T E X T

IT-krig

Införd i Hufvudstadsbladet

av Johanni Larjanko

Jag såg ett program på BBC för några dagar sen. Det handlade om modern krigsföring och hur kriget teknologiseras. Vi såg alla de "smarta" bombernas framfart under "kriget" i Persiska viken 1991. Krigföring från hög höjd har den fördelen att man aldrig ser sin fiende och aldrig hör skriken från de skadade. USAs och NATOs taktik i Vietnam (USA), Persiska viken och Serbien/Kosovo har utvecklat luftkrigföringen och gjort oss vana vid den här typen av distanskrig. Det är sällan reguljära trupper möts i strid när USA är krigförande part. Vid sidan av flyganfallen satte väst in pansarvagnar vid många av närstriderna i Persiska viken. Ett brittiskt befäl som var med berättade i programmet om problemen med den nya tekniken. Vi fick se hur striden ser ut från pansarvagnens perspektiv. Krigsskådesplatsen förmedlas via dataskärmar. Fienden beskjuts på basen av databilderna. En träff orsakar lite flammor och en svart pansarvagn som går i bitar. Det ser precis ut som vissa dataspel, rent, utan människor. Ingen synlig fiende. Landskapet är förenklat och abstraherat till det väsentliga för effektiv handling. Många krigsspel är idag rentav mer fysiska och "realistiska" än de bilder som soldater i krig ser.
Min första reaktion är förvåning. Detta kan inte vara sant. Får det gå till så här? Kriget har förts till sin logiska konsekvens. Det befälet sedan berättar gör mig än mer perplex. Han berättar att det var svårt att koordinera anfallet utifrån dataskärmar, så han öppnade luckan och ledde sina mannar via visuell kontakt med stridsfältet. Han tyckte tekniken gjorde slaget alltför abstrakt. Han ville se och känna röken, adrealinet, sanddynerna. På en halvtimme hade de största mekaniserade slaget på många år utfallit till britternas fördel. Fienden var krossad, sönderskjuten och tillfångatagen. Plötsligt vet jag inte vad som är värre, soldater i strid eller soldater som via teknik eliminerar "fienden".

Att tekniken tar över lär det inte råda något tvivel om. Experter i programmet sa att de inte förstår varför högteknologin kritiseras. "Skall vi gå tillbaks till att slå varann med klubbor kanske" undrade en sardonisk vapenexpert. Nej det är klart, det skulle vara alldeles för innefektivt. Bättre då med taktiska kärnvapen, eller hur...

Det kalla kriget är över, och USA letar efter slagfält att öva sin nya teknologi på. Och nu kan man scanna in sitt eget ansikte i krigsspel och roa sig i "dödsmatcherna" med att ha ihjäl sina kamrater.

Johanni Larjanko
tankesurfare

T E X T