<< kronologia paperinen prosessi
e = 0,x
Tämä tarkoittaa tehokkuuslukua eli sitä, kuinka paljon kerrosneliömetrejä saa suhteessa tontin pinta-alaan rakentaa. Esimerkiksi 1000 neliömetrin tontilla kaava e = 0,1 tarkoittaa 100 neliömetrin talon rakennusoikeutta. Jos e:n arvo ylittää 0,25, voidaan alkaa puhua kerrostaloista. Rakennusoikeus vaikuttaa kaavoituksen tärkeimmältä kysymykseltä, sillä se määrittää tontin arvoa eli siitä saatavaa hintaa.
kaupunkikuva
Jos tehokkuusluku oli hyvin täsmällinen käsite, kaupunkikuva ei sitä ole. On vielä kohtuullisen yksinkertaista pohtia, sopiiko Mannerheimintien varteen eduskuntataloa vastapäätä suunniteltu musiikkitalo kaupunkikuvaan vai ei. Pisanmäen ja Eestinkallion kaupunkikuva on jo paljon enemmän mielikuvitusta vaativa asia. Se lienee yhtä vaativa kuin Espoon mieltäminen kaupungiksi. Ehkä kaupunkikuvan asemesta voitaisiin puhua maisemasta tai jos kuvaa halutaan, niin maisemakuvasta. Maisemakuva ei ole riippuvainen kuntamuodosta eikä siten pakota väkisin rakentamaan kaupunkia jokaiseen metsikköön.
hyvä kaavoitustapa
Tämä ilmaus on silkka fraasi ilman mitään sisältöä. Mikäli sillä tarkoitetaan sitä, että kaavoitus tehdään lakeja ja asetuksia noudattaen, se on itsestäänselvyys ja koko käsitettä ei tarvita. Hyvyyttä voidaan lisäksi tarkastella ainakin maanomistajan, rakentajan, virkakoneiston ja asukkaiden näkökulmista. Ne eroavat jo lähtökohtaisesti toisistaan ja ovat hyvin poliittisia kysymyksiä. Itse käsite onkin vaarallinen antaessaan ymmärtää, että olisi olemassa jossain viisaiden ja ymmärtäväisten ihmisten perinpohjaisesti harkitsema ideaalinen kaavoituskäytäntö. Tällaista ei tule koskaan olemaan ja meidän on syytä keskittyä siihen minkä jotenkin tunnemme eli espoolaiseen kaavoitustapaan.
<<< kronologia paperinen prosessi