Kongon demokraattinen tasavalta: Kapinallisia johtava professori uskoo yhä voittoon

Maailman Sivu (IPS 14.10.1998 - Chris Simpson) Presidentti Laurent-Desire Kabilaa vastaan taistelevaa Kongon demokratialiikettä RCD:tä johtava professori Ernest Wamba-dia-Wamba sanoo liittyneensä kapinaan estääkseen uhkaavan kansanmurhan.

Wamba-dia-Wamba ei kadu, että hän jätti Afrikan sosiaalitieteiden neuvoston presidentin tehtävät ja historian professorin työn Dar es Salaamin yliopistossa Tansaniassa.

"Kun Ruandassa tapahtui kansanmurha 1994, oli hyvin tuskallista vain soittaa suuta seminaareissa ja olla puuttumatta asioihin. Kun sitten kollegani ottivat yhteyttä ja kertoivat, että kotimaassanikin oli olemassa vaara, että eräs etninen ryhmä voisi joutua kansanmurhan kohteeksi, minusta olisi tuntunut erittäin pahalta vain jatkaa istuskelua ja puhumista luentosaleissa", professori sanoo majapaikassaan, Zairen entisen diktaattorin Mobutu Sese Sekon ylellisessä järvenrantahuvilassa.

Kapina puhkesi elokuussa kun Kabila määräsi ruandalaiset tutsijoukot poistumaan maan itäosasta. Kongon demokraattisen tasavallan tutsit tekivät vallankaappausyrityksen pääkaupungissa Kinshasassa ja valtasivat radioaseman Gomassa, maan koillisosassa. Sittemmin kapinaliikkeeseen on tiettävästi liittynyt muita etnisiä ja poliittisia ryhmiä.

Alkumenestyksen jälkeen kapinallisten eteneminen pysähtyi, kun Zimbabwe, Angola ja Namibia lähettivät joukkojaan Kabilan armeijan tueksi. Wamba-dia-Wamba uskoo silti kapinallisten pystyvän lopulta valtaamaan Kinshashan.

"Jos Zimbabwe ja Angola eivät olisi puuttuneet peliin, Kabila kirjoittelisi nyt muistelmiaan", Wamba-dia-Wamba sanoo.

RCD:n sotilasedustaja, komentaja Jean-Pierre Ondekane on aivan yhtä itsevarma.

"Kinshasha on päämäärämme, älkää muuta luulkokaan", Ondekane sanoi hiljattain toimittajille. Hän varoitti aliarvioimasta RCD:tä ja vihjasi kapinallisten hankkivan parhaillaan tukijoita.

"Tällä maalla on rikkaat timantti-, kulta- ja metsävarat. Me voimme saada kumppaneiltamme ennakkoa."

Gomassa ilmestymisensä aloittaneen RCD:tä tukevan Les Coulisses -lehden mukaan kapinaliike hallitsee edelleen 45:tä prosenttia Kongon demokraattisen tasavallan alueesta ja sen vallan alla on 15 miljoonaa maan 45 miljoonasta asukkaasta.

Kapinallisten seuraavat kohteet ovat Kindu ja Lubumbashi maan eteläosassa, jossa Kabila aiotaan panna ahtaalle omalla kotiseudullaan ennen kuin joukot tähtäävät Kinshashaan.

Ondekane väittää, että RCD:n joukot ovat edelleen läsnä myös maan länsiosassa, jossa sisseillä on yhä toimiva lentotukikohta.

Goman viranomaiset lopettivat hiljattain syyskuun puolivälissä julistetun öisen ulkonaliikkumiskiellon, joten baareissa, ravintoloissa ja diskoissa on taas täysi meno päällä. Goman asukkaat ovat kuitenkin katkeria kapinan sotkettua normaalin elämänmenon. Aluksi voitokkaalta näyttäneen kapinaliikkeen jähmettyminen on saanut monet epäilemään sen voittoa.

Wamba-dia-Wamba ja muut kapinajohtajat myöntävät, että RCD:llä on kova työ hankkia väestön tuki. Kapinaliikkeen johtajat matkustelevat tiheään hallitsemansa alueen kaupungeissa puhuen väenkokouksille ja tavaten paikallisia liike-elämän ja kansalaispiirien edustajia.

Kansalaisten käyttöön on asennettu puhelimia, joiden avulla he voivat valittaa sotilaiden käytöksestä. Paikallinen radioasema ja Les Coulisses -lehti huolehtivat niin tiedotuksesta kuin RCD:n sotapropagandasta. Kouluja on yritetty saada jälleen toimintaan ja keinoja etsitään pitkäaikaisten palkkarästien maksamiseksi.

Kapinaliikkeen arvostelijat sanovat siitä olleen vain vähän iloa. He valittavat, että Goma on eristyksissä ja matkustaminen muihin alueen kaupunkeihin on erittäin vaikeaa. Inflaatio kiihtyy, ja tavarasta on puutetta kun kaupankäynti katkeilee.

"Vai on Wamba-dia-Wamba optimistinen, sepä hauska kuulla. Kuka se tyyppi edes on? Se on asunut suurimman osan elämästään ulkomailla ja on liian vanha tähän hommaan", gomalainen rahanvaihtaja sanailee.

Paikalliset viittaavat kintaalla myös RCD:n väitteille, ettei sillä ole ulkopuolisia tukijoita.

"Kahdesta sotilaasta ainakin toinen on aina ruandalainen. Katsokaa vaikka niiden aseita. Kukaan ei kysynyt meiltä haluammeko, että meidät vapautetaan", toinen gomalainen heittää.

© Muista tekijänoikeudet