Tal -jalusta ja auton akku

Komeetta Loneos näkyi lokakuussa 2007 läntisellä taivaalla, mikä pihastani katsottuna on metsän peitossa.  Niinpä pääsin kuvaamaan pyrstötähteä vain kamerajalustalla ilman seurantaa.  Se taas sallii vain 10-15 sekunnin valotuksia kameraoptiikalla, jotta tähdet näkyvät edes jollain tavoin pistemäisinä.  Himmeitä kohteita, kuten Loneos-komeettaa, ei saa kunnolla esiin.Sitten muistin, että minullahan on aitassa vanha Tal-jalusta, joka tuli 200K-kaukoputken mukana. Se jäi tarpeettomaksi, kun ostin tukevamman ja tarkemman Tal MT3S-jalustan.  Siihen  on olemassa myös akkujohto, jolla virran jalustaan voi ottaa auton akusta. 

Äkkiä aittaan.  Tal-tehtaan tukevista vanerilaatikoista löytyi vanha tolppajalusta sekä seurantalaite. Kuinka ollakaan, laite meni vanhanmallisen tolpan päähän.  Jätin akselit ja muun turhan roinan pois, liitin ohjauskapulan seurantalaitteeseen ja kannoin apparaatin auton luokse.  Tökkäsin virtajohdon auton tupakansytytintöpseliin, ja kokeilin jännittyneenä käynnistyykö jalusta ohjauskapulasta. 

Voilá! Tuttu surina alkoi kuulua. Laite siis toimii.

Liitäntä auton akkuun tapahtuu tällä kaapelilla, jonka saa tilaamalla esim. Ursasta (ehkä myös Villenkellosta). Vastaavan töpselin voi rakentaa myös itse ostamalla Bebekistä tai YE:stä auton tupakansytytintöpselin ja kolvaamalla sen alkuperäisen ison plugin tilalle. Tällöin on oltava tarkkana napaisuuden suhteen, ettei seuranta ala pyöriä takaperin. Ehkä viisainta onkin ostaa naaras iso plugi, kolvata siihen johto ja sen toiseen päähän tupakansytytintöpseli.
Joka tapauksessa Tal-jalustaan voi siis ottaa suoraan virran 12 V auton akusta. Tämä on melkoisen hyvä ominaisuus.

Talin oman liitäntäjohdon hinta on noin 10-20 euroa. 
Kameran voi kiinnittää jalustaan esimerkiksi tällä Bilteman nivelletyllä ruuvipuristimella (kuva alla, hinta 9,95€).


Tuloksena oli siirrettävä seurantajalusta.  Se ei ole GoTo eikä autoguidattu, mutta kokemukseni mukaan laite mahdollistaa kameraoptiikalla helposti 2-3 minuutin valotukset.  Käyttämällä f1,7 - 2,8 optiikkaa näin saa esiin jopa 10 magnitudin kohteita.

Nyt voin ajaa autolla valosaasteettomiin paikkoihin ja kuvata kameraoptiikalla eri suunnissa matalalla olevia kohteita, jotka eivät näy omassa pihassa.


Jorma Mäntylä
Kangasala, Finland
jmantyla@kaapeli.fi