Marko Ulvila    460

Euroopan sosiaalifoorumin
päälavalla Malmössä 2008.

PUNAVIHREÄ TAMPERE
- Kulutetaan vähemmän, eletään enemmän

Mitä?

Muutetaan Tamperetta, ei ilmastoa. Energiankulutuksen pienentäminen vähentää myös kustannuksia. Tehdään Tampereesta ja naapurikunnista tiivis paketti. Puututaan ylikulutukseen yllyttävään mainontaan.

Kasvisruokaa kouluihin ja päiväkoteihin. Tarjotaan lapsille lähiseudulla luonnonmukaisesti tuotettua kasvisruokaa. Terveellistä ja ympäristöystävällistä.

Vähenevä liikenne raiteille ja lihasvoimalle. Karsitaan turhia matkoja ja kuljetaan lähialueella jalan ja pyörällä. Lähijunat raiteille ja pikaratikka rakenteille viipymättä.

Passiivitaloja kiitos. Kaikki uudisrakennukset energiatehokkaiksi passiivitaloiksi, vanhat peruskorjausten yhteydessä myös. Investointeja, joista tulevat sukupolvet kiittävät.

Suoraa ja väkevää demokratiaa. Kunnalliset kansanäänestykset käyttöön. Sähkö- ja vesilaitos pysykööt kaupungin omaisuutena. Moniarvoisuutta paikallislehdistöön kunnan tuella. Avoimet tietotekniikan standardit ja ohjelmistot käyttöön.

Kuka?

Olen 40-vuotias perheellinen tutkija, aktivisti ja isännöitsijä. Asun Tammelassa puolisoni ja 3 ja 5 -vuotiaiden lastemme kanssa Annikinkadun puutalokorttelissa, jossa naapuriapu ja yhdessä tekeminen ovat arvossa. Tulin Tampereelle 20 vuotta sitten opiskelemaan ja valmistuin 1996 yhteiskuntatieteiden maisteriksi pääaineena sosiologia, sivuaineina kansainvälinen politiikka ja ympäristöpolitiikka. Sen jälkeen olen toiminut tutkijana, kehitysyhteistyöministeri Satu Hassin erityisavustajana ulkoministeriössä, järjestöjen hanketyöntekijänä ja isännöitsijänä.

Koko ikäni olen ollut mukana järjestötoiminnassa. Kouluaikana innostuksen pääkohde oli partio (Järvenpään Kiehiset), muina harrastuksina oppilaskunta ja tansanialainen ystäväkaupunkialoite (Morogoro). Tampereelle muutettuani liityin aktiiviseksi jäseneksi Ympäristö ja kehitys ry:hyn, jossa olen parhaillaan töissäkin. Maan ystävien perustamiseen osallistuin 1996 ja Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakamin vuonna 2003. Sosiaalifoorumiliikkeessä olen ollut mukana sen alkuajoista asti.

Erityisen maininnan ansaitsee Tampere 21 -aloite, jossa olin mukana vuosina 1991-1995. Ehdotimme yhdessä useiden tamperelaisten järjestöjen kanssa vuonna 1993, että Tampere vähentäisi kasvihuonekaasupäästönsä kestävälle tasolle. Silloin ehdottamistamme asioista moni on edennyt - kaatopaikkakaasujen talteenotto ja turpeen polton vähentäminen. Päästöt tosin eivät ole vielä kunnolla laskuun kääntyneet, mutta suuntaa on muutettu.

Työnä ja harrastuksena olen kirjoittanut jonkin verran. Jännittävin julkaisuhankkeeni oli tansanialaisesta Morogoron kaupungista kertova kirja Morogoro, johon keräsin paikallisia tekstejä, käänsimme ne suomeksi, painoimme kirjan Morogorossa ja jakelimme Suomessa. Kotimaisena päätyönäni pidän edelleen Maria Akermanin kanssa toimittamaamme kirjaa Kestävä Suomi, jossa esiteltiin joukko uusia käsitteitä ympäristöpolitiikan avuksi (ympäristövara, ekologinen selkäreppu yms) ja hahmoteltiin muutostarpeita, että suomalaiset eivät kuluttaisi oikeudenmukaista tasoa enempää maailman yhteisiä luonnonvaroja. Pieni kirjanen Suomen metsäklusteri Kaakkois-Aasiassa - puupeltoja, sellua ja paperikoneita antoi pohjaa kampanjalle, jolla UPM-Kymmentä autettiin vetäytymään kestämättömästä yhteistyöstä Indonesialaisen APRIL-yhtiön kanssa. Vuonna 2007 Zed Books julkaisi yhdessä Katarina Sehm-Patomäen kanssa toimittamani teoksen Global Political Parties, jossa hahmotettiin puolueiden kansainv&aml;listymisen tarvetta ja esteitä.

Vihreissä olen toiminut vuodesta 1996, jolloin liityin Pekka Haaviston ministeritehtävän vuoksi perustettuun kehitysmaaryhmän Vikeen. Sama harrastus vei minut vihreiden edustajaksi kehitysmaasuhteiden neuvottelukuntaan. Puolueen jäseneksi liityin vuonna 2000 ja työni Satu Hassin erityisavustajana vei minut mukaan puoluehallituksen ja valtuuskunnan kokouksiin toukokuuhun 2002 asti, jolloin vihreät lähtivät hallituksesta. Vuosina 2005-2008 olen edustanut vihreitä Tampereen veden johtokunnassa. Siellä olen pitänyt esillä ympäristökysymyksiä ja taksojen oikeudenmukaista kohdentamista. Lisäksi olen ollut tarkastuslautakunnassa varajäsenenä vuoden 2008 alusta.

Vaaleissa saan keskinäistä apua ystäväpiiristä pari vuotta sitten muodostetulta Arkivihreät ry:ltä. Näissä vaaleissa yhdistys tukee neljää ehdokasta: Mervi Janhunen, Merja Salokannel, Markku Soikkeli ja minä. Käytännössä tuki on yhteistä kampanjointia ja pienimuotoista varainhankintaa.

Ota yhteyttä: marko.ulvila@vihreat.fi, puhelin 044-5332368, Mäkipäänkatu 13 as 6, 33500 Tampere.



Päivitetty 9.10.2008