<< < >

 

MIKÄ MEITÄ HERMOSTUTTAA

Saatta vaikuttaa siltä, että suhtaudumme virkamiehiin ja poliitikkoihin ennakkoluuloisesti ja että he kenties ansaitsisivat enemmän ymmärrystä. Meillä muiden mukana on kuitenkin kokemusta siitä, miten demokraattisesti valitut luottamuselimet, keskeiset päättäjät sekä rahoittajat ja rakennuttajat sivuuttavat asukkaiden mielipiteet. Otan esimerkin, joka koskee kaavavalitustamme. Normaalin käytännön mukaisesti toimitimme valituksemme ympäristöministeriölle, joka puolestaan pyysi kaupunginhallitukselta perustelujamme koskevan selvityksen. Tämä selvitys on julkinen asiakirja, joten hankimme sen ja hämmästyimme sen surkeaa tasoa. Huomiotamme herätti erityisesti kaksi kohtaa: toinen koski alueen luonnetta, toinen sen palveluja. Aikaisemmissa asiakirjoissa ympäristöämme on kuvattu omakoti- ja pientalovaltaiseksi ja siksi valituksemme kohdistui erityisesti sinne suunniteltuun kerrostalomassaan. Näin kommentoi kaupunginhallitus: "Korttelin rakennusoikeudesta tulee 40 prosenttia toteuttaa pientaloina. Alueen kaupunkikuva tulee olemaan pientalomainen." Mikä on se matematiikka tai magiikka, jolla enemmistöltään kerrostaloja sisältävä alue muuttuu pientaloalueeksi?

Toinen päähuolemme koski alueen palveluita kuten kouluja ja päiväkoteja, joita ei ole riittävästi nykyiselläänkään. Miten hoidetaan uusien asukkaiden tarpeet? Vastaus kuului: "Alue tukeutuu ympäristössä oleviin ja tuleviin palveluihin". Kaavassa ei ole varattu tiloja sosiaalisiin tarkoituksiin ja lähiympäristön palvelut ovat ylikuormitettuja. Millä etäisyydellä sijaitsee se ympäristö, jonne uudet asukkaat osoitetaan? Vastauksista kuultaa läpi ajatus, että asukkaille voi ja saa sanoa mitä vain. Toinen loukkaava huomio on se, että meille ei anneta tietoja automaattisesti asianosaisina, vaan joudumme ne itse etsimään ja koostamaan hajavihjeistä. Ei niin että tiedot tai menettelytavat olisivat salaisia, mutta niistä ei kerrota ellemme itse osaa kysyä. Saimme aivan sattumalta tietää, että meillä on myös mahdollisuus kommentoida kaupunginhallituksen lausuntoa. Tämä kertoo siitä, että vahvistetuille demokraattisille oikeuksille ei anneta niiden todellista merkitystä eikä toteutumismahdollisuuksia. Kaiken lisäksi meidän pitäisi hallita juristin erityistiedot, lainkäytön terminologia ja keskimääräistä huomattavasti parempi kirjallinen ilmaisutaito, jotta olisimme valittajina uskottavia.

Ympäristön rakentaminen kuvaa länsimaista ajattelutapaa ja kulttuuria, jotka ovat pahassa murroksessa. Nykyinen talousmalli vaikeuttaa sellaisten muutosten aikaansaamista, jotka tuottaisivat luontoa ja ihmisiä kunnioittavia asuinalueita. Keinottelu tonttimaalla ja teollisen rakentamisen voitot estävät pienimuotoisen, hajautetumman rakentamisen ja edistävät asfaltoinnin ja betonoinnin leviämistä. Haluamme kuitenkin luottaa sellaisen poliittisen kulttuurin syntymiseen, joka tarjoaisi pehmeämmän tien ympäristön ja sosiaalisten ongelmien käsittelyyn. Sitä varten tarvitaan nykyistä paljon laajempaa julkisuutta sekä avoimuutta kaava-asioihin ja kaupungin hallintoon. Kaupunginhallituksen, valtuuston ja lautakuntien esityslistojen ja pöytäkirjojen lisäksi myös keskeiset suunnitelmat kuten kestävän kehityksen ohjelma, agenda 21, Espoon pitkäntähtäinen kehityssuunnitelma on saatava verkkoon. On luotava uusia keskustelun mahdollisuuksia kuntalaisten ja päättäjien välille ja kehitettävä uusia muotoja, joilla asukkaitten mielipiteet otetaan huomioon päätöksenteossa. Tarvitaan amerikkalaistyyppistä public hearing -menettelyä suunnittelun seuraamiseksi ja erilaisia osallistumistapoja, joilla asukkaat voivat vaikuttavat omaan ympäristöönsä ja ottavat siitä vastuun.

Koska suunnittelu tapahtuu yhä useammin tietokoneella, ei ole esteitä aineiston tuomisesta verkkoon jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Kaavaluonnosten esittely nykymuodossa ei ole toimiva, sillä siinä kaava ja todellinen ympäristö ei kohtaa. Yhteensovittamista voidaan parantaa visuaalisilla keinoilla, jotka auttaisivat kaavan vaikutusten selvittämisessä. Kaavakäsitteet ja merkinnät on yksinkertaistettava ja yhdenmukaistettava niin, ettei sama merkintä tarkoita eri asioita eri kaavoissa. Kaikki rakennuttajia palvelevat ja rakennusoikeutta piiloisesti lisäävät erikoismerkinnät on poistettava ja mahdollisuus kaavakielellä keinotteluun on lopetettava.

Emme ole ylioptimistisia verkon suhteen, sillä se tuo mukanaan uusia jännitteitä. Osa niistä johtuu todellisuuden ja digitaalisen julkisuuden kohtaamisesta, osa uuden ja vanhan poliittisen kulttuurin törmäämisestä

Sinikka Sassi 1997