Valmistellessani loppunäyttelyä, Kuvataideakatemiaan vuonna 1993, luin kirjan joka vaikutti suuresti töihini.

Kirja oli Aksel Sandemosen IHMISSUSI. Romaanissa päähenkilö, kirjailija Erling Vik kuvailee ajatuksiensa maisemaa, sielunmaisemaansa. Meressä olevaa saarta mestineen ja vuorineen, salaista yksityistä maailmaa. Luettuani kirjan tajusin, että hän kuvailee samaa mitä minä itse yritän maalauksissani kuvailla. Jotakin, joka muistuttaa maisemaa tai paikkaa.

Maalauksissani on voinut nähdä aavistuksia maisemista, esimerkiksi vuorten ääriviivoja. Käyttämäni värit ovat viitanneet myös maisemaan: sininen, vihreä, ruskea. Mutta en maalaa töissäni realistista maisemaa, vaan kuvailen niissä tunnelmia ja valoja jostakin ajatusten paikasta mitä en osaa sanoilla kuvata.

Aloittaessani uutta maalausta lähtökohtanani on usein piirusuksia keräämistäni luunpaloista. Piirustukset toimivat innotteina, joiden jälkeen värit ja itse maalaminen johtavat lopullisesti siihen miltä maalaus tulee näyttämään.

Maalatessani koen erityisen antoisana hetket jolloin maalaus avautuu minulle sisäisesti ja voin melkein astua sen sisälle

Helsinki 10.3.1997

Lotta Kjellberg


KotiinGalleria

© Lotta Kjellberg