<<  maisemat ja kaava 

 

ennen

nyt

tulevaisuudessa


Jokaisella paikalla on historiansa ja jokaisella historialla tekijänsä. Eestinkallion alueen meneillään olevaan muutokseen on loppujenlopuksi tarvittu kohtuullisen harvoja ihmisiä. Vanhan kartanon perikunta myi maat yksityiselle, joka puolestaan myi ne rakennusliike Arjatsalolle. Rakennusliike Haka osti Arjatsalon ja muuttui olosuhteiden pakosta aikanaan Hakan konkurssipesäksi.

Omistajien puolelta kaavaa valmisteli ja suunnitteli tilauksen saanut arkkitehtitoimisto. Espoon kaupungin kaupunkisuunnittelukeskuksessa sitä käsittelivät Espoonlahden suuralueen vastaavat henkilöt. Mikäli mukaan lasketaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenet, kaupungin hallitus ja valtuusto sekä muutoksia yrittäneet asukkaat järjestöineen, ihmismäärä tietenkin kasvaa.

Aloite kaavoitukseen tuli Arjatsalon puolelta. Arjatsalo oli jo Olaria hamutessaan syöttänyt ja juottanut poliittiset päättäjät puolelleen. Saunaseurassa - 60- ja 70-luvun epävirallisen espoolaisen päätöksentekoelimen leikillinen nimitys - hoidettiin suuret linjat. Tietenkin tarvittiin liikennesuunnittelijoita, alueen kaikenlaisia kartoittajia ja kaavojen piirtäjiä, mutta uskoaksemme Eestinkallion mitoitus ja rakennustapa ovat muutaman ihmisen aikaansaannosta.

Näillä ihmisillä on nimet. Ellei totista tarvetta ilmene, levätkööt he puolestamme rauhassa laakereillaan, eläkkeillään tai haudoissaan. Voihan olla, että myöhempi historiankirjoitus nostaa heidät jälleen esiin ja heidän nimissään julistetaan suunnittelukilpailuja ja perustetaan säätiöitä vaalimaan katoavaa espoolaista rakennusperinnettä. Historian ironia on arvaamaton.


<<  maisemat ja kaava