Said: Ajattelevan ihmisen vastuu

Edward Said

AJATTELEVAN IHMISEN VASTUU

2001, ISBN 952-9646-35-6, nidottu, 196 s., kl 11.5, 90.1, 21 e Tilaa

Tunnetun palestiinalaissyntyisen ajattelijan kannanotto aiheeseen, joka syyskuun 11. päivän tapahtumien johdosta on dramaattisen ajankohtainen. Saidin mielestä intellektuellin tehtävä on aina "puhua totuus vallalle", jopa painostuksen alla: Mitä tämä voisi tarkoittaa terrorismin ja sen vastaisen sodan vallattua median jakamattoman (ja yksimielisen) mielenkiinnon?

Mitä merkitsee olla intellektuelli aikana, jolloin suuri osa väestöstä työskentelee tiedon tuottamisen ja välittämisen parissa? Palveleeko älymystö vain liike-elämän ja hallinnon erityistarpeita, vai onko sillä laajempikin vastuu? Nämä ja monet muut henkisen työn tekijän valtaan ja vastuuseen liittyvät kysymykset askarruttavat Edward Saidia, terävää kulttuurikriitikkoa ja riippumatonta ajattelijaa kuudessa esseessä, jotka alunperin esitettiin BBC:n radioluentoina.

Edward Said näkee intellektuellin maanpakolaisena ja amatöörinä, jonka rooliin kuuluu "puhua totuus vallalle" jopa vainon tai vankeuden uhalla. Said tutkii tätä ajatusta käyttäen esimerkkeinä Swiftiä ja Adornoa, Oppenheimeria ja Kissingeriä, Vietnamin ja Persianlahden sotia ja näyttää mitä tapahtuu, kun älymystö lankeaa rahan, vallan tai erikoistumisen houkutuksiin.

Ajattelevan ihmisen vastuu on edustamiensa arvojen mukaisesti tinkimättömän rehellinen, selkeästi ajateltu ja riippumaton kaikista valmiista oppirakennelmista.

Suomentanut Matti Savolainen.

Englanninkielinen alkuteos Representations of the Intellectual.

Tilaa

Lisää kirjallisuutta syyskuun yhdennentoista päivän tapahtumista:
Mikko Lehtonen: Syyskuun yhdennentoista merkitys (Vastapaino)
Jaakko Hämeen-Anttila: Islam-taskusanakirja (Basam Books)



Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit