Geenimuunnellut tuotteet puhuttavat Thaimaassa

Maailman Sivu (18.11.1999 - Timo Kuronen) Sen jälkeen, kun kansalaisjärjestöt paljastivat lokakuun alussa, että Koillis-Thaimaassa on satoja hehtaareja laittomia geenimuunnellun Bt-puuvillan viljelyksiä, keskustelu geeniteknologiasta, geenimuunnelluista elintarvikkeista ja niihin liittyvästä lainsäädännösta on käynyt Thaimaassa
vilkkaana.

Kuluttaja- ja ympäristöjärjestöt ovat vaatineet maan hallitusta merkitsemään tuotteet, jotka on valmistettu geenimuunnelluista organismeista (GMO). Maatalousministeriötä on vaadittu tuhoamaan Bt-puuvillaviljelykset ja valvomaan tarkemmin lakia, joka nykyäänkin periaatteessa kieltää geenimuunneltujen kasvien kaupallisen viljelyn. Monet lakiasiantuntijat näkevät kiireisen tarpeen uudelle laille, joka kattaisi tutkimuksen, käytön, kaupan sekä lailliset aspektit, jos GMO:t aiheuttavat vahinkoa ihmisten terveydelle tai ympäristölle.

Samalla kun viranomaiset, yliopistoväki ja kansalaisjärjestöt vääntävät kättä Thaimaan virallisesta suhtautumisesta tähän kiisteltyyn teknologiseen kehitykseen, monet viljelijät ovat jo innostuneet suuremmista sadoista ja pienemmistä lannoite- ja torjunta-ainekustannuksista. Monsanto testasi Bt-puuvillaa vapaaehtoisten viljelijoiden avulla, mutta siemeniä ei oltu kokeiden jälkeen tuhottu, vaan niitä joutui siemenkauppiaiden käsiin. Nyt viljelyksistä ei haluta luopua. Bt (Bacillus thuringiensis) on puuvillan geeniin siirretty maaperän bakteeri, joka tuottaa monille hyönteisille myrkyllistä proteiinia.

Monsanton lisäksi neljä muuta ylikansallista yritystä (Novartis, Cargill, Upjohn ja Pioneer Overseas Cooperation) sekä kaksi thaimaalaista tutkimuslaitosta ovat saaneet luvan tuoda maahan GMO-kasveja tutkimustarkoituksessa. Puuvillan ohella tutkitaan maissia, tomaattia, jasmiiniriisiä seka papaijaa. Lisäksi tiedeministeriön alainen Thaimaan kansallinen biö- ja geeniteknologiainstituutti on kehittämässä kotimaista kilpailijaa Monsanton Bt-puuvillalle. Sukhothai-puuvillaa (nimi entisen kuningaskunnan mukaan) aletaan testata kasvihuoneissa ensi vuonna.

Laittomasti on maahan jo vuosien ajan tuotu geenimuunneltua soijaa ja maissia - niitä on käytetty laajalti sekä eläinten rehuihin että ihmisravinnoksi, mm. ruokaöljyn ja tofun valmistukseen. Seitsemän vuotta sitten uudistettu kasvikaranteenilaki kieltää 40 geneettisesti muunnellun kasvin tai tuotteen maahantuonnin, mutta tulliviranomaiset eivät ole suorittaneet testejä. He ovat pitäneet tiukkaa valvontaa teollisuutta ja kuluttajia haittaavana.

Julkisen hälyn noustua monet thaimaalaiset ja ulkomaalaiset elintarvikeyritykset ovat ilmoittaneet, etta ne ovat teettäneet testejä vapaaehtoisesti eivätkä niiden tuotteet sisällä geenimuunneltuja organismeja. Varsinkin soijatuotteiden valmistajat ovat olleet huolissaan maineestaan, onhan soija thaikeittiön suola - ja monille myös maitö.

Maailman kauppajärjestön WTO:n puheenjohtajakilpailussa mukana ollut Thaimaan kauppaministeri Supachai Panitchpakdi on nähnyt GMO-keskustelussa turhaa sensaatiohakuisuutta ja ehdottaa Thaimaalle keskitietä Yhdysvaltain ja EU:n kiistellessä kauppaeduista. Hänen mielestään kaupallisia siirtogeeniviljelyksiä ei tulisi sallia ennenkuin uudet organismit on todettu turvallisiksi, mutta samalla Thaimaan tulisi olla valmis omaan tuotekehitykseen. "Suurena elintarvikeviejänä Thaimaa saattaisi kuitenkin hyötyä enemmän, jos se saisi maineen luonnonmukaisen ja geenimuuntelemattoman ruoan tuottajana", Supachai sanoi.

Lähteet:
Bangkok Post  26.10.1999, 31.10.1999, 2.11.1999, 5.11.1999
The Nation  9.10.1999, 26.10.1999, 1.11.1999, 3.11.1999

© Muista tekijänoikeudet