Film

Festivaler: Venedig

Kulturradion fredag 8 september 1995

Johanni Larjanko, våra ögon och öron i Italien, rapporterar om filmfestivalen i Venedig, Europas äldsta.

Denna den 52:a festivalen är en salig blandning av nya Hollywoodrullar, europeiska och asiatiska artmovies och ny italiensk film. Venedig är Italiens Espoo ciné, en europeisk filmröra. Venedig är också Cannes lillebror. Här skall filmerna marknadsföras, och det ordentligt. Årets stora stjärnor är Spike Lee, Jack Nicholson och Mel Gibson.Tre tevestationer bevakar dagligen festivalen, och RAIs huvudnyheter har ett inslag om dan. Dagstidningarna fylls av intervjuer. Vänsterns dagstidning lŽunita bjuder på den mest seriösa bevakningen, Spike Lee och hans nya Clockers, om verklighetens Harlem, har redan fått flera sidor i tidningen. Även dagens Italien har granskats i ett unikt samarbete; 41 regissörer har dokumenterat de massiva protesterna mot Silvio Berlusconis regering för ett år sedan i en tvärsnitt av Italiensk vardag. I ett land som alltid kritiserar allt har Venedigfestivalen fått ett förvånansvärt gott mottagande i år; kanske beror det på firandet av filmens hundra år, kanske är festivalen ovanligt bra.

Filmen sägs ofta vara i kris, hundraåringen är på väg att dö, sägs det. Tja. Med nya filmer av Giuseppe Tornatore, Ettore Scola, Antonioni, en film om Pasolini av Giordana, så har italienarna åtminstone en mycket intressant inhemsk filmhöst att se fram emot.

Johanni Larjanko, för rapido, i Florens.

Den femtioandra mostra internazionale de cinema di Venezia, som det pompiga namnet låter i sin helhet, avslutas imorgon, då det också avslöjas vem som får silverlejonet.