T E X T Crocodile Bar 26 januari 1994

1 Platsen

Landsvägen slingrar sig längs dalkanten. Till vänster är det för evigt höga kullar, skog, små stugor, små grusvägar med mörka löften.

Till höger slingrar sig floden. Sluttningarna ner mot floden är odlad mark, eller fulla av kor. Det är alltid tyst. Himlen är hög, full av moln. På kvällen lyser städerna upp himlavalvet, som omvänt norrsken. Husen är utan undantag låga, i trä eller tegel. De flesta har skyddande häckar. På en del ställen går vägen rätt igenom en gård.

Straits: Where do you think you´re going?

2 Floden

På de smalaste ställena är det kanske 70 meter till andra flodstranden. Där tåg tåget.

Tidiga mornar fylls floden av dimma. Under småtimmarna stiger dimsjoken ur den blöta marken och hänger som blöta morgonrockar över fälten. Men det är ingenting mot hur floden ser ut. Det är som vit sockervadd. Ljudet är ett långt krasande och ploshande. Isflak som trycks mot varann och blir issörja. Hela världen är borta. Alla känslor av distans försvinner.

Wiehe Hemingway Land'

3 Varvet

Sena nätter i vår lilla stuga vid floden. En sån där arbetarvagn som används av byggnadsarbetare. En sån där med hjul. En slags husvagn, i trä, komplett med sängar, kök och ett litet vardagsrum. Radion står alltid på. En fotogenlampa ger ljus. Utklippta landskapsbilder från kalendrar pryder väggarna, tillsammans med torkade blommor och en reproduktion av botticellis venus.

Springsteen I went out for a ride

4 Skogen

På andra sidan vägen ligger slottet. Det är omgärdat av ett högt staket och en enorm trädgård. Slottet är ståtligt, det ser ut som ett sagoslott. Där är aldrig nån. Ibland lyser det i ett av fönstren och en bil står på grusvägen uppe bakom huset. Då vet vi att intendenten gör sitt månatliga besök. Vad han riktigt gör där vet ingen. Kanske går han runt och tömmer råttfällor. Eller så har han en hemlig älskarinna och de kan bara mötas här. Slottet är förhäxat, men intendenten är inte vidskeplig. Han har ett avtal med andarna, här träffar han sin...

Längre upp bor Morgan i ett nybyggt elementhus. Han, hans fru och deras dotter är väldigt sällskapssjuka. Alltid när vi träffas vill de bjuda på nånting, sitta ner och snacka. Morgan är en fixare. Han gör reparationerna på huset själv. De har en häst och kaniner. Morgan har köpt en slutkörd fiskeskuta i trä som han på nåt sätt tror att han skall kunna få i skick. Den ligger nere vid floden med en väldig grön presenning över det avskalade däcket. Där tillbringar Morgan all sin tid. Förutom när han lappar på sitt hus förstås.

Vi har lagat vår gamla fiat 127:a. Nu går den som en raket. Vi spurtar upp till Morgan, vidare på tomma skogsvägar, förbi övergivna hus, övervuxna åkrar och stora elledningar. Vi kör förbi stumma skogspartier, mossbevuxna gläntor och nyhuggna stockar.

Eldkvarn'

5 Svinstian

Plastic messiah/Robban

6 Lyftkranen

Ebba Grön

7 Nattliga resor

Det är vinter och mitt i natten. Bussen skall komma snart. Jag ligger och tittar upp på stjärnhimlen. Miljoner stjärnor. Då ser jag det. Ser hur de rör på sig. Jag ser hela himlavalvet sakta snurra inför mina ögon. Fast jag ligger ner blir jag vimmelkantig.

 
T E X T