Europarlamentaarikko Outi Ojala
Outi Marjatta Ojala on syntynyt 28.6.1946 Lappeella. Hänen nykyinen kotipaikkansa on Helsinki. Ammatiltaan Outi on erikoissairaanhoitaja, missä työssä hän on toiminut eri sairaaloissa koko 1970- ja 1980-luvun. Outi on ollut ammattijärjestönsä TEHY:n aktiivi, mm. hallituksen jäsen vuosina 1981-93 ja sen jälkeen TEHY:n valtuuston jäsen vuoteen 1996 asti. Nykyisin Outi on ainoa suomalaista toimihenkilökenttää STTK:ta edustava Euroopan parlamentin jäsen.

1980-luvulla ammattiyhdistysnaisesta tuli myös vasemmistolainen poliittinen vaikuttaja. Helsingin kaupunginvaltuustoon Outi valittiin vuonna 1989 ja eduskuntaan vuonna 1991. Eduskuntapaikastaan hän luopui tultuaan valituksi Euroopan parlamenttiin lokakuussa 1996. Vasemmistoliiton puoluehallituksessa Outi toimi vuosina 1995-97.

Poliittisessa toiminnassaan Outi on perehtynyt oman ammattialansa, sosiaali- ja terveyspolitiikan (Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenyys 1991-95 sekä KELA:n valtuutettu 1995-) lisäksi ulkopolitiikan kysymyksiin. Hän on mm. varapuheenjohtajana Suomen toimikunnassa Euroopan turvallisuuden edistämiseksi (STETE) sekä Suomi-Venäjä-seurassa. Eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaan sekä EU-asioita käsittelevään suureen valiokuntaan Outi valittiin vuonna 1995. Vuosina 1995-96 Outi oli Pohjoismaiden neuvostossa Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja neuvoston varajäsenenä vuodesta 1991 alkaen.

Outin ulkopoliittinen kokemus ei ole rajoittunut vain Eurooppaan. Hän oli Kansainvälinen solidaarisuustyö ry:n puheenjohtaja vuosina 1994-96 sekä Suomen kehityshankkeita hoitavan FinnFundin hallintoneuvoston jäsen vuodesta 1993. Suomi-Nicaragua-seuran puheenjohtajana Outi oli vuosina 1995-97.

Outi on yksi naisliikkeen näkyviä hahmoja niin eduskunnassa kuin ay-liikkeessäkin. Vuosina 1990-97 hän oli Vasemmistonaisten puhenainen.

Vähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta puhuminen on olennainen osa Outin ihmisläheistä toimintaa. Eduskunnan käsittelyssä on ollut Outin aloite homojen ja lesbojen oikeudesta rekisteröidä parisuhteensa.Vuonna 1997 Outista tuli Euroopan parlamentin Tasavertaiset oikeudet homoille ja lesboille -interryhmän puheenjohtaja. Outi valittiin vuonna 1995 Romaniasian neuvottelukunnan puheenjohtajaksi. Kehitysvammaliiton hallituksen jäsen hän on ollut vuodesta 1993.

Muuta yhteiskunnallista toimintaa edustavat Vuokralaisten Keskusliiton valtuuskunnan puheenjohtajuus (1991-), Elannon edustajisto (1988-) sekä Teatteri Pienen Suomen hallituksen jäsenyys (1993-96).

Euroopan parlamentissa Outi valittiin työllisyys- ja sosiaaliasiain valiokunnan merkittävälle varapuheenjohtajan paikalle vuoden 1997 alussa. Hän toimii myös parlamentin aluepoliitisessa valiokunnassa.

Outin linja EU:ssa

Outi Ojala katsoo, että europarlamentaarikoilla on valta vaikuttaa asioihin huolimatta Euroopan parlamentin rajatusta päätösvallasta. Outi on tämän rajatun päätösvallan kasvattamisen kannalla, mutta on sitä mieltä, että parlamentin ääntä kuunnellaan jo nyt varsin tarkasti erityisesti komissiossa.

Outin mukaan yksittäisellä edustajalla on Euroopan parlamentissa enemmän vaikutusmahdollisuuksia kuin Suomen eduskunnassa. Hallitus-oppositioaseman ja tiukan ryhmäkurin puuttuminen sekä parlamentin raporttienlaatimiskäytäntö nostavat yksittäisen edustajan painoarvoa. Yhteistyökyky ja asioihin perehtyminen auttavat parlamentaarikkoa saamaan näkemyksensä hyväksytyksi yli puoluerajojen.

Työssään Euroopan parlamentissa Outi on keskittynyt erityisesti kahden valiokuntansa, työllisyys- ja sosiaaliasiain sekä aluepoliittisen valiokunnan teemoihin.

Työllisyys- ja sosiaaliasiain valiokunnan varapuheenjohtaja

Outi Ojala on toiminut vuoden 1997 tammikuusta alkaen Euroopan parlamentin työllisyys- ja sosiaaliasiain valiokunnan varapuheenjohtajana. Puheenjohtaja on brittiläinen sosiaalidemokraatti Stephen Hughes ja muina varapuheenjohtajina toimivat irlantilainen sosiaalidemokraatti Bernie Malone sekä saksalainen kansanpuolueen edustaja Winfried Menrad.

Valiokunnassa on yhteensä 45 jäsentä, jotka edustavat parlamentin kaikkia yhdeksää poliittista ryhmittymää. Valiokunnan suurin ryhmä on sosiaalidemokraattien ryhmä, jossa on 18 jäsentä. Outin edustamalla Euroopan yhtyneellä vasemmistolla / Pohjoismaiden vihreällä vasemmistolla (GUE / NGL) on neljä jäsentä valiokunnassa. Työllisyys- ja sosiaaliasiain valiokunnan varapuheenjohtajana Outi korostaa sosiaaliturvan ja -palveluiden tason nostamista koko Euroopassa.

Aluepoliittinen valiokunta

Outi Ojala toimii varajäsenenä Euroopan parlamentin aluepoliittisessa valiokunnassa. Valiokunnassa on yhteensä 44 jäsentä ja saman verran varajäseniä, jotka edustavat parlamentin kaikkia poliittisia ryhmiä. Valiokunnan puheenjohtajana toimii espanjalainen kansanpuolueen edustaja Arias Cañete.

Yksi valiokunnan keskeisimpiä tehtäviä on seurata EU:n rakennerahastojen toimintaa. Rahastoista alueet 1, 2, 5b ja 6 kuuluvat valiokunnan vastuualueisiin.

Viro- ja Latvia-valtuuskunnat

Outi Ojala on varsinaisena jäsenenä Euroopan parlamentin Viro-valtuuskunnassa ja varajäsenenä Latvia-valtuuskunnassa. Valtuuskunnat seuraavat kyseisten maiden tilannetta ja pitävät yhteyttä näiden toimielimiin.

Vasemmistoryhmän jäsen

Outi Ojala kuuluu Euroopan parlamentissa Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmään / Pohjoismaiden vihreään vasemmistoon (GUE / NGL). GUE-ryhmässä (Gauche unitaire européenne) on yhteensä 34 jäsentä kahdeksasta eri maasta. Sen suomalaiset jäsenet ovat Outi Ojala ja Esko Seppänen.

  NGL-alaryhmään (Nordic Green Left) kuuluu viisi pohjoismaista europarlamentaarikkoa, jotka korostavat yhteistyössään erityisesti ympäristö- ja tasa-arvoasioita.