JM:n QSL-kokoelmasta

Mikä on QSL?
QSL-kortilla tai kirjeellä tarkoitetaan radioaseman DX-kuuntelijalle lähettämää verifiointia tai vahvistusta siitä, että kyseinen henkilö on todella kuullut aseman. Lyhenne on peräisin radioamatööreiltä, jotka lähettelevät toisilleen QSL-kortteja muistoksi ja vahvistukseksi pidetystä yhteydestä. DX-kuuntelija kuuntelee yleisradioasemaa ja lähettää raportin, jossa kuuluvuustietojen ohella on kuvaus kuullusta ohjelmasta. Sen avulla radioasema voi päätellä raportin oikeellisuuden ja lähettää mahdollisen QSL-kortin tai kirjeen kiitoksena ja vahvistuksena kuuntelusta.
Minulle on näitä QSLiä kertynyt 37 vuoden aikana noin 1886 kpl 218 maasta. Lisäksi arkistoon on kertynyt noin sata viiriä ja pienoislippua sekä lukemattomia tarroja ja valokuvia, jopa paljon T-paitoja, kahvimukeja, avaimenperiä ym. Seuraavassa on maanosittain lajiteltuna noin 260 QSL-korttia, viiriä, tarraa ja valokuvaa. Otosta ei ole tehty asemien "harvinaisuuden" perusteella, vaan oman subjektiivisen arvioni mukaan. QSL:t ovat kiinnostavia historiallisia dokumentteja. 
Esimerkiksi BBC:n klassinen mustavalkoinen Big Ben -kortti herättää minussa nostalgisia tunteita nyt, kun suomenkielinen palvelu on lopetettu.  Oma erityinen muistoarvonsa on Vietnamin sodan aikaisilla QSL-korteilla, merirosvoradioilla, Tsekkoslovakian miehiytyksen aikaisella Radio Prahan QSL-kortilla, Neuvostoliiton 50-vuotisjuhlakortilla,  tai vaikkapa vuoden 1999 Kosovon sodan amerikkalaisten lentävällä Commando Solo -radioasemalla.  Viimeisimmän säväyksensä radiohistoriaan on tuonut Suomen lehdistössä laajaa huomiota herättänyt "Oolannin radiosota" vuonna 2004.
Virtuaalinen QSL-kokoelmani avautuu viereisestä palkista maanosittain.


[ Etusivulle | jmantyla@kaapeli.fi ]