Indonesia: Uhanalaisten eläinten savuava arkki

Maailman Sivu (Suomen Kuvalehti 03.04.1998 - Katri Himma) Indonesian sademetsät ovat yksi maailman lajirikkaimpia alueita. Vaikka maa kattaa vain 1,3 prosenttia maailman pinta-alasta, sen alueella elää 12 prosenttia maailman nisäkäslajeista, 16 prosenttia liskoista ja 17 prosenttia lintulajeista.

Myös Indonesian uhanalaisten lajien lista on maailman pisin. WWF:n mukaan vakavasti uhattuna on mm. Sumatran tiikeri, jota arvellaan olevan jäljellä enää alle 500 yksilöä. Jaavan tiikeri kuoli sukupuuttoon 80-luvulla ja Balin tiikeri 40-luvulla. Yhä kiihtyvä metsien hupeneminen syö nopeasti elintilaa myös orankeilta, joiden määrä on romahtanut puoleen viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana.

Sumatran sarvikuonoa on jäljellä enää 250-400 yksilöä, ja lajia pidetään kaikista sarvikuonolajeista kaikkein uhanalaisimpana.

Uudisraivauksen, maanviljelyksen ja metsän raivaamisen takia konfliktit Aasian norsun ja ihmisten välillä ovat nopeasti kiihtyneet Indonesiassa. Nälkäiset ja alueiltaan ahdistetut norsut ovat aiheuttaneet tuhoa mm. Sumatralla, jossa asuu Indonesian norsuista valtaosa, 2 500 - 4 500 yksilöä.

Metsähakkuiden lisäksi Indonesian eläinkantaa uhkaavat metsäpalot. Maailman luonnonsuojelusäätiön WWF:n mukaan viime vuoden metsäpalot aiheuttivat yksin Indonesiassa yli miljardin dollarin vahingot - ja siinä on laskettu vasta ihmisten terveydelle, teollisuudelle ja turismille aiheutuvat kustannukset.

"Hallitus syyttää aina pieniä maanviljelijöitä metsäpaloista, mutta satelliittikartat ovat osoittaneet, että palot tapahtuvat ennen kaikkea suurten metsäyritysten alueilla. Vasta loppuvuodesta hallitus julkisti listan yhtiöistä, jotka ovat polttaneet metsää. Myös April oli tällä listalla", kertoo ympäristöjärjestö Walhin metsävastaava Arimbi.

Aprilin mukaan yhtiön joutuminen mustalle listalle ja hakkuukieltoon oli virhe, jonka viranomaiset ovat jo korjanneet. Aprilin mukaan tuli pääsi yhtiön maille naapuritilalta, jossa oli kulotettu. Palossa tuhoutui Aprilin nuorta akasia-taimikkoa. Aprilin johto vakuuttaa, että yhtiö ei missään olosuhteissa polta metsää.

© Muista tekijänoikeudet