Aurinkokeittimiä Nepaliin


Joukko nepalilaisia opiskelijoita, opettajia ja eri järjestöjen edustajia tutustui keväällä aurinkokeittimien valmistukseen Katmandussa. Tekniikka Elämää Palvelemaan järjestön Jyväskylän osaston vetämällä kurssilla valmistettiin keittimiä pahvista ja tehtiin niissä ruokaa.

Kevyt, halpa ja saastuttamaton aurinkokeitin voidaan valmistaa puusta, pahvista, lasista ja foliosta tai paikallisia raaka-aineita käyttäen bambusta, vanhasta korista tai käytetyistä suurista teelaatikoista.

Keitin on tehokas: sen lämpötila voi nousta 150 asteeseen, ja siinä voi kypsentää mm. vihanneksia, kalaa ja lihaa. Ruokaa valmistettaessa tarvitaan hyvin vähän vettä, esimerkiksi kananmunat kypsyvät ilman vettä. Keitin toimii myös erinomaisena vedenkeittäjän - arvokas ominaisuus heikoissa hygieniaoloissa.

Kurssin jälkeen suomalaisten nepalilainen yhteistyökumppani Center for Rural Technology järjesti Katmandun temppelialueella avoimen näyttelyn, jossa esiteltiin yli kymmenen erilaista aurinkokeitinmallia.

Nepalin energian tarpeesta yli 75 prosenttia tyydytetään polttopuilla, joita naiset kantavat metsistä. Nepalilainen nainen käyttää keskimäärin kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä polttopuiden hakemiseen. Hän kantaa otsahihnan varassa jopa 50-60 kilon taakkoja pitkien matkojen takaa. Kun vuoristoisesta maasta häviävät metsät, lisääntyvät eroosio ja maanvyörymät.

Tekniikka Elämää Palvelemaan järjestö on aiemmin vienyt aurinkokeittimiä Namibiaan. Jyväskylän osaston Nepal-projektin tarkoituksena on helpottaa nepalilaisten naisten ja lasten työtaakkaa sekä vähentää metsien häviämistä.

Ryhmän jäsenet rahoittavat matkansa omista varoistaan, mutta projekti on saanut rahoitusta Suomen Psykologiseuralta ja ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista. Projektissa halutaan tutkia myös sitä, miten keittimien vastaanottaminen, käyttäminen ja rakentaminen onnistuu nepalilaiskylissä.


Julkaistu: Suomen Luonto 6-7/1994 s. 79
Teksti: Riitta Wahlström