Kansainvälinen elävien teosten tapahtuma Là-bas→ Bbeyond



HELSINGIN TAIDEHALLI, Nervanderinkatu 3
LA 19.1. & SU 20.1. klo 16 - 21
vapaa sisäänpääsy

Brian Connolly, Linda Granfors & Aura Hakuri, Elina Hartzell, Tanja Koistila, Johanna MacDonald, Siobhan Mullen, Hugh O'Donnell, Sinead O'Donnell, Irma Optimisti, Olemisen vartijat, Brian Patterson, Yrjänä Sauros, Panu Tyhtilä, Mark Ward.



Là-bas (Helsinki) ja Bbeyond (Belfast) järjestävät tammi-helmikuussa 2008 taiteilijavaihdon, jossa seitsemän performanssitaiteilijaa Pohjois-Irlannista (Brian Connolly, Elina Hartzell, Siobhan Mullen, Sinead O'Donnell, Hugh O'Donnell, Brian Patterson ja Mark Ward) esiintyy Helsingin Taidehallissa 19.-20.1.2008 ja opettaa 16.1-18.1.2008 Teatterikorkeakoulussa. Vuorostaan helmikuussa kuusi suomalaista live-taiteilijaa (Irma Optimisti, Panu Tyhtilä, Tanja Koistila, Tiina Tietäväinen, Linda Granfors, Olemisen vartijat-ryhmä) esiintyy Belfastissa Catalyst Art Galleryssä 7.-9.2.2008 ja pitää performanssi - workshopin Ulster Universityssä 4.-6.2.2008.

Taidehallin Là-bas/Bbeyond -yhteistyöfestivaali on jatkoa Taidehallissa vuonna 2005 järjestetylle suomalais-japanilaiselle tapahtumalle Là-bas/Women Breaking Boundaries, jossa suomalaiset ja japanilaiset naisperformanssitaiteilijat kävivät dialogia keskenään.

Nykyisin Belfast on yksi tärkeimmistä elävän taiteen keskuksista Euroopassa performanssitaiteen määrittäessä uusiksi taiteen keskustaa ja periferiaa.

Bbeyond ja Là-bas toimivat molemmat samalla alueella, riippumattomina live-taiteen foorumeina. Festivaalin esitykset kattavat live-taiteen mahdollisuuksien koko skaalan julkisista aktioista installaatio-, media- ja ääniperformansseihin ja happeningiin. Esitykset käsittelevät kulttuuria, historiaa, identiteettiä, subjektiutta, merkitsevien kuvien kulutusta ja tuottamista, ruumiillisen taiteen itseymmärrystä ja sen puhuman kielen suhdetta muuhun kieleen.

Tapahtuman ensimmäisen päivän la 19.1. aloittaa Pekka Luhdan järjestämä seminaari "Taiteen arvoitus" klo 12 -16. Siinä alustavat tutkijat Tiina Purhonen ja Miika Luoto, puheenvuorot käyttävät myös Messiaaninen visuaalisen estetiikan tutkimusakeskus sekä Olemisen vartijat (tarkemmin tämän tiedotteen lopussa.



ESITYSTEN AIKATAULU

LA 19.1.
12.00 - Brian Connolly (Taidehallin ulkopuolella)
16.00 - Sinead O'Donnell
17.00 - Panu Tyhtilä
18.15 - Mark Ward
18.45 - Linda Granfors & Aura Hakuri
19.15 - Brian Patterson
20.00 - Olemisen vartijat

SU 20.1.
16.00 - Elina Hartzell (jatkuva)
16.15 - Siobhan Mullen
17.00 - Brian Connolly (jatkuva)
17.00 - Johanna MacDonald
17.30 - Tanja Koistila
18.15 - Hugh O'Donnell
19.15 - Irma Optimisti
20.00 - Yrjänä Sauros



JÄRJESTÄJÄT

LÀ-BAS
Là-bas on vuodesta 2000 Helsingistä käsin toiminut kansainvälinen elävän taiteen ja kokeellisen kulttuurin keskus, joka pyrkii esittelemään sekä maailmanlaajuisen että kotimaisen kokeellisen live-taiteen kiinnostavimpia nykymuotoja mielekkäinä, merkityssisältönsä perusteella harkittuina kokonaisuuksina, joissa ruumiilliseen taiteeseen kuuluvan esittäjän ja yleisön vuorovaikutuksen on mahdollista toteutua. Là-bas on vuodesta 2000 järjestänyt yhteensä yli puolisensataa pienimuotoista tapahtumaa, näyttelyä, seminaaria kansainvälistä festivaalia ja yhteistyöprojektia Helsingissä ja muualla Suomessa. Toiminnan tavoitteena on ollut tarjota pysyvä esiintymisfoorumi performanssi-, live-, ääni- ja mediataiteen uusille muodoille sekä niitä koskevalle keskustelulle samoin kuin sellaisille tulemisen tilassa oleville taiteen ja kulttuurin ilmiöille, joita kaikkia ei ole vielä edes kunnolla nimetty ja otettu vallitsevan diskurssin piiriin.

BBEYOND
Bbeyond on perustettu samoihin aikoihin kuin Là-bas. Kyseessä on Belfastista käsin toimiva live-taidetta edistävä organisaatio, jonka tavoite on lisätä ihmisten tietoisuutta live-taiteesta ja tarjota mahdollisuuksia sen kokemiseen. Bbeyond järjestää livetaiteilijoiden, -kuraattorien ja -opettajien vaihtoa Belfastin ja muiden live-taiteen keskusten, kuten nyttemmin Helsingin, välillä. Bbeyondin hallituksessa toimii johtavia pohjoisirlantilaisia taiteilijoita ja kuraattoreita, esim. Alistair MacLennan. Bbeyond toimii yhteistyössä Belfastin yliopiston ja Catalyst Arts -taideorganisaation kanssa. Catalyst Arts puolestaan on kattojärjestö kaikelle taiteen uusiin alueisiin liittyvälle toiminnalle Pohjois-Irlannissa. Bbeyond toteuttaa projektejaan Belfastissa ja sen ympäristössä käyttäen hyväksi sekä kaupunki- että maaseutupaikkoja, myös taidekontekstin ulkopuolisia julkisia ja yksityisiä tiloja joissa erilaiset paikkasidonnaiset kokeilut ovat mahdollisia. Bbeyond rakentaa Là-bas'n tavoin elävän taiteen verkostoja paikallisten, maanlaajuisten ja kansainvälisten taiteilijoiden, ryhmien ja organisaatioiden välillä.



ESIINTYJÄT

BRIAN CONNOLLY
[kuva 1] [kuva 2]
Installaation, performanssin, paikkasidonnaisen taiteen ja muun median alueella työskentelevä Brian Connolly tutkii vallan, vastakkainasettelun ja kulutusyhteiskunnan rakenteiden kysymyksiä käyttäen hyväksi mm. eri mediavälineitä, löydettyjä objekteja ja optisia kojeita. Strategioita on kaksi: toripöytätyyppinen julkinen tilanne ei-taideyleisön edessä, ja pitkäkestoinen installaatioaktio perehtyneemmälle taideyleisölle. Connolly opettaa kuvanveistoa Ulsterin yliopistossa Belfastissa.

LINDA GRANFORS & AURA HAKURI
Linda Granforsin ja Aura Hakurin yhteiset performanssit, aktiot ja teokset käsittelevät feminiinisyyden, äitiyden ja naisruumiin representaatioita kulttuurissa ja tajunnassa sosiaalisten suhteiden ja niiden rakentaman subjektiuden leikkinä. Näennäisen itsestään selviin objekteihin liittyvät merkitykset, niiden käännettävyys ja jopa ilmeinen absurdius paljastetaan tilallisesti ruumiillisen toiminnan kautta.

ELINA HARTZELL
Etenkin nykyisissä teoksissaan Belfastissa asuva Elina Hartzell tutkii tallentamisen, muistamisen ja dokumentaation poetiikkaa ja poeettisuutta. Paljastamisen nautinnon ja kätkemisen mysteerin välitilassa tapahtuvissa esityksissä näyttäytyy toisaalta teoksen ja tekijän historiallisen minän taustalla olevat motiivit ja aiheet, toisaalta esteettisen objektin tuottamisen nautinto.

TANJA KOISTILA
Tanja Koistilan esityksissä ja aktioissa korostuu ruumis tilallisten ja materiaalisten prosessien rajapintana, voimakeskuksena ja tapahtuma-alueen osana. Koistila on tehnyt performanssi- ja tilataidetta koko 2000-luvun ajan ja esiintynyt Suomen lisäksi mm. Saksassa ja Japanissa.

JOHANNA MACDONALD
Kanadalaissyntyinen, Helsingissä asuva kirjoittaja ja taiteilija Johanna MacDonald pohjaa esityksensä kokeellisen teatteriin ja tanssiin liittyvään taustaansa.

SIOBHAN MULLEN
[kuva]
Siobhan Mullenin uudemmat teokset tarkastelevat identiteettiä liikkeenä ruumiissa käsitettynä rakennetuksi sijaintipaikaksi subjektille. Interaktiivinen performanssi/videoteos tutkii minuuden epävakautta ja autenttisuutta sosiaalisena subjektina ja rakenteena, jossa identiteetin epäpuhtaus tulee esiin satunnaisten tilojen ja vuorovaikutuksen kautta.

HUGH O'DONNELL
[kuva]
Hugh O'Donnellin performanssin, installaation ja piirustuksen laajennetun kentän kattavissa töissä lähtökohtana on objekti, mikä tahansa objekti. Se toimii aloituspisteenä prosessille, jossa esineen herättämä hahmo saa tilallisen ja ruumiillisen muodon piirustuksen kautta. Toiminnan synnyttävistä äänistä tulee osa teosta ja sitä rakentavia assosiaatioketjuja. O'Donnell on Irlannin ulkopuolella esiintynyt mm. Kanadassa eri puolilla Eurooppaa.

SINEAD O'DONNELL
[kuva 1] [kuva 2]
Dublinilaissyntyinen Sinead O'Donnell on tehnyt performansseja, installaatio-aktioita, ja tila-aikataidetta kymmenen vuoden ajan. O'Donnellin paikallisuutta tutkivina tilanteina toteutuvat teokset tapahtuvat usein Irlannin ulkopuolella tallentaen kokemuksia etnisen ja sukupuolisen identiteetin erilaisista yhteenliittymistä. Tuloksena on kuvia, videoita, tekstejä, kollaaseja. Hän on osallistunut useisiin eri tapahtumiin ja festivaaleihin Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja muualla.

OLEMISEN VARTIJAT
Olemisen vartijat on taiteen, tieteen, politiikan ja uskonnon alueella eri muodoissa toimiva, 2005 perustettu alkuyhteisöllinen projekti. Olemisen vartijat tekevät esityksiä, pitävät näyttelyitä sekä järjestävät seminaareja ja opintopiirejä aiheista jotka liittyvät olemiseen historian jatkumossa ja katkoksissa. Symbolisessa vaihtotilanteessa olemisen vartijat tarjoavat lahjoja, joihin vastaamisessa on olemisen ajattelu.

IRMA OPTIMISTI
Matemaatikko ja performanssitaiteilija Irma Optimisti on tehnyt naisoptimistisia esityksiä jo kaksi vuosikymmentä Suomessa ja kaikkialla maailmassa. Ne ovat kommentoineet taloutta, taidetta, ihmisyyttä, naiseutta. Taidehallin esityksessään Optimisti kommentoi estetiikan mieltä ja mielekkyyttä ruumiillisen nykytaiteen kontekstissa.

BRIAN PATTERSON
Brian Pattersonin erityisenä kiinnostuksen aiheena on olemisen metafysiikka, ihmisen jatkuvat identiteetin ja merkityksen etsintä ja uudelleenmäärittäminen. Hänen työskentelynsä korostaa suhdetta paikkaan jossa esitys tapahtuu, taustaa ja menneisyyttä jota esiintyjä kantaa mukanaan tilaan ja tilanteeseen astuessaan, sekä mahdollisuuksia määrittää vaihtoehtoisia tulevaisuuden reittejä itsen ja tietoisuuden alkemian kaltaiseen muuttamiseen.

YRJÄNÄ SAUROS
Saurofonisti Yrjänä Sauros tunnetaan runoilijana, muusikkona ja tilaäänitaitelijana, joka ammentaa aiheensa jokapäiväisistä havainnoista, tuntemuksista ja nostalgiasta, niistä käsin aukenevista narratiiveista. Kertomukset, tarinoiden säestykset kuvana, äänenä ja eleinä liikkuvat arkielämän mysteereissä ja niiden eksistenssin filosofiassa. Sauros on esiintynyt mitä erilaisimmissa taide-, musiikki- ja muissa kulttuuritapahtumissa ja julkaissut useita kirjoja ja äänitteitä.

PANU TYHTILÄ
Kuvataidetaustaisen Panu Tyhtilän esitykset toteutuvat aina varsin erilaisina niiden aiheesta ja sisäisestä problematiikasta riippuen. Usein on kyse moraalisesta riitistä, jossa fyysisen toiminnan prosessi tai ritualistinen käyttäytyminen sovittaa yhteen ristiriidat minuuden ja objektien, ilmiasun ja identiteetin, arkaaisen hyvän ja pahan välillä.

MARK WARD
Mark Wardin taiteen lähtökohtia ovat representaatioiden luonne ja suhde tietoon. Wardin esitykset pyrkivät kyseenalaistamaan paikkamme historian ja identiteetin muodostamassa elinympäristössä sekä radikalisoimaan suhteemme siihen. Mistä käsin ja minkä kautta tiedämme miltä asiat näyttävät ja miten näemme tietävämme?



TAITEEN ARVOITUS - SEMINAARI
Aika: la 19.1.2008 klo 12.00 - 16.00
Paikka: Helsingin Taidehalli, Nervanderinkatu 3

Seminaarissa pohditaan taiteen ja filosofisen ajattelun kohtaamista niin, että samalla mietitään taiteilijuutta ajassa ja taiteellista työskentelyä allegorisuuden muunnelmina ja mahdollisuuksina.

AIKATAULU

12.00 Pekka Luhta, seminaarin avaus
12.15 Tiina Purhonen, alustava puheenvuoro "Joitain maailmaan tarrautumisen strategioita", keskustelua
13.15 Miika Luoto, alustuva puheenvuoro "Taiteen arvoituksesta: Heidegger ja Adorno", keskustelua
14.15 Messiaaninen visuaalisen etiikan tutkimuskeskus, performatiivinen puheenvuoro, "Tutkijuus minussa"
14.45 Olemisen vartijat, puheenvuoro "Taiteen katoamisen arvoituksesta", keskustelua
15.30 Pekka Luhta, seminaarin päättäminen



Yhteistyön osapuolet: Là-bas, Taidehalli, Kuvataideakatemian Tila-aika osasto