Kansan Radioliitto ry.                                 KANNANOTTO
Hämeentie 32
00530 Helsinki                                           
26.5.2009

 

Yleisradion rahoitus turvattava

Kansan Radioliitto antaa tukensa julkisen palvelun radio- ja televisiotoiminnan sekä muun epäkaupallisen radio- ja tv-toiminnan rahoituksen turvaamiselle. Esitetty mediamaksu voisi korjattuna olla hyvä Yleisradion rahoituksen pääasiallinen perusta, mutta sitä tulee kuitenkin kohtuullistaa oikeudenmukaisemmaksi porrastamalla se yksin asuville pienemmäksi kuin useamman hengen ruokakunnille sekä niin, että vähävaraisille väestöryhmille maksurasitus olisi pienempi. Mediamaksun lisäksi Yleisradion rahoitusta tulee täydentää mainosrahoitteisten kanavien toimilupamaksuilla ja budjettirahoituksella, mikä myös alentaisi mediamaksuja.

Pitkään menestyksellisesti käytössä ollut toimilupamaksu kaupallisille tv-kanaville on palautettava. Kohtuullinen siivu mainostuloista mainoksettomien kanavien kotimaisen, laadukkaan ohjelmatuotannon tukemiseen on perusteltua senkin vuoksi, että suuri osa yksityisten mediatalojen osingoista menee nyt ulkomaisille omistajille ja muille suursijoittajille.

Opetusministeriön tulisi rahoittaa kulttuuritukena eräitä Yleisradion toiminnan erityisalueita, kuten radion sinfoniaorkesteri, opetusohjelmat ja opettaja-tv. Samoin Ylen laajaan ruotsinkieliseen ohjelmatoimintaan olisi hyvä osoittaa myös budjettirahoitusta. Kirkkojen itsensä ja valtion olisi tarpeen maksaa hartausohjelmien kustannuksista niin kauan kuin niitä edellytetään lailla.

Mainitut lisärahoitukset toteuttamalla mediamaksun osuutta voitaisiin alentaa suunnitellusta. Osana mediapoliittista pakettia voitaisiin myös opintotukea, työmarkkinatukea, toimeentulotukea ja kansaneläkettä nostaa, sillä päätösvalta asiassa on eduskunnalla. Koska kaikki hyötyvät ja lähes kaikki käyttävät tavalla tai toisella julkisia mediapalveluja, maksupohjan laajentaminen edellä mainitun kokonaispaketin osana on perusteltua.

Mediamaksun tuottoa tulee voida käyttää myös epäkaupallisen yhteisöradio- ja -tv-toiminnan kehittämiseen ja tukemiseen. Tätä tukee myös Euroopan unionin parlamentin päätöslauselma ”Kansalaismedia Euroopassa 2009” (25.9.2008; 2008/2011(INI)).


Lisätietoja
Esa Ylikoski
puheenjohtaja, Kansan Radioliitto ry.
p. 0504685332