<< kronologia paperinen prosessi käsitteistä

Mitä kaavoitus on?

Omien kokemustemme mukaan asemakaavoitus on salaperäistä touhua. Vaikuttaa ristiriitaiselta: miten niin lainsäädännöllisesti julkiseksi säädetty viranomaistoiminta voi olla salaperäistä? Otetaan tavallinen espoolainen esimerkki.

Julkinen kaavoitusprosessi muhii aikansa kaupungin eri hallintokuntien uumenissa. Vihdoin päästään vaiheeseen, jossa lait ja asetukset määräävät ilmoittamaan, missä kaavaehdotukseen voi tutustua. Seuraa kaksi asiaa: ensinnäkin Espoon kaupunki tiedotusohjesääntönsä perusteella määrittää, missä mediumissa - yleensä sanomalehdessä - julkaistaan virallinen ilmoitus. Sitten nastoitetaan vastaavan sisältöinen A4 kaupugintalon pääilmoitustaululle ja kopiot siitä kaupungin sivutoimistojen ilmoitustauluille. Ja kas, julkisuusvelvoite on täytetty.

Tällä tavoin asuinympäristön muutoksesta kertova informaatio tavoittaa kaikki ne, joita tuo muutos koskee. On tietenkin oma häpeä, mikäli ei aktiivisesti seuraa ilmaisjakelulehdessä satunnaisesti julkaistavia virallisia ilmoituksia. Vielä suurempi häpeä lankeaa niiden onnettomien osaksi, jotka omista epäilyttävistä syistään ovat kieltäytyneet ilmaisjakelusta ja täydentävät maailmankuvaansa vain tilattavien sanomalehtien avulla. Näissä lehdissä (esim. HeSa) julkaistaan ilmoituksia vielä harvemmin.

Tämä julkinen salaperäisyys ei kuitenkaan lopu ilmoitteluun. Oletettavasti joskus joku aktiivinen espoolainen asukas saa tietää kotiseutuaan kohtaavasta muutoksesta ja haluaa tutustua asiaan tarkemmin. Hän suunnistaa Espoon keskuksen virastokombinaattiin ja aikansa harhailtuaan saattaa löytää kaupunkisuunnittelukeskuksen asiakaspalvelupisteen. Ystävällisesti joko asemakaava-arkkitehti tai -teknikko levittää hänen eteensä muutaman neliömetrin karttapaperin ja vastailee kysymyksiin. Viisastuneena hän ostaa (kopiot maksavat 3:- / sivu) kaavaselostuksen ja muutamia valokopioita (á 35:-) kaavakartoista ja palaa kotiin tutkimaan hankintaansa.

Voi olla, ettei hän ymmärrä katsomastaan ja lukemastaan kovinkaan paljoa. Sekä kaavakartta että kaavaselostus on laadittu kaavoituskielellä ja kaavoitusmerkeillä. Koulussa ei opetettu kaavoituskieltä ja asukkaamme sormi saattaa hakeutua suuhun tai päälaelle hilsettä raapimaan.

Joskus asukas ei ole tyytyväinen kotiseutunsa suunniteltuun kohtaloon ja muistuttaa ja valittaa. Ei riitä, että hän pystyy aisteillaan kuvittelemaan tulevan muutoksen. Hänen on lisäksi pystyttyvä tunkemaan näkemyksensä viranomaisformaattiin ja viranomaisten ymmärtämälle kaavoituskielelle. Hän tarvitsee avukseen juristin. Neliulotteinen maisema on typistettävä formaaliksi A4 -nipuksi ja oletettava, että muotoilut ja lauserakenteet pitävät yhtä sekä aistittavan todellisuuden että nippua tutkivan spesialistien ymmärryksen kanssa.

Pyydämme lukijalta anteeksi. Oman kaavavalituksemme tekstit ovat pitkälle kaavoituskielisiä. Ne kaikki on kerätty tähän osastoon. Muissa lokeroissa käytämme toisenlaista kieltä ja toisenlaisia kuvia.

 


<< kronologia paperinen prosessi käsitteistä