Perustietoja aurinkokeittimistä
HISTORIAA
-
1700-luvun loppupuoliskolla
valmistettiin ensimmäinen tunnettu aurinkokeitin.
Sen valmisti sveitsiläinen Nicholas de Saussure (1740-1799). Aurinkokeitin
oli musta, eristetty laatikko useilla lasi-ikkunoilla ilman heijastinta,
ja se saavutti 160 C lämpötilan /1,2/
-
1800-l ensimmäiset
kyttökokemukset eri puolilla maapalloa:
-
Ensimmäinen käyttö Afrikassa 1837: englantilainen John Fredrick
Herchel, hiekkaan haudattu musta jalopuulaatikko ilman heijastinta 2-kertaisella
lasi-ikkunalla, saavutti 116 C lämpötilan /1,2/
-
Ensimmäinen käyttö Aasiassa, Intiassa (Bombay) 1878: englantilainen
William Adams, laatikko peilipyramidiheijastimella, esitti epäsuositun
ehdotuksen kuolleiden hindujen aurinkokrematoinnista /1,2/
-
Ensimmäinen käyttö Amerikassa, Kaliforniassa 1884: amer.
Samual Langley, laatikkomalli, käytettiin Mount Whitneyllä yli
4 km korkeudessa /1/
-
Aurinkokeitin kuten muukin aurinkoenergiatekniikka on teollisuusmaissa
jäänyt kokeelliseksi; syynä fossiilisten ym. energiamuotojen
halpuus sekä heikko ympäristötietoisuus
-
Maatalousmaissa on, paljolti kehitysyhteistyönä, 2. maailmansodan
jälkeen ollut runsaasti korkeateknologisen aurinkoenergian sovellusprojekteja,
mutta niukasti aurinkokeitinprojekteja - niistäkin suurin osa on epäonnistunut
kulttuuri- tai teknisistä syistä /3/
-
Kiinnostusta aurinkokeittimien käyttöön on ollut lähinnä
vain viimeisten parinkymmenen vuoden aikana; syynä väestönkasvun
ja metsien häviämisen uhat
-
Ensimmäinen tieteellinen aurinkokeitinkonferenssi pidettiin Stocktonissa,
Kaliforniassa kesäkuussa 1992
-
Tällä hetkellä maailmassa on käytössä arviolta
250.000 aurinkokeitintä /4/; noin puolella miljoonalla ihmisellä
on mahdollisuus aurinkokeittämiseen /5/, kun potentiaalisia käyttäjiä
on n. kaksi miljardia (huomattavat markkinat siis!)
-
- Kiinassa on käytössä yli 100.000 aurinkokeitintä
/6/
-
- Tiibetissä paraboloidinen aurinkokeitin on yleisin keittoväline
/7/
-
- Intiassa on käytössä yli 50.000 aurinkokeitintä;
keitintehtaita on yli 100 /8/
AURINKOKEITINTYYPIT
-
-
Laatikko
-
- eristetty laatikko lasi- tai muovikannella, yleensä myös ulkoinen
heijastin
-
- toiminta perustuu minikasvihuoneilmiöön
-
- lämpötila tyypillisesti 150 C
-
- riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 30 min
-
Paraboloidinen säteilynkeskittäjä
-
- paraboloidipeili
-
- valo heijastetaan fokuksessa olevaan keittoastiaan
-
- riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 10 min
-
Levykerääjä
-
- onttoja levyjä, joiden sisällä kulkeva neste tai kaasu
lämpenee auringossa
-
- kuuma neste tai kaasu johdetaan putkistoa pitkin keittoastioiden luo,
mahdollisesti hyvinkin pitkän matkan taakse
-
- mahdollisuus suuriin laitteisiin
Lisätietoja, kts. /3/
ETUJA
-
Metsien säästö (ja/tai sen teollinen hyväksikäyttö),
eroosion vähentyminen /9/; puuta poltetaan ruuanvalmistusta varten
miljoona tonnia päivässä, vastaten 100 neliökilometriä
metsää /3/; esim. Nepalin energiankulutuksesta puun polton osuus
on 98% /7/
-
Polttopuun keräykseen käytettävän (erit. naisten) ajan
säästö /9/, esim. afgaanipakolaisperhe Pakistanissa käyttää
keskimäärin 99 tuntia kuukaudessa /3/
-
Lannan säästyminen lannoitteeksi tai metaanisähkön
tuotantoon /3/
-
Rahan säästö (niille, jotka ostavat polttopuuta tai muuta
energiaa)
-
Terveyden parantuminen /3,9/
-
- savuttomuus => vähentää keuhko- ja silmäsairauksia
-
- palovammojen vähentyminen
-
- juomaveden puhdistaminen /10/
-
- aurinkokeittäminen säästää enemmän ruokien
vitamiineista kuin perinteinen keittäminen
ONGELMIA
-
Kuumissa maissa ihmiset syövät yleensä aamulla tai illalla
-
Ulkona ei haluta keittää, jos vieraanvaraisuussäännöt
vaativat ruokkimaan ohikulkijoita
-
Vaikea suunnitella niin halvaksi, että se olisi useimpien ulottuvilla
-
Kunnossapito voi olla vaikeaa maalaiskyläoloissa
-
Pakanoiden keittimellä valmistettua ruokaa saatetaan pitää
saastuneena
-
Jopa monet kehitysammattilaiset pitävät aurinkokeitintä
(ja muuta matala- teknologiaa) epäkiinnostavana ja -sopivana /7/
VIITTEET
/1/ Paul N. Cheremisinoff, Thomas C. Regino: Principles and Applications of
Solar Energy, Ann Arbor Science, 1978
/2/ Aden B. Meinel, Marjorie P. Meinel: Applied Solar Energy, An Introduction,
Addison-Wesley, 1976
/3/ Michael Grupp, New Prospects in Solar Cooking, GTZ, GATE, 1991
/4/ Shyam S. Nandivani: "Twelve Years Experience with Solar Cookers: Necessary
Tools for a Clean Environment", Proc. of the First World Conference on
Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/5/ "African Resource Center Campaign", Solar Box Cookers International
Newsletter, Fall 1993
/6/ X. Wang: "Solar Cooking in China", Proc. of the First World Conference on
Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/7/ Tor E. Allen: "Solar Cookers - A Solution Ignored", Proc. of the First
World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kali-
fornia, 1992
/8/ R. Devades: "Solar Cooking in India - Promotional Aspects", Proc. of the
First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton,
Kalifornia, 1992
/9/ The Solar Box Cooker Leader's Manual, Solar Box Cookers International,
1991
/10/ David A. Ciochetti, Robert H. Metcalf: Pasteurization of Naturally
Contaminated Water with Solar Energy, Applied and Environmental
Microbiology, Feb. 1984
Koonnut: Ari Lampinen (20.1.94)
"Kun Luoja haluaa soittaa kauniin sävelen, hän ei välitä
siitä, että soittimessa on säröjä." - J.L. Runeberg
(kansalliskirjailija)