Maailma:
Kolme talouskeskusta

Maailman Sivu (Kehitys Utveckling 2-96 - Juhani Artto) Nykyään korostetaan maailman talouden kolminapaisuutta. Keskuksia ovat Länsi-Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Kaukoitä.

Euroopan Unionin 15 jäsenmaan osuus maailman bruttokansantuottesta oli Maailmanpankin Atlas 1996:n mukaan 29 prosenttia vuonna 1994.

Yhdysvaltojen ja Kanadan yhteenlaskettu osuus oli 28 prosenttia.

Kaukoitä ylsi 24 prosenttiin, kun mukaan lasketaan Japani, Kiina, Taiwan, Hongkong, Etelä-Korea, Filippiinit, Thaimaa, Malesia, Singapore ja Indonesia.

Kaukoidän osuus on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1970, jolloin se oli 11 prosenttia. Nykyisten EU-maiden osuus oli silloin 25 prosenttia ja Yhdysvaltojen ja Kanadan 33.

Muiden - Itä-Euroopan, Etelä-Aasian, Lähi-idän, Afrikan, Latinalaisen Amerikan ja Oseaanian - osuus oli 31 prosenttia vuonna 1970, 19 prosenttia vuonna 1994. Osuuden supistuminen sisältää Itä-Euroopan talouksien romahtamisen, Afrikan taantumisen ja Latinalaisen Amerikan pitkän paikallaanpolkemisen.

Kaukoidässä taloudellinen kasvu on edelleen nopeampaa kuin kahdessa muussa maaryhmässä. Nykytendenssien jatkuessa Kaukoidän bruttokansantuote ohittaa EU:n ja Pohjois-Amerikan ensi vuosikymmenellä.

Japani on pudonnut Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltojen hitaan kasvun tahtiin, mutta Kaukoidän muut maat jatkavat vahvaa nousuaan. Maailmanpankki ennustaa, että kansantulo henkeä kohti kasvaa Itä-Aasiassa vuosittain yli kuusi prosenttia ajanjaksona 1996-2004.

Maapallon muille alueille pankki ennustaa tuntuvasti hitaampaa kasvua.

Kaukoidän taloudellinen vahvistuminen lisää alueen painoarvoa maailmanpolitiikassa. Vaikutus ulottuu kauppapolitiikasta ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojelusta työehtosopimuksiin.

BKT-osuuksien yhteenveto vuosilta 1970-94 osoittaa, että Yhdysvaltojen, Kanadan ja nykyisten EU-maiden suhteellinen osuus on pysynyt ennallaan, lähes 60 prosentissa. Tulkinta, jonka mukaan idän nousu merkitsee lännen teollisuusmaiden mahdin surkastumista, on vähintään ennenaikainen.

Sitä paitsi tärkeä osa itäisen Aasian vahvistumista perustuu lännen monikansallisten yritysten sijoituksiin ja osaamiseen.

Kaukoidän kehitysmaiden ennätysmäisen nopea kasvu on supistanut pohjoisen ja etelän välistä elintasokuilua.

© Muista tekijänoikeudet