Outi Ojala

photo Outi Ojala föddes den 28.6.1946 i Lappee. Hennes nuvarande hemstad är Helsingfors. Till yrke är Outi specialiserad sjuksköterska. På åttiotalet blev den fackliga aktivisten också en vänsteraktivist i politiken. Outi blev vald till Helsingfors stads fullmäktige år 1989 och till den finska riksdagen 1991. Hon lämnade sin plats i riksdagen då hon blev vald till Europaparlamentet i oktober 1996. Outi var medlem i Vänsterförbundets partistyrelse 1995-97.

Outi Ojala som MEP

Outi Ojala är medlem i gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL) i Europaparlamentet. I GUE (Gauche Unitaire Européenne) finns det 34 medlemmar från åtta länder. Undergruppen NGL har som medlemmar de fem nordiska vänsterrepresentanterna från Finland och Sverige. De betonar särskilt miljö- och kvinnofrågor i sitt samarbete inom NGL.

I sitt politiska arbete har Outi Ojala koncentrerat sig - förutom på frågorna som är i samband med sitt eget yrke: social- och hälsopolitik - på utrikespolitiska frågor. I Europaparlamentet har Outi koncentrerat sig på arbetet i sina två utskott: sysselsättning- och socialfrågor samt regionalpolitik. Som viceordförande i sysselsättnings- och socialutskottet betonar Outi förbättringen av socialskydd i hela Europa.

Outi Ojala är medlem i delegationen för Estland i Europaparlamentet och suppleant i delegationen för Lettland. Delegationerna observerar situationen i de respektiva länderna och håller kontakt med deras institutioner. Kampen för minoriteternas mänskliga rättigheter är en viktig del av Outis aktiviteter likaväl i Europaparlamentet som i hemlandet. 1997 blev Outi vald till ordförande för parlamentets intergrupp för homosexuellas rättigheter.

Outi Ojala anser, att ledamöterna i Europaparlamentet kan påverka beslutsfattandet, fast parlamentet bara har begränsad makt. Outi är för förstärkande av dessa begränsade makt, men hon tycker att parlamentets röst hörs ganska bra redan nu, i synnerhet i kommissionen. Outis åsikter om Europas utveckling har blivit klarare: "Jag tycker nu starkare än förut, att Europas folk och stater, oberoende av deras olikheter, behöver varandra. Europaparlamentet är en kanal för medborgare: den uttrycker medborgarnas syn."


outio@kaapeli.fi