Uusiutuvaa Energiaa 10:een Bolivian Vuoristokylään

Kyläläiset odottamassa kyläkokouksen alkua Kumaran kylässä Boliviassa

Projektin taustaa

Vuoden 1998 alussa tuli Boliviasta Kurmi-kansalaisjärjestöltä (Apoyo al Desarrollo Sostenible Interandino) pyyntö PV-aurinkopaneelijärjestelmän (PV=photo voltage) hankkimiseksi kahdeksaan vuoristokylän kouluun. Pyyntö tuli TEP'ille Suomen Tinku ry:n kautta. Keväällä 1998 TEP lähetti Kurmi'lle rahat kahden PV-paneelijärjestelmän rakentamiseksi, jotka asennettiin paikallisin voimin.

Ulkoministeriön Kehitysyhteistyöosasto (KYO) myönsi hankkeen valmistelumatkaan avustusta, ja matka tehtiin elo- syyskuussa 2000 (matkaraportti julkaistiin TEP-tiedotteissa 3 ja 4/2001). Matkalla tarkastettiin myös kahden aiemmin asennetun PV-paneelijärjestelmän asennukset. TEP jätti hankerahoitusanomuksen otsikon mukaiseen kolmivuotiseen projektiin syyskuun lopulla 2001. Myönteinen päätös projektin rahoituksesta saatiin maaliskuussa 2002. Allekirjoittanut teki hankkeen käynnistämismatkan Boliviaan huhti – toukokuussa 2002.

Projektin tarkoitus

Hankkeen tarkoituksena on hankkia PV-aurinkopaneelijärjestelmä kymmeneen vuoristossa sijaitsevaan syrjäkylän kouluun tai toimintakeskukseen riippuen siitä, kummassa on paremmat mahdollisuudet iltakurssien järjestämiseen luku- ja kirjoitustaidottomille, joita kylien naisista on 80-90 % ja miehistä 60-70 %. Kouluissa valaistaan 1-2 luokkahuonetta ja opettajan asunto, joka perinteisesti on koulurakennuksen yhteydessä. Näin luodaan myös paremmat edellytykset saada opettajat pysymään syrjäkylien kouluissa. Toimintakeskuksissa valaistaan kokous- ja kylätoimikunnan tilat.

Kolmessa isommassa koulussa järjestelmään liitetään myös pieni tuuliturbiini energian saannin varmistamiseksi. Näin saadaan samalla kerätyksi tietoja alueen tuuliolosuhteista, joista ei ole tilastoja saatavana. Kyliin tulevat paikallishallinnon hankkimat radiopuhelimet saavat myös energiansa em. järjestelmistä.

Projektiin sisältyy myös kaksi 6 kk pituista aurinkokeitinkurssia. Kurssilaiset sitoutuvat käyttämään rakentamiaan aurinkokeittimiä ja ”heinälaatikoita” kurssin aikana vähintään 3 kertaa viikossa ja kokoontumaan kolmen viikon välein laittamaan ruokaa ja keskustelemaan yhdessä kokemuksistaan. Kokouksissa opetetaan uusia reseptejä ja ruoanlaittoa aurinkokeittimillä. Jokaisen kurssilaisen kotiin rakennetaan myös tehokas savuhormilla varustettu puu-uuni, joten kurssilla rakennetuilla laitteilla voidaan valmistaa ruokaa sääoloista riippumatta. Kun perinteiset keittotilat saadaan savuttomiksi, niin erityisesti lasten ja naisten silmä- ja keuhkosairaudet vähenevät.

Kaikkiin kymmeneen kylään perustetaan myös uusiutuvien energialähteiden infokeskus, joista asukkaat saavat tietoa erilaisista uusiutuvista energiantuottomahdollisuuksista.

Kolmessa kylässä tehdään esiselvitys pienvesivoiman käyttömahdollisuuksista. Voimaloiden yhteyteen ei rakenneta patoja, vaan osa läheisen joen vedestä johdetaan rinteeseen tehtävää loivaa kaivantoa pitkin muutaman kuution kokoiseen altaaseen, josta se juoksutetaan putkessa alhaalla olevaan vesiturbiiniin. Voimalan jälkeen vesi palautuu takaisin omaan uomaansa, joten ympäristölle aiheutuva haitta on hyvin vähäinen.

Projekti luo myös edellytyksiä paikalliselle intiaanikulttuurien kehittämishankkeelle, jolla perinteisiin arvoihin ja traditioihin perustuen tuetaan alkuperäiskansojen identiteettiä ja omien oikeuksien tiedostamista. Samalla edistetään syrjäkylien ihmisten elinolojen paranemista, uusien toimeentulomahdollisuuksien kehittämistä ja siten uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Projekti toteutetaan yhdessä paikallisten Kurmi ja Kawsay kansalaisjärjestöjen kanssa käyttäen paikallista työvoimaa ja mahdollisimman paljon paikallisia asiantuntijoita ja materiaaleja.

Budjetti ja rahoitus

Projektibudjetin kokonaissumma on 67.658 E. Omarahoitusosuus 20 % katetaan osaksi vapaaehtoistyönä, mutta vähintään 10 % on oltava rahana. Projektibudjetti on seuraava:

Vuosi

2002

2003

2004

Järjestön omarahoitus

6.118,50

4.469,75

2.943,25

KYO:n kehitysyhteistyötuki

22.874

16.819

11.773

Kyläläisten osuus

1.600

1.060

---

Kustannukset yhteensä (¤)

30.592,50

22.348,75

14.716,25

Tämänvuotinen rahallinen omavastuuosuus on siis vähintään 3.060 ¤, joka on tarkoitus saada kerätyksi yksityisiltä ihmisiltä, yhteisöiltä ja yrityksiltä. Ihanteellista olisi jos lahjoittajat sitoutuisivat säännölliseen avustamiseen koko projektin keston ajan. Toki kertalahjoituksiakin otetaan tietysti mielihyvin vastaan. Omarahoitusosuuden keräämiseen otan mielelläni apua vastaan: kontaktivinkkejä, kampanjaehdotuksia, esitteiden jakamista, tilaisuuksien järjestämistä jne. Lähden mielelläni esittelemään projektia sanoin ja kuvin kunhan vain kutsutaan. Oma rahallinen panoksesi on myös tervetullut. Laita lahjoitukseesi viite: Bolivia-projekti.

Projektin ja keräystilin no. on 104535-270318 (Nordea), (keräyslupa OKU822A).

Projektista on tehty esite, ja sitä saa tilata allekirjoittaneelta.

Projektin edistymistä on mahdollista seurata TEP’in www-sivuilta.

Arjo Heinsola,
Projektivastaava
p. 014 254 697, 040 840 6330
arjo.h@surfeu.fi