Kansan Radioliiton periaateohjelma

                - toiminta-ajatus, arvot, visio, strategia ja tavoitteita

 
Toiminta-ajatus – miksi olemme olemassa

Kansan Radioliitto toimii käytännön sananvapauden ja viestintädemokratian laajentamiseksi sähköisessä joukkoviestinnässä. Tuemme kansan, erityisesti vähäosaisten väestöryhmien äänen kuulumista mediassa ja koko yhteiskunnassa. Edistämme mediakriittistä keskustelua, otamme kantaa viestintäpoliittisiin ratkaisuihin sekä kehitämme yhteisö- ja kansalaisradiotoimintaa.

Toimimme

1)     viestinnän kuluttajajärjestönä, kuuntelijoiden ja katselijoiden äänenvoimistajana, joka kiinnittää kriittistä huomiota median sisältöön, erityisesti uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmien asemaan ja laatuun. Haluamme kansan äänen kuuluviin, haluamme laatujournalismia. Kannustamme ohjelmatoimintaa, joka tuo olennaista tietoa, suhtautuu kriittisesti vallanpitäjiin ja esittää tavallisten kansalaisten näkökulmia.

2)     Toimimme viestintäpoliittisena järjestönä sananvapauden ja viestintädemokratian kehittämiseksi, joukkoviestinnän keskittymistä, kaupallistumista ja rahavaltaista yksityistämistä vastaan. Annamme tukemme julkisen palvelun Yleisradion kehittämiselle ihmisten palvelijana. Samalla kannatamme kansalaisaktiviteettiin perustuvaa yhteisöradio- ja tv-toimintaa sekä kansalaisjournalismia. Sananvapaus on turvattava myös digitaalikanvilla.

3)     Kehitämme yhteisö- ja kansalaisradio- ja tv-toimintaa, jonka tarkoituksena on edistää jokaisen sananvapautta  käytännössä sekä kehittää kansalaisjärjestöjen ja vähemmistöjen omaehtoista viestintää. Edistämme näitä tavoitteita toimiluvan haltijana Helsingin Lähiradiossa ja aluejärjestömme kautta Radio Robin Hoodin taustayhteisössä. Yhteisö- ja kansalaisradiotoiminnan kehitysmahdollisuudet on turvattava radiotoiminnan siirtyessä digitaaliaikaan myös valtakunnallisesti.

Arvot - suuntaviittojamme

Kansan Radioliitto pitää toimintaansa ohjaavina erityisesti seuraavia arvonäkökohtia:

·       Jokaisen sananvapauden edistäminen käytännössä.

·       Ihmisten, kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien edistäminen riippumatta varallisuudesta, sosiaalisesta asemasta, sukupuolesta, ihonväristä ja iästä.

·       Demokratia-, hyvinvointi- ja viestintävajeesta kärsivien auttaminen viestintäasioissa.

·       Vähemmistöryhmien ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistäminen.

·       Toiminnallisen viestintäkasvatuksen aktiivinen tarjoaminen toiminnassamme, omilla kanavillamme.

·       Yhteistyöhalu erilaisten ihmisten, ryhmien ja yhteisöjen kanssa.

·       Kansainvälisen yhteistyön ja ystävyyden edistäminen.

Visio – tulevaisuuden näkymme  

Kansan Radioliiton toiminta voimistuu; viestintäpoliittinen vaikutuksemme kasvaa; medikasvatustoimintamme monipuolistuu; henkilö- ja yhdistysjäseniä tulee lisää; teemme laajenevaa yhteistyötä.

Edistämme paikallista ja valtakunnallista yhteisö- ja kansalaisradiotoimintaa sekä audiotuotantoa internetiin. Tuemme myös yhteisö- ja kansalaistelevisio-ohjelmiston syntyä digitaalikanavilla ja netissä.

Yhä useammat yhteisöt ryhtyvät omien ohjelmien tekoon, kansalaisjournalismi laajenee maassamme. Ohjelmia on yhä enemmän kuultavana internetissä. Nettisivumme tukevat toimintaamme monipuolisesti

Kansainvälinen yhteistyömme laajenee niin kuuntelija- ja katselijajärjestötoiminnan kuin yhteisöradiotoiminnan alueilla. Osallistumme kansainvälisiin hankkeisiin viestintädemokratian ja sananvapauden kehittämiseksi.

Strategia - toimintalinjamme

Mediakriittisen keskustelun edistämisessä

·       tuemme erityisesti kriittistä asiajournalismia sekä kansalaisten äänen kuulumista radiossa ja televisiossa

·       toimintamuotoinamme ovat mm. keskustelu- ja koulutustilaisuudet, kannanotot, lehti, nettisivu, alustajapalvelu sekä yhteistyö viestintätutkimuksen kanssa

·       liitto on jäsenenä eurooppalaisessa kuuntelija- ja katselijajärjestössä European Alliance of Listeners' and Viewers' Associations EURALVA:ssa

 Viestintäpoliittisena järjestönä

·       otamme kantaa ja annamme lausuntoja viestintäpolitiikasta ja joukkoviestintää koskevista lainsäädäntöhankkeista

·       teemme selvityksiä, ehdotuksia ja aloitteita sekä esittää kannanottoja viestintäpolitiikasta ja joukkoviestinnän sisällöstä.

·       teemme yhteistyötä viestintäpoliittisten järjestöjen kanssa

·       harjoitamme käytännön viestintäkasvatustoimintaa

·       vahvistamme vuorovaikutuksellista viestintäkulttuuria yhteiskunnassa

 

Kansalais- ja yhteisöradiotoiminnan edelläkävijänä

·       kehitämme kansalaisyhteiskunnan ja -järjestöjen ulkoista ja sisäistä viestintää mediassa,

·       laajennamme ihmisten ja ryhmien käytännön sananvapautta ja itsensä ilmaisun mahdollisuuksia,

·       tarjoamme aktivoivan tavan joukkoviestinnän ja sosiaalisen median taitojen oppimiseen eri ikäisille ja erilaisen yhteiskunnallisen ja  koulutuksellisen taustan omaaville ihmisille,

·       annamme kanavan vähemmistökulttuurien tai kulttuurivähemmistöjen omaehtoiseen viestintään,

·       jatkamme toimiluvan haltijana Lähiradiossa Helsingissä ja liiton Turun aluejärjestö järjestöjäsenenä Turun Lähiradioyhdistyksessä eli Radio Robin Hoodin toimiluvanhaltijayhdistyksessä,

·       pyrimme kehittämään Lähiradion luvanhaltijoiden yhteistyötä,

·       painotamme omassa toiminnassamme erilaisten väestöryhmien ja järjestöjen mahdollisuuksia yhteisöradiotoimintaan ja kansalaisjournalismiin,

·       pyrimme järjestämään myös sosiaalisista tai terveydellisistä ongelmista kärsiville väestöryhmille mahdollisuuksia heidän käytännön sananvapautensa laajentamiseen ja oman toimintansa monipuolistamiseen,

·       liitto on jäsenenä kansainvälisessä yhteisöradioliitossa World Association of Community Radio Broadcasters AMARC:issa.

                       Tavoitteitamme

Kansanvaltainen, jokaisen sananvapautta lisäävää joukkoviestintä ja viestintäpolitiikka tavoittelee muun muassa seuraavia asioita: 

·       Julkisen palvelun radio- ja tv-toiminnalla tulee olla keskeinen sija sähköisessä viestinnässä.  Sitä täydentämään tarvitaan kansalaisaktiviteettiin perustuvia yhteisö- ja kansalaismedioita.  Myös kaupallisen radio- ja tv-toiminnan uutis- ja ajankohtaisohjelmis­sa tulee turvata sisällöllinen monipuolisuus ja kansalaiskeskustelu.

·       Julkisen palvelun Yleisradion asema tulee turvata ja antaa sille journalistinen vapaus yksipuolistavista kaupallisista ja poliittisista rajoituksista. Laaduk­kaiden asiaohjelmien toimitustyön edellytyksiä tulee kehittää.

·       Ohjelmissa ja toimitustyössä tulee etusijalla olla tavallisten kansalaisten ja väestöryhmien näkökulmat.  Uutis- ja asiaohjelmissa ei tule kaihtaa kriittisyyt­tä vallankäyttäjiä kohtaan.  Jo ennen päätöksentekoa tulee selvittää ja tuoda esiin eri ratkaisuvaihtoehtojen vaikutuksia.

·       Monipuolisen, ta­sokkaan ja ihmisläheisen ohjelmiston luomiseen tarvitaan eloa ja iloa, uteliai­suutta ja uskallusta.  On uskallettava kyseenalaistaa valtaeliitin näkökulma politiikan vaihtoehdottomuudesta.  Toimittajakunnan ja kansalaisten välillä tarvitaan myös uusia vuorovaikutuksen muotoja. Laatujournalismin ja kansalaisjournalismin välillä ei ole ylittämätöntä raja-aitaa.

·       Joukkoviestintää itseäänkin tulee arvioida. Tarvitaan mediakasvatusta ja me­diakritiikkiä.

·       Radio ja tv voivat antaa ihmisille laadukkaita kulttuuri- ja taide-elämyksiä heidän asuinpaikastaan riippumatta.  Myös viihde voi olla korkeatasoista, rentouttavaa ja joskus myös aktivoivaa.  Urheiluohjelmat voivat parhaimmillaan edistää penkkiurheilun lisäksi myös liikuntaa.

·       Radio- ja tv-toiminnan yhä laajentunut kaupallistuminen on ongelmallista oh­jelmiston monipuolisuuden  ja ohjelmien kriittisyyden tavoitteiden kannalta.  Mainosrahoituksen tuoma yleisölukujen ylikorostus aiheuttaa kilpailevien kanavien samankaltaistumista ja viihteellistymistä koko joukkoviestinnässä.

·       Koska yksityinen pääomistaja voi periaatteessa käyttää hallitsemiaan radio- ja tv-kanavia tai lehtiä myös omien yhteiskunnallisten ja poliittisten mieltymystensä edistämiseen, radio- ja tv-toiminnan toimilupaehdoissa tulee olla journalistinen monipuolisuusvelvoite ja varsinkin alueellisten kanavien omistuspohjan  monipuolisuus tulee turvata toimilupapolitiikalla.

·       Kansan Radioliitto pitää tärkeänä kansalaisten aktiivisuuteen perustuvaa yhteisö- ja kansalaisradio- ja -tv-toimintaa, sillä ne voivat vahvistaa sananvapautta ja ihmisten omakohtaista osallistumista.  Ne voivat antaa erilai­sille kansalaisjärjestöille ja vähemmistöryhmille kanavan näkemystensä esille­tuontiin.  Yhteisö- ja kansalaisradio- ja -tv-toiminta on samalla omaehtoista viestintä­kasvatusta, jota tulee lisätä ja kehittää myös erilaisissa oppilaitoksissa ja aikuiskoulutuksessa.

·       Yhteisö- ja kansalaisradio- ja tv-toiminta ansaitsee julkista toimintatukea samaan tapaan kuin muukin yleishyödyllinen kulttuuri- ja viestintätoiminta.

·       Liiton tavoitteena on myös valtakunnallisen yhteisö- ja kansalaisradiokanava.

Liittokokous 24.3.2009

 
Lopuksi

Keskustelu ohjelmassa käsitellyistä asioista ja näkökohdista jatkuu. Toimintaamme ja ohjelmaamme kehitetään jatkuvasti. Lähetä mielipiteesi postitse, puhelimitse tai sähköpostilla. Kansan Radioliitto, Hämeentie 32, 00530 Helsinki, p. 09 7013300, lahi.radio@kara.inet.fi