Indonesia:
Tuhansia kyläpäälliköitä potkittu virasta

Maailman Sivu (IPS 26.09.98 - Kafil Yamin) Sen jälkeen kun Indonesian presidentti Suharto joutui luopumaan virastaan toukokuussa, hän on saanut monia kohtalotovereita ympäri maata. Tuhansien kylien asukkaat ovat näet antaneet lähtöpassit korruptoituneille kyläpäälliköilleen.

Länteen Indonesian pääkaupungista Jakartasta sijaitsevan Kuningan kylän asukkaat saivat kyllikseen siitä, että heidän päällikkönsä nimitti sukulaisiaan kaikkiin tehtäviin, ja pakottivat tämän eroamaan.

Läheisen Gintungrejan kylän asukkaat taas panivat johtajansa Hartoyon seisomaan kuumaan auringonpaisteeseen, kunnes tämä myönsi julkisten varojen väärinkäytön.

Babakan Asemin kylän väki retuutti suuren arkun hallintotoimiston eteen vastalauseena sille, että kyläpäällikkö oli myynyt kylän hautausmaata omaan laskuunsa. Muitakin yhteisiä maita oli joutunut hämärästi päällikkö M. Buangin omistukseen.

Perinteisesti hyvin vaikutusvaltaisten paikallispäälliköiden valta vapisee kautta Indonesian saariston. Asukkaat purkavat heihin nyt kauan patoamaansa vihaa ja kaunaa.

Raivon aiheena on usein se, että kyläpäällikkö on myynyt julkista omaisuutta omaan laskuunsa. Myös korruptio, sukulaisten suosinta eli nepotismi ja muut väärinkäytökset ovat olleet yleisiä.

Pelkästään Jaavan saarella on viime kuukausina pantu viralta satoja tai jopa tuhansia paikallispomoja. He toimivat Suharton 30- vuotisen valtakauden aikana tämän ohjastaman Golkar-puolueen etäispäätteinä maaseutukylissä.

Kyläpäälliköt valitaan suoralla kansanvaalilla, mutta se ei aina taannut demokratian toteutumista, sillä Golkarilla oli keskeinen rooli valintaprosessissa.

"Suharton aikana kyläläisten ehdokas ei voinut voittaa vaaleja, ennen kuin hän lupasi vähintään 80 prosenttia äänistä Golkarille", yhteiskuntatieteilijä Kusnaka Kantaprawira Bandungin Padjadjaranin yliopistosta sanoo.

"Kyläpäälliköiden lojaalius Golkaria kohtaan ei perustunut kyläyhteisön poliittisiin pyrkimyksiin vaan puolueen tarjoamiin näkymiin saada rahaa ja valtaa", hän jatkaa.

Golkarin tuki sementoi aiemmin kyläpäällikköjen mahdin, mutta nyt puolueesta on tullut rasite ja jopa turvallisuusriski. Varoituksia on kuultu siitä, että kylissä roihahtanut muutoshalu voi johtaa kostonhimoiseen väkivaltaan.

Ihmisoikeuksien tuntijat huomauttavat, että jo Gintungrejan kyläpäällikön seisottaminen ulkona ylitti sallitun rajat.

Monien kylien asukkaat ovat kiusanneet päällikköään häirintäsoitoilla ja uhkauksilla ja tärvelleet hallintoviraston omaisuutta. Banjarnegaran alueella sadat kyläpäälliköt järjestivät mielenosoituksen vaatien suojelua vääriä syytöksiä vastaan.

"Itseään uudistajiksi väittävät henkilöt uhkailivat perhettäni, tuhosivat kotini ja ryöstivät omaisuuttani", valitti Simbangin kyläpäällikkö Hermanto.

Akatiga-tutkimuslaitoksen tutkija Endang Suhendar sanoo, etteivät kyläpäälliköiden tominnasta esitetyt syytökset yllätä ketään Indonesiassa, koska maan poliittinen kulttuuri ruokkii vallan väärinkäyttöä.

"Kyläpäälliköksi pyrkivä ehdokas tietää alusta asti pyrkivänsä virkaan rahan vuoksi. Ihmiset hyväksyvät sen, koska heillekin ropisee pennosia, jos heidän tukemansa ehdokas voittaa", hän selittää.

Ehdokkaat käyttävät viljalti rahaa vaalikampanjaansa, koska päällikönvirka takaa heille muun muassa huomattavia maa-alueita, joita voi vuokrata muille tai viljellä itse.

"Niinpä ensimmäinen hanke, jonka uusi päällikkö käynnistää, on kampanjaan kulutettujen rahojen takaisin saaminen. Seuraava projekti on oman vaurauden kasvattaminen, minkä jälkeen autetaan perhettä, sukua ja ystäviä rikastumaan", Suhendar luettelee.

Kaikki kyläpäälliköt eivät luovukaan sovinnolla virastaan, koska heidän "projektinsa" on pahasti kesken.

Bandungin liepeillä sijaitsevan Lagadarin päällikköä Ara Hidayatia syytetään yhteisen maan laittomasta myynnistä ja lahjusten ottamisesta paikallisilta tekstiilitehtailta, jotta nämä voivat jatkaa luvatonta ympäristön saastuttamista.

"Jos he haluavat minun eroavan, heidän on pantava pöydälleni 50 miljoonaa rupiaa (noin 19 000 markkaa). Sen verran käytin vaalikampanjaani", Ara julistaa.

(Inter Press Service)

© Muista tekijänoikeudet