Helsingfors Arbis

Didaktiska modeller för användningen av videokonferens i språkundervisningen

Bakgrund

Målet med projektet var att utarbeta modeller för distansundervisning i språk med hjälp av videokonferens. Vid många svenskspråkiga arbetar- och medborgarinstitut runt om i landet är det svårt att få kompetenta lärare i olika språk. Med hjälp av videokonferens kan intresserade bilda studiegrupper och få det stöd de behöver utan att läraren befinner sig på samma ort. Helsingfors Arbis vill på detta sätt med stöd av Utbildningsstyrelsen befrämja språkundervisningen på mindre orter genom att möjliggöra ett bredare studieutbud i enlighet med den målsättning KIMMOKE projektet för språkundervisningen uppställde.
Projektgruppen vid Helsingfors Arbis, som utarbetat materialet, består av fyra lärare som representerar följande språk: franska (Carola Dahlström), ryska (Anna Långstedt-Jungar), spanska (Taru Hentola) och tyska (Moa Thors).

Projektets förlopp

Gruppen sammanträdde första gången den 21 augusti 2001. Efter en allmän introduktion och diskussion kring ämnet distansundervisning bekantade vi oss med tekniken och gjorde upp en arbetsplan. Vi har individuellt satt oss in i problematiken, studerat litteratur i ämnet samt artiklar som vi sedan har diskuterat. Som expert har vi utnyttjat Lena Dafgård från Sverige. Enligt henne är det bara fantasin som sätter gränser för hur man kan utnyttja pedagogiken via videokonferens. Ett viktigt led för oss i arbetet har emellertid varit att pröva ut olika övningstyper rent konkret genom videokonferens med varandra, för att reda ut vilka eventuella svårigheter som kan uppstå då vi har att göra med nybörjarundervisning i främmande språk.

Målsättning och resultat

Slutmålet var att publicera studieplan och kursplan för en nybörjarkurs i de språk projektgruppens lärare representerar, dvs. franska, ryska, spanska och tyska. Det material som nu föreligger visar att problemen delvis är gemensamma för all nybörjarundervisning i språk då stödet av en lärare i normal klassundervisning saknas, men att det också föreligger specifika svårigheter med att inleda studier på distans i t.ex. ryska. Studieplanerna är lite olika uppgjorda i de olika språken. Studieplanen kommer att ge både gruppledare och kursdeltagare ett viktigt stöd. Lektionsplanerna omfattar detaljerade instruktioner för ca 3 lektioner i ifrågavarande språk.

Teknik och kostnader

Vi har i de nu uppgjorda planerna utgått ifrån att läraren endast har en grupp på distans via s.k. Point to point kontakt. Då läraren fått mera erfarenhet kan man säkert tänka sig att han/hon i ett senare skede även har en egen grupp i klassen och på så sätt kan utveckla kommunikation också mellan de två undervisningsgrupperna. I alla fyra modeller utgår vi ifrån att den första kontakten består av närstudier så att personlig kontakt och förtroende kan etableras. Gruppens storlek skall helst inte överstiga åtta deltagare, eftersom det är viktigt att kamera och mikrofon kan ta upp varje enskild deltagare utan att apparaturen stör kommunikationen, som måste hållas så naturlig som möjligt, trots den något onaturliga situationen. En del av våra modeller består av videokonferens varje vecka, medan andra utgår ifrån videokonferens varannan vecka alternerande med närstudier tillsammans med en gruppledare. Valet görs givetvis av arrangören, baserat på ekonomiska och praktiska omständigheter, men förhoppningsvis även beaktande pedagogiska synpunkter.

Kontaktuppgifter

De didaktiska modellerna får fritt användas av alla intresserade. Det är mycket viktigt att den lärare som åtar sig nybörjarundervisning i ett främmande språk har grundläggande insikter i och gärna erfarenhet av användningen av videokonferens. Det finns otaliga små detaljer att tänka på då det gäller t.ex. att uppträda inför kameran, behärska dokumentkamera och annan teknik, arrangera den fysiska omgivningen och kontrollera att rätt material finns på rätt plats. Kursdeltagarna har stora förväntningar på att få lära sig ett nytt språk och bör besparas i så hög grad som möjligt från frustration över fallerande teknik. Goda tips får man i Lena Dafgårds bok Flexibel undervisning på distans (Gleerups Utbildning AB, Malmö, 2001).
Om en läroinrättning önskar etablera samarbete med Helsingfors Arbis, står vi gärna till förfogande. De modeller vi här visar, är uppbyggda på basen av våra studier, samtal och försök där vi själva agerat kursdeltagare för varandra. Hur dessa modeller fungerar i verkligheten kan utvärderas först efter genomförd kurs. Förfrågningar besvaras gärna av undertecknad.

Helsingfors den 22 april 2002

Carola Dahlström
projektledare

e-post: carola.dahlstrom@arbis.hel.fi
tfn 09-310 49482

FRANSKA
RYSKA
SPANSKA
TYSKA