana nimenomaan projektin suunnitteluvaiheesta alkaen. Kun nämä asiat huomioidaan, saatetaan 0,7 % tuellakin saada jo jotain aikaiseksi.

8) Terveisesi jäsenistöllemme:

Tervetuloa mukaan toimintaan! Järjestämme TEP-klubeja ihan teidän iloksenne (no tietysti myös vähän omaksikin). Jos teillä on jotain toivomuksia toiminnan suhteen, niin kuuntelemme niitä mielellämme. Suoraan sanoen on vähän ongelma, kun emme tiedä, miten parhaiten palvelisimme jäsenistöämme. Valitettavasti toimintamme on kovin Helsingin seutu -painotteista, mutta tänä vuonna yritämmekin laajentaa toimintaa hieman muuallekin. (Tosin jäsenistäkin yli puolet asuu Helsingin seudulla.) Jos vain löytäisimme paikkakunnaltasi jonkun innostuneen henkilön avuksemme, järjestäisimme mielellämme sinnekin jotain tapahtumaa.

Kiitos niille, jotka ovat muistaneet maksaa jäsenmaksunsa joka vuosi. TEP on pieni yhdistys, ja kaikki jäsenmaksut kuluvat tarkkaan toiminnan pyörittämiseen. TEP-tiedotteen julkaiseminen ja lähettäminen on yksi suurimmista menoeristä. Namibian ja Bolivian projekteihinhan haetaan rahat erikseen, joten niihin ei kulu jäsenmaksuja.