Suomen Luonto -
Kuukauden Internet-vinkit

Mistä löydän luontoaktiivien henkilökohtaiset kotisivut? (8/98)

Webin tuoreet ympäristöuutiset ovat hajallaan eri osoitteissa (6/98)

Eikö El Niño olekaan paha poika? (4/98)

 

Mistä löydän luontoaktiivien henkilökohtaiset kotisivut? (8/98)

Internet-vinkkien antajalla on hyvät mahdollisuudet munata itsensä heti, kun hän alkaa kertoa, mitä webissä ei ole. Yhteisen hyvän edistämiseksi otan nyt tämän riskin.

Tein monta tuntia töitä löytääkseni osoitteen, jossa joku fiksu linkittäisi luontoaktiivien, ekofriikkien tms. henkilökohtaisia kotisivuja. En löytänyt, en suomeksi, en ruotsiksi, en saksaksi, enkä englanniksi.

Aivan nollaa en kammannut, mutta lopputulos oli minulle yllätys. Enkö osannut etsiä vain eikö yksikään webin häkellyttävän laajoista luonto- ja ympäristöaiheisista julkaisuista ole keksinyt tai halunnut ryhtyä alan aktiivien henkilökohtaisten kotisivujen linkittäjäksi?

Tutkin Eemeliä, kysyin monelta robotilta, selasin maailman laajimmaksi ympäristösaitiksi itseään mainostavaa Envirolinkiä vähin tuloksin.

Lycosin kautta löytyi reitti, jonka täpärästi kehtaan antaa vinkkinä. Osoitteessa http://point.lycos.com/categories/ on Search TOP 5% -ikkuna. Kun kirjoittaa siihen "environment" ja painaa painiketta "Go Get It" aukeaa sivu, jolla kaiken muun seassa on painike tekstillä "Search Personal Home Pages for Environment". Kun ennen Juhannusta painoi sitä, kone uhosi löytäneensä peräti 2.541 kuumaa linkkiä. En tutkinut kaikkia vaan ainoastaan ensimmäiset sata. Niistä kymmenkuntaa voi hyvällä tahdolla pitää luontoaktiivien henkilökohtaisina kotisivuina.

Osa sivuista oli yritysten markkinointia, osa sijoittui environment-luokkaan sen vuoksi, että sana on myös tietotekniikan termi. Joku ATK-ohjelma toimii jossakin "ympäristössä" ja sama englanniksi, eikä siinä ympäristössä ole muita eläviä olentoja kuin Homo Sapienseja ja viruksia.

Liz Allen, 14-v., Australiasta kuului päiväni pelastajiin. "Hi! I'm Liz Allen, I am 14 years old and live in Australia. I started the Enviro Club because I have great concerns for the environment." Näin alkaa Lizin kotisivun (http://members.tripod.com/~Liz_Allen/enviro.html/) teksti - heti mehiläisen, tai oliko se kimalainen, alla.

Päivääni pelastivat SATTIK'S SAVE THE WORLD PAGE ja Cheryl's Little Environment, jolta oli linkki poikaystävä Joen Pesukarhuvartioon.

Haaveilen linkkikokoelmasta, joka yhdistäisi maailman ympäristöaktiivien kotisivut. Environmentalists of the World, Link Your Homepages.

Aion kirjoittaa Liz Allenille ja ehdottaa, että hän alkaisi linkittää australialaisten ekofriikkien kotisivuja. Aion luvata hänelle, että ryhdymme Suomessa samaan puuhaan. Etsin yhteistyökumppaneita. En aio olla se mies, joka pettää Lizille antamansa lupauksen.

juhani.artto@kaapeli.fi

 

Webin tuoreet ympäristöuutiset ovat hajallaan eri osoitteissa (6/98)

Missä osoitteissa ovat webin parhaat globaalit maksuttomat koosteet tuoreista ympäristöuutisista?

Kysymys ei ole niin helppo kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Sen opin etsiessäni päteviä lähtöosoitteita. Selailin webin englanninkielisiä osia neljä tuntia, mutta tulos jäi huterammaksi kuin olin odottanut. Ympäristöuutisia ilmestyy tuhansissa, ehkä kymmenissätuhansissa www-julkaisuissa, mutta parhaatkin julkaisevat vain murto-osan päivän globaaleista ympäristöuutisista.

Toivorikas starttini erittäin laajassa Envirolink-julkaisussa (http://envirolink.org) varoitti heti alkuun etsintämatkan vaikeuksista. Etusivulla on lupaavasti johdanto Environment News Servicen (ENS) uusimpiin uutisiin, mutta laajaa, keskittyä uutiskokonaisuutta julkaisusta ei löydy, eikä myöskään ENS:n uutisarkistoa. Uteliaan on sukellettava mukana olevien satojen järjestöjen sivuille ja uskottava, että poukkoileva etsintä vie kiinnostavien uutisten äärelle.

Aiheenmukaisesti toimiva Lycos-hakurobotti tuottaa seuraavan pettymyksen. Kun klikkaa sen uutisetusivun "Environment"-painiketta päätyy yllämainitun ENS:n arkistottomiin uutisiin.

CNN (http://cnn.com) tarjoaa parempaa. Sen etusivun "EARTH"-painike vie tuoreisiin ympäristöuutisiin, joiden lopussa on linkkejä taustoittaviin aineistoihin. CNN:n lähteisiin kuuluu Environmental News Network (ENN), joka tarjoaa tietoverkossa juttujensa pääosaa maksullisina. ENN:ltä voi kuitenkin tilata ilmaiseksi muutaman perusteellisen uutisjutun päivässä sähköpostilaatikkoonsa (http://www.enn.com).

CNN:n "EARTH" ei palvele arkistolla. Muilla suurilla uutistoimistoilla ei ole uutispäävalikoissaan edes ympäristöosastoja.

Uutistoimisto Reutersin Environment News on seuraava yllättäjä. Ilmaispalveluun kuuluu päivittäin kymmenkunta käypää ympäristöuutista ja vieläpä usean viikon taannehtiva arkisto, mutta ... Äitienpäivän edellä tuoreimmat jutut olivat kuukauden vanhoja, äitienpäivän jälkeen tuoreita. Kooste on joka tapauksessa - vanhanakin - sisällöllisesti kiinnostava ja helppokäyttöinen.

Webissä Reutersin ympäristöuutiset on sijoitettu julkaisuun nimeltään Planet Ark (http://www.planetark.org). Sen hakurobottikin tarjoaa kelpo tuloksia.

Globaalien ympäristöuutisten linkkikokoelmaan sopii hyvin vuonna 1991 perustettu Earth Times. Painettu lehti ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa, mutta online-versiota
(
http://www.earthtimes.org) toimitus päivittää useammin ja julkaisun sisäinen hakurobotti tulostaa täyttä tavaraa.

Kansalaisjärjestöjen supersaitti Oneworld (http://www.oneworld.org/front.html) tarjoaa taustoittavia ympäristöuutisia, jotka on haettava aiheittaisen valikon kautta.

Ympäristöuutisia julkaisevat web-sivuillaan myös YK:n järjestöt, hallitukset, tutkimuslaitokset, konferenssit, kansalaisjärjestöt, yksityishenkilöt ja monet muut tahot.

Suomessa TV 2:n uudet ja vanhat Ympäristöuutiset voi lukea webistä (http://www.yle.fi/ympuut/ymphome.htm).

Mutta missä ovatkaan "webin parhaat globaalit maksuttomat koosteet tuoreista ympäristöuutisista"?

Kertokaa se minulle juhani.artto@kaapeli.fi

 

Eikö El Niño olekaan paha poika? (4/98)

Sääilmiöstä nimeltään El Niño on kohuttu viime kuukausina runsaasti maailman tiedotusvälineissä. Kaikenlaisia vitsauksia - kuumaa, kylmää, kuivaa, märkää ja myrskyisää - on pantu sen tiliin ja pahempaa on ennustettu olevan tulossa.

Yhdysvalloissa tiedotusvälineet ovat elämöineet ilmiöllä niin railakkaasti, että joku huumortaho on perustanut webiin El Niño Hype Watch 1998!!!!:n eli nopeasti laajenevan listan aihepiiriin liittyvistä mediakuplista (http://www.primenet.com/~rfwatts/elnino.html).

Maaliskuun alussa osoitteen kuplabarometri näytti jo yli neljääsataa epäilyttävää, tai vähintään liioittelevaa juttua. Tosin vain pienen osan jutuista ylläpitäjä on leimannut suoranaiseksi pupuksi.

El Niñon vakavan puolen opiskeluun web on oiva tietolähde. Yhdysvaltojen kauppaministeriön meri- ja ilmakehähallinto NOAA tarjoaa laajaa versiota perusasioista (http://www.elnino.noaa.gov). Sivuilta löytyy sanasto, karttoja, selostuksia, vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin (FAQs), hurrikaaniennusteet, keskustelua.

Toista vakavaa verkkojulkaisua ylläpitää Center for Ocean-Atmospheric Prediction Studies Library (http://www.coaps.fsu.edu/lib/elninolinks/newpage.html). Etusivulta pääsee suoraan tieteellisiin julkaisuihin, alaa sivuaviin elokuviin, kirjoihin, tuoreisiin uutisiin ja El Niño- pilapiirroksiin. Etusivulla on taulukko, jossa vuodet 1944-1996 on jaoteltu sen mukaan, oliko sääilmiö kylmässä, neutraalissa vai lämpimässä vaiheessa.

Maapallon eri alueita koskevia ajankohtaisia raportteja on kätevästi tarjolla osoitteessa http://darwin.bio.uci.edu/~sustain/ENSO.html Julkaisun etusivulla kerrotaan, että vuosien 1997-1998 lämmin El Niño aiheuttaa yli 50 miljardin markan vahingon, mikä tekee noin kymmenen markkaa maailman kansalaista kohti. Moni, varsinkin Tyynenmeren rantavaltioiden asukas, lienee saanut rajuista otsikoista käsityksen, että El Niño merkitsee paljon suurempaa katastrofia.

Niiden, jotka ovat sääilmiöstä kiinnostuneita mutta kyllästyneitä naputtelemaan koneelleen webin pitkiä osoitteita, kannattaa pyytää päteviä linkkejä Yahoolta (http://www.yahoo.com) pelkällä El Niño -hakusanalla. Robotti toimii kohtalaisesti. Jos aaltoviiva eli tilde on hukassa, ei tarvitse surra. Yahoo toimii yhtä osaavasti hakusanalla el nino.