| Sami

[tämä kirjoitus vieläkin kesken]Muistiinpanoissani mainitaan tästä (#ilmoitus)

Kenttä, noodit ja suhteet

Tämän mallin mukkaisesti voidaan tarkastella mitä tahansa tiedollista aineistoa, järjestää aineistoa uusien näkökulmien mukaan ja pyrkiä nostamaan esille olennaisimmat asiat. Erityisesti tässä on ajateltu hypertekstiaineistoa ja sen tarkastelua jollakin uudentyyppisellä hypertekstivälineellä.

Aluksi lyhyt selostus liittyen alla olevaan kuvaan:

1. Tunnistetaan (valitussa mittakaavassa ja valituissa ulottuvuuksissa) kenttä eli tila eli avaruus ja sen entiteettejä (eriväriset suorakaiteet). Ja luodaan ja järjestellään entiteettejä.

2. Nostetaan esille tärkeimmät ratkaisussa vaikuttavat asiat noodeiksi, ajatuskiteytymiksi, intellektuaalisiksi tihentymiksi (vaikutukset ja historia -nimiset entiteetit).

3. Käydään ajatuksella läpi noodien välisiä suhteita ja noodien asemaa toisiinsa nähden ja myös entiteettien välisiä suhteita tarkastellaan.

4. Koko ajan tallennetaan ja tallentuu tietoja em. assosioinnista entiteettien välillä (täsmälinkityksestä, "jäljistä", "toimituspoluista") ja kunkin noodin piiriin tulevista entiteeteistä (kuvassa vaikutukset-noodilla on piirissään neljä entitettiä ja historia-noodilla kolme). Pieni värillinen ympyrä linkin päässä on kahva, josta täsmälinkkeihin sisältyvä informaatio voidaan avata lukemista ja kirjoittamista ja aineiston järjestelyä varten.  

kenttä, noodit ja suhteet

Sami Määttä    8 maaliskuuta 2000    http://www.kaapeli.fi/~smaatta/kenosu.html

Backlink