Nigeria:
Onko Nigeria toivoton tapaus?Maailman Sivu (Kehitys Utveckling 1-97 - Juhani Artto) Saharan eteläpuolen asukkaista lähes joka viides on nigerialainen. Asukasluvulla mitaten Nigeria on alueen ylivoimaisesti suurin maa.
Öljyäkin Nigerialla on runsaasti ja maailmanluokan jalkapalloilijoita, mutta hyviä uutisia Britannian alaisuudesta vuonna 1960 itsenäistyneestä maasta kantautuu aniharvoin.
Kauhu-uutiset ovat hallinneet Nigerian kuvaa ulkomailla: ogonijohtajien teloitukset, Biafran sota, öljy-yhtiöiden aiheuttamat ympäristötuhot, korruptio, piittaamaton sotilasdiktatuuri, vaalivoittajien ja ay-johtajien pitkäaikaiset vapaudenriistot, vaalitulosten mitätöinti ...
Onko Nigeria toivoton tapaus?
Kenraali Sani Abachan sotilashallituksen mielestä toivoa on, ja sen merkiksi hallitus nimitti syksyllä Visio 2010 -komitean. Sen tehtävänä on laatia suunnitelma, jota noudattamalla Nigeria kulkee vuonna 2010 tietä, joka johtaa kansakunnan vaurauteen sekä poliittiseen ja sosiaaliseen harmoniaan.
Komitean nimityshetkellä vuoteen 2010 oli 14 vuotta. Vihjeen tehtävän vaikeudesta antaa oheinen kuvaaja, joka kertoo talouden ällistyttävän jyrkästä rappeutumisesta kuluneen 14 vuoden aikana.
Vuonna 1982 Nigerian bruttokansantuote henkeä kohti oli lähes viisi kertaa suurempi kuin vuonna 1995!
Mikään ei perustele uskoa selvästi parempaan kehitykseen jatkossa. Sotilaiden on määrä luovuttaa valta siviileille lokakuussa 1998, mutta sen toteutuminen on täysin epävarmaa, eivätkä itsenäisyyden ajan lyhyet siviilihallinnot ole olleet sotilasvallan vuosia tuloksekkaampia.
Öljyn ja kaasun osuus oli vuonna 1995 Nigerian bruttokansantulosta 49 prosenttia, vientituloista 97 prosenttia ja valtion tuloista 83 prosenttia. Tunnetut öljyvarat ehtyvät nykyisellä pumppausrytmillä 26 vuodessa. Kaasua riittää tosin paljon pidempään.
Mistä uuden nousun ainekset? Siinä riittää Visio 2010 -komitealla pohdittavaa. Pelkään, että kauhu-uutisten sarja jatkuu.
Suurin ulkomainen yhteistyökumppani Shell on jatkanut Ken Saro-Wiwan teloituksen jälkeen investointejaan Nigerian öljyn hyödyntämiseen. On kyseenalaista auttavatko ne Nigeriaa, koska ulkomainen pääoma on pikemmin pönkittänyt kansakunnalle tuhoisaa harvainvaltaa kuin auttanut maata toteuttamaan kehityksen vaatimia rakenteellisia uudistuksia.
© Muista tekijänoikeudet