Keski-Aasia:
Suomen ensimmäinen kehityshanke Keski-Aasiassa yrittää parantaa pankkien uskottavuutta - Rahat sukanvarresta pankkitilille

Maailman Sivu (Kehitys Utveckling 2/98 - Matti Remes) Markkinatalouden ensimmäiset vuodet ovat olleet niin villejä Keski-Aasiassa, että jätti-inflaatiota ja välistävetoja pelkäävät ihmiset ovat pitäneet rahansa kaukana pankeista.

Ilman toimivaa ja uskottavaa pankkijärjestelmää muutkin talousuudistukset jäävät puolitiehen.

Tämän tosiasian tunnustavat nyt sekä Keski-Aasian valtioiden hallitukset että kansainväliset avustusjärjestöt. Pisimmälle pankkisektorin uudistuksessa on edetty viiden miljoonan asukkaan Kirgisiassa, joka isoihin naapureihinsa nähden on köyhä ja takapajuinen, mutta joka demokratiassa ja hyvän hallinnon toteuttamisessa on menestynyt olosuhteisiin nähden varsin hyvin.

Maailmanpankilla on meneillään laaja finanssisektorin kehittämisohjelma, jossa on mukana myös kahdenvälisiä avunantajia. Suomen kahdenvälisen kehitysyhteistyön päänavaus Keski-Aasiassa, pankkitoiminnan kehittämishanke, on osa tätä suurempaa pakettia.

Viime vuonna alkanut suomalaishanke keskittyy koulutukseen: Kirgisian keskuspankin ja liikepankkien henkilökuntaa perehdytetään pankkivalvontaan, sisäiseen tarkastukseen ja moniin muihin pankkitoiminnan perusteisiin.

Suomen osuus kaksivuotisesta hankkeesta on noin yhdeksän miljoonaa markkaa ja projektin käytännön toteutuksesta vastaa Helsingin yliopiston tietopalvelut Oy. Kirgisiassa olevat kolme suomalaisasiantuntijaa työskentelevät maan keskuspankissa.

"Lyhyesti sanottuna projektin tavoitteena on parantaa pankkitoiminnan uskottavuutta ja luotettavuutta", projektipäällikkö Atte Holopainen tiivistää.


Pankkien uskottavuus tipotiessään

Pankkien uskottavuuden nostaminen on hidas prosessi, sillä vuonna 1991 itsenäistyneen Kirgisian kaoottiset alkuvuodet säilyvät vielä pitkään kansalaisten mielissä. Tuotannon romahtaminen, neuvostoajalta peräisin olevat vakuudettomat luotot rapistuneille teollisuuslaitoksille ja yli tuhannessa prosentissa laukannut inflaatio tiesivät ylitsepääsemättömiä ongelmia myös monille yksityisille pankeille.

Lukuisia liikepankkeja ajautui konkurssiin ja tallettajat menettivät rahansa.

"En aio laittaa säästöjäni vielä pitkään aikaan pankkitilille, enkä tiedä kenenkään tuttavanikaan tekevän niin. Maksan kaikki laskuni käteisellä, vaikka jonottaminen viekin aivan liian suuren osan ajastani", autonkuljettaja Vladimir Cherneykhin tuhisee.

Jopa keskuspankin pääjohtajan neuvonantaja tunnustaa, ettei hän ole avannut vielä pankkitiliä.

"Pankeilla on kyllä valmiudet hoitaa laskujen maksaminen, mutta yritykset suosivat yhä käteismaksuja", neuvonantaja Larissa Tsyplakova perustelee.

Kirgisiassa on tällä hetkellä parikymmentä liikepankkia, joista valtakunnallisia on vain kourallinen. Nekin ovat suomalaisen mittapuun mukaan hyvin pieniä: luottoasiakkaita ja tallettajia saattaa olla yhteensä vain muutamia satoja.


Koulutusta pankkilaisille

Perusta Kirgisian finanssisektorin kehittämiselle on viime vuonna hyväksytty uusi pankkilaki. Laissa määrätään mm. sisäinen tarkastus pakolliseksi, minkä vuoksi pankit ovat kiireellä nimittäneet tarkastajia.

"Myös koulutuksella on kiire, sillä ammatti on täällä varsin uusi, eikä tarkastuskaan luonnollisesti voi olla kovin kehittynyttä tai ammattitaitoista. Sisäiseltä tarkastukselta puuttuvat arvostus ja arvovalta, jotka ovat välttämättömiä tehokkaalle toiminnalle", Atte Holopainen sanoo.

Pankkikoulutuksesta vastaava Pekka Saavalainen kehuu kirgisialaisten innostusta oppia uusia asioita.

"Täällä törmää hyvin vähän muutosvastarintaan. Pankkien henkilöstöä on helppo opettaa, sillä heille kaikki on uutta ja koulutuksessa päästään aloittamaan tavallaan puhtaalta pöydältä", Saavalainen sanoo.

Myös keskuspankki on nuoren pääjohtajansa, joka on koulutukseltaan ydinfyysikko, johdolla remontoinut hallintoaan melkoisesti. Tekemistä byrokratian karsimisessa vielä riittää, sillä esimerkiksi henkilökunnan vuosilomat viedään yhä pääjohtajan hyväksyttäviksi.

"Keskuspankki on toiminut monissa asioissa varsin tehokkaasti. Hyperinflaatiossa valuutta menetti arvonsa niin, että Volgan hinnalla sai enää kilon tomaatteja. Nyt inflaatio on kurissa ja som on vakaampi kuin Suomen markka konsanaan", Atte Holopainen kehuu.

Pankkiuudistus on tärkeä myös Kirgisian kansainväliselle uskottavuudelle. Ilman luotettavaa järjestelmää maahan on vaikeaa houkutella ulkomaisia sijoittajia.

"Ulkomaista lainaakin on mahdoton saada, sillä riskit ovat tällä hetkellä liian suuret", Holopainen sanoo.

© Muista tekijänoikeudet